Οίνος ευφραίνει καρδίαν... Το κρασί αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές για αξέχαστες στιγμές μαζί με την παρέα μας -κι όχι μόνο. Ειδικά κατά την περίοδο του χειμώνα, οι κόκκινες ετικέτες ταιριάζουν μοναδικά με τις food choices αλλά παράλληλα βοηθούν να διατηρήσουμε και τη θερμοκρασία του σώματός μας. Οι βραδιές με φίλους τόσο στο σπίτι μας όσο και σε κάποιο wine bar θα είναι πιο συχνές τη γιορτινή περίοδο που διανύουμε κι εμείς δεν έχουμε παρά να γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει με στόχο να δημιουργήσουμε μοναδικές timeless moments.
Συνεχίστε παρακάτω και ανακαλύψτε όλα αυτά που θα σας μετατρέψουν στον απόλυτο master of wine!
Step 1
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να διοργανώσετε μία μαγική βραδιά κρασιού είναι να βρείτε την ετικέτα που σας ταιριάζει. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οι κόκκινες εκδοχές είναι must για τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Οι επιλογές διαφορετικές και ενδιαφέρουσες ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Σε περίπτωση που αναζητάτε ένα μοντέρνο και φινετσάτο κρασί τότε το “Dianthos” ροζέ από ξινόμαυρο της Οινοποιίας Μπουτάρη θα σας «ανταμείψει» με τον καλύτερο τρόπο. Πρόκειται για ένα ροζέ που διαφοροποιείται από όλα τ' άλλα ως προς τη φρεσκάδα και την αρωματική τους πολυπλοκότητα. Θα σας εντυπωσιάσει λόγω της έντασης και του νεύρου που χαρακτηρίζει ένα αυθεντικό ξινόμαυρο. Για όλους εσάς που είστε λάτρεις των οίνων μακράς παλαίωσης αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας EMPHASIS Agiorgitiko από το KTIMA PAVLIDIS, το πέμπτο μέλος της οικογένειας EMPHASIS. Χαρακτηρίζεται από βαθύ πορφυρό χρώμα και αρώματα κόκκινων φρούτων με κυρίαρχο το κεράσι. Πλούσιο στόμα με μπαχαρικά, κανέλα, γαρύφαλλο και βανίλια. Ένα κρασί με μακρυά κι ευχάριστη επίγευση. Από την άλλη πλευρά, η γνωστή Τέχνη Αλυπίας του κτήματος ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ αξιοποιεί το μοναδικό και εξαιρετικά πετυχημένο ταίριασμα του Μπορντολέζικου Cabernet Sauvignon με το δικό τους Αγιωργίτικο. Ένα κρασί με συγκρατημένη εκχύλιση αλλά ταυτόχρονα πυκνό και πλούσιο, από σταφύλια καλλιεργημένα με ιδιαίτερη φροντίδα. Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Ερυθρός Οίνος από το Kτήμα Γεροβασιλείου. Παράγεται από τις ποικιλίες Syrah, Μerlot και Λημνιό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση και παλαιώνει για ένα περίπου χρόνο σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Το χρώμα του είναι λαμπερό βαθυπόρφυρο κι έχει μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης. Μία από τις πιο γνωστές ετικέτες των τελευταίων ετών είναι η «Μπλε Αλεπού» του ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ. Το έντονο χρώμα του κι ο σύνθετος χαρακτήρας, που συνδυάζει τα αρώματα βανίλιας, σοκολάτας και δρυός από το βαρέλι, με νότες από φρούτα των δάσους και πικάντικα μπαχαρικά είναι μερικά από αυτά που το χαρακτηρίζουν.
Οινοποιία Μπουτάρη
Οινοποιία Μπουτάρη
KTIMA PAVLIDIS
KTIMA PAVLIDIS
ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ
ΤΕΧΝΗ ΟΙΝΟΥ
Κτήμα Γεροβασιλείου
Κτήμα Γεροβασιλείου
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
STEP 2
Ποιος δεν επιθυμεί να κάνει ένα ξεχωριστό food pairing, το οποίο θα εξιτάρει τον ουρανίσκο ακόμα και των πιο απαιτητικών; Ανάλογα με την ποικιλία του κρασιού που θα επιλέξετε, αξίζει να στρέψετε την προσοχή σας και το ενδιαφέρον σας και σε συγκεκριμένες food choices που ταιριάζουν. Για παράδειγμα, το Αγιοργίτικο σερβίρεται στους 17-18°C. συμπληρώνεται υπέροχα καπνιστά τυριά, ψητό κόκκινο κρέας αλλά και spicy γεύσεις. Το ροζέ ξινόμαυρο σερβίρεται στους 12-14°C κι είναι ιδανικό μαζί με ασιατική κουζίνα, γαρίδες, όστρακα, αχινό και φρούτα της θάλασσας, ζυμαρικά και πίτσες, γαλοπούλα και λαχανικά, ενώ το κλασικό ερυθρό κρασί σερβίρεται στους 16–18 °C. και συνδυάζεται γευστικά με χοιρινό, ψητά κόκκινα κρέατα, διάφορα πουλερικά στο φούρνο, κυνήγι με κόκκινες σάλτσες και ώριμα τυριά. Φυσικά και η μαύρη σοκολάτα θα συντροφεύσει μοναδικά το κόκκινο κρασί μας.
Dark Chocolate
Dark Chocolate
Τυρί
Τυρί
Nuts
Nuts
Ham
Ham
Chocolate
Chocolate
STEP 3
Ο εξοπλισμός είναι βασικός συστατικό μιας ολοκληρωμένης wine εμπειρίας. Τα αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι διάφορα, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Υπάρχουν όμως και κάποια βασικά items, όπως το τιρμπουσόν, μία κανάτα, καθώς το κόκκινο κρασί πρέπει να το αφήσετε να «αναπνεύσει» πριν το πιείτε αλλά και φυσικά τα ποτήρια. Αυτό του είδους τα κρασιά σερβίρονται σε μεγάλα, στρογγυλά ποτήρια, τα γνωστά σε πολλούς φούσκες.
Open it
Open it
Drink it
Drink it
Service
Service
No-drop
No-drop
STEP 4
Κι αφού έχετε οργανώσει όλα όσα πρέπει, το μόνο που έχει μείνει είναι να προμηθευτείτε την αγαπημένη σας ετικέτα. Οι κάβες που μπορείτε να επισκεφθείτε είναι πολλές, με τεράστια ποικιλία σε όλα τα είδη. Για πάνω από έναν αιώνα η My Cava by Depot De Vins μας συντροφεύει. Σήμερα, είναι αφενός ένα ιστορικό κατάστημα οίνου, καθώς και ένας online χώρος με προσανατολισμό στο ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί και τα αξεσουάρ τα οποία πλαισιώνουν την εμπειρία του ποιοτικού κρασιού. Πρόκειται για μια επιχείρηση αφιερωμένη στον κόσμο του κρασιού, η οποία μάλιστα αναλαμβάνει και την εκπαίδευση καταναλωτών και επαγγελματιών με σεμινάρια οινοχοΐας και γευσιγνωσίας. Στην «καρδιά» της πόλης, στην Π.Π. Γερμανού άνοιξε πριν τις πύλες του πριν από λίγες ημέρες το DACRISTO μετά από δύο χρόνια λειτουργίας στη Θέρμη. Το κρασί έχει πολύ ξεχωριστή θέση, καθώς αφού εκτός από το τμήμα της κάβας στο delicatessen, θα κυριαρχεί στη Wine & Spirits Library που δημιουργείται ακριβώς δίπλα, όπου υπάρχει ένα κελάρι και είναι το wine bar.
STEP 5
Last but not least! Αν θέλετε να απολαύσετε την εμπειρία του κρασιού εκτός σπιτιού, τα wine bars στη Θεσσαλονίκη θα σας ανταμείψουν με τον καλύτερο τρόπο. Tο Classico Bistro Moderno βρίσκεται στη Σοφούλη της Καλαμαριάς με μία πλήρη ενημερωμένη wine list του έχει κερδίσει επάξια μία θέση στην λίστα με τα καλύτερα wine bars της πόλης. Στην ίδια περιοχή, στην Καλαμαριά θα συναντήσετε το Μέθη Bistro & Wine Bar είναι ο αυθεντικός προορισμός για τους λάτρεις του κρασιού, αφού στον κατάλογό του θα ανακαλύψετε πάνω από 500 ετικέτες, 16 να τις απολαύσετε σε ποτήρι, ενώ εκεί θα δοκιμάσετε και τη μέθοδος Coravin που σας επιτρέπει να κάνετε tasting ακόμη και στο πιο ακριβό κρασί σε ποτήρι.