fbpixel

Search icon
Search
Weekend agenda: Τι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Weekend agenda: Τι να κάνετε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

Η καλύτερη ατζέντα της πόλης είναι εδώ


Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και οι επιλογές που έχουμε είναι αρκετές, ώστε να απολαύσουμε ακόμη περισσότερο τη δημιουργική ατμόσφαιρα της πόλης. Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και πλήθος από events μας περιμένουν για να τα ανακαλύψουμε. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς όσα κέντρισαν το ενδιαφέρον μας και σας τα προτείνουμε για να περάσετε υπέροχα. 

 Τake a look!

THEATER

«Αντιγόνη» του Jean Anouilh στο Θέατρο Αριστοτέλειον

728999.jpg

Μετά το πρώτο ανέβασμα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Μαρία Πρωτόπαππα προσεγγίζει σκηνοθετικά και ερμηνευτικά εκ νέου την «Αντιγόνη» του Jean Anouilh, σε μια παράσταση που εξελίσσει ακόμα περισσότερο την αρχική ματιά της σκηνοθέτιδος. Αναλαμβάνοντας να αρθρώσει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος των λόγων της Αντιγόνης, η σκηνοθέτις επιχειρεί ένα σχόλιο ανάμεσα στο σημαίνον και το σημαινόμενο της ύπαρξης της ηρωίδας. Υπάρχει η Αντιγόνη και κατά πόσο είναι αληθινή η επιθυμία-ανάγκη που τη γεννά; Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Μαμιός, κ.ά.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθ. Ἀμύνης 2, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00. Κυριακή στις 19:00. Η Παράσταση θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2023.

«Δεσποινίς Χάος» της Δέσποινας Καλαϊτζίδου στο Metropolitan Urban Theater

684385-rxewq.jpg
Κάθε πρωί, η Άννα σηκωνόταν κι έστρωνε το κρεβάτι της προσεκτικά, σαν κάποιος να επέβλεπε την επίδοσή της. Πήγαινε κι έφευγε από τη δουλειά της πάντα στην ώρα της. Κάποτε, στα νιάτα της, είχε μπλεξίματα, αλλά αυτά είχαν πια περάσει. Τώρα, προσπαθούσε να ζήσει μια ήρεμη ζωή, μοναχική, ίσως από επιλογή, ίσως όχι. Ώσπου μια μέρα, το μέλλον έγινε ακόμα πιο αβέβαιο. Ένας φάκελος θα της αποκάλυπτε αν θα επιζούσε ή όχι. Τι σκέφτεται ένας άνθρωπος τη στιγμή αυτή; Πώς έρχεται η ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων και πώς τις βάζεις σε μια τάξη; Και γιατί αυτό να ενδιαφέρει και κάποιον άλλον πέραν από εκείνη; "Πόσα απ’ τη μνήμη είναι όνειρο και πόσα συνέβησαν και δεν υπήρξαν; Πόση μνήμη μπορεί να δημιουργήσει μια φαντασίωση και πώς η φαντασίωση αυτή γίνεται και η αλήθεια; "Ένας εκρηκτικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται συνειδητά αντιμέτωπη με το υποσυνείδητό της, προσπαθώντας να αντλήσει τη δύναμη που τόσο χρειάζεται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής της.

Πρωταγωνιστεί η Αλεξάνδρα Τσιάγκα

Info: Metropolitan - The Urban Theater, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 2. Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00.

«Η αυλή των θαυμάτων - το μιούζικαλ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

742019.jpg

Η μεγάλη επιτυχία της περσινής σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και μετά και τις sold out παραστάσεις στο Θέατρο Παλλάς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη, για λίγες παραστάσεις. Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο πολιτιστικός οργανισμός Λυκόφως παρουσιάζει ένα σπουδαίο θεατρικό εγχείρημα, από τις 19 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023. "Η Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη είναι ένας ύμνος στην αέναη προσπάθεια του Έλληνα να ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά πλαίσια, να αποτινάξει τη διαρκή φτώχεια, να αντιμετωπίσει την έλλειψη σταθερότητας και να ριζώσει σε ένα τόπο όπου μπορεί να ευημερήσει. Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος Γάλλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Κατερίνα Παπουτσάκη, κ.ά. 

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή στις 21:00. Σάββατο στις 18:00 & 21:00. Κυριακή στις 19:00. Η παράσταση θα διαρκέσει από τις 19 Ιανουαρίου 2023 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023.

«Κίνηση Ματ» του Μιχαήλ Άνθη στο Θέατρο Σοφούλη

kinisi-mat-1.jpg
Ένα αταίριαστο ζευγάρι, σε μια ταράτσα της πόλης σε ώρα διαδήλωσης: Ένας άνδρας των ΜΑΤ και μια αντιεξουσιάστρια, σε μια άτυπη συνάντηση κορυφής. Το νέο έργο του βραβευμένου με τέσσερα κρατικά βραβεία Μιχαήλ Άνθη, είναι μια κυριολεκτικά εκρηκτική κωμωδία χαρακτήρων και καταστάσεων ανάμεσα στην εξουσία και τον πολίτη. Πρωταγωνιστούν: Ματθίλδη Μαγγίρα, Γιώργος Κοψιδάς.

Info:
Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά. Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 19:00.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας» στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον

mikros-prigkipas-theatro-730x410.webp
Η ιστορία του πιο γνωστού παραμυθιού όλων των εποχών, ξετυλίγεται από τρεις καλλιτέχνες, που παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν ζωντανά επί σκηνής. Όλοι οι αγαπημένοι ήρωες της ιστορίας του Μικρού Πρίγκιπα, όλες οι περιπέτειες στο μεγάλο του ταξίδι, ζωντανεύουν μέσα από μια παράσταση φτιαγμένη για τους μικρούς και τους μεγάλους μας φίλους. Επί σκηνής οι: Αγγελική Κοτσιαλή, Άγγελος Κουρέπης, Γιώργος Μαγαλιός, Άγγελος Μανωλίδης.

Info: Θέατρο Αθήναιον, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 35. Κυριακή στις 11:30.

CINEMA

Άλις, Αγάπη μου - Alice, Darling

0f20700b41776aaec6e2c59b4e993b61.jpg

Μία γυναίκα φτάνει στα όρια της εξαιτίας της ψυχολογικής βίας που της ασκεί ο σύντροφός της Simon. Κατά την διάρκεια κάποιων διακοπών με δύο πολύ στενές της φίλες, η  Alice επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της και κερδίζει την χαμένη της αυτοεκτίμηση. Σταδιακά αρχίζει και σπάει όλους εκείνους τους δεσμούς που την κρατούν συναισθηματικά εξαρτημένη. Όμως το συντριπτικό εκδικητικό μένος εκείνου αναπόφευκτα όταν απελευθερωθεί θα δοκιμάσει την αντοχές, το κουράγιο αλλά και τις βαθιά ριζωμένες φιλίες της. Πρωταγωνιστούν: Anna Kendrick, Kaniehtiio Horn, Charlie Carrick, Wunmi Mosaku.

Info: Odeon πλατεία, αίθουσα 7. Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 19:50 και 22:00. 

Βαβυλώνα - Babylon

babylon-pic-e1671483941469.jpg
Μια ιστορία υπέρμετρης φιλοδοξίας και εξωφρενικής υπερβολής, η ταινία ακολουθεί την άνοδο και την πτώση πολλαπλών χαρακτήρων στη διάρκεια μιας περιόδου αχαλίνωτης παρακμής και ακολασίας στις απαρχές του Hollywood. Με την υπογραφή του σπουδαίου Damien Chazelle, το Babylon είναι ένα πρωτότυπο «έπος» που διαδραματίζεται στο Los Angeles της δεκαετίας του 1920. Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Margot Robbie, Diego Calva, κ.ά.

Info: Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

Η Φάλαινα - The Whale

753631-uzbq7.jpg

Ένας ερημίτης καθηγητής αγγλικών που πάσχει από σοβαρή παχυσαρκία, προσπαθεί να συνδεθεί ξανά με την αποξενωμένη κόρη του, σε μία τελευταία απόπειρα να εξιλεωθεί. Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Samuel D. Hunter. Πρωταγωνιστούν: Brendan Fraser, Sadie Sink, Ty Simpkins, κ.ά.

Ιnfo: Η ταινία προβάλλεται σε όλες τις κεντρικές περιοχές της Θεσσαλονίκης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αίθουσες, ημερομηνίες και ώρες προβολής, μπορείτε να επισκεφθείτε τις επίσημες σελίδες τους.

Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης Αφιέρωμα «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας»

755970.jpg
Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τις προβολές για το 2023 με ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πρωτοπόρο και ριζοσπαστική σκηνοθέτιδα Μάρτα Μέσαρος, μία από τις σπουδαιότερες φωνές στην ιστορία του ευρωπαϊκού σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, με τίτλο «Μάρτα Μέσαρος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της Ιστορίας», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Ουγγαρίας (National Film Institute, Hungary - Film Archive), θα προβληθούν 12 μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της καταξιωμένης δημιουργού. Την Κυριακή θα προβληθούν οι ταινίες "Μην κλαίτε, όμορφες! / Don’t Cry, Pretty Girls!" και «Το κορίτσι / The Girl».

Info: Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Ναυάρχου Βότση 3. Η προβολή της ταινίας "Μην κλαίτε, όμορφες! / Don’t Cry, Pretty Girls!" θα πραγματοποιηθεί στις 19:00 και η προβολή της "Το κορίτσι / The Girl" στις 21:00.

EXHIBITIONS

Γιάννης Αηδόνης ατομική έκθεση στη Myró Gallery

754209.jpg
Με τη δύναμη της προοπτικής, μέσα από σύνθετα σχήματα, o Γιάννης Αηδόνης γεωμετρίζει τη ζωγραφική του επιφάνεια αναλύοντας εις βάθος το αστικό τοπίο. Χρωματικά ισορροπεί ανάμεσα στη ρεαλιστική απεικόνιση και στην ελεύθερη απόδοση.Παρουσιάζει σημεία της πόλης που δείχνουν γεμάτα ζωή και ένταση αφαιρώντας την ανθρώπινη παρουσία. Σύνθετα τοπία της καθημερινότητάς μας, που σφύζουν από ανθρώπους, αλλά χωρίς ανθρώπινη επαφή. Ο ίδιος είναι ιατρός (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, διδάκτωρ Πανεπιστημίου στην Ωτορινολαρυγγολογία) και αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του επιλέγει τη ζωγραφική ως εικαστικό μέσο. Τα καθημερινά του βιώματα καθώς και τα πολλά ταξίδια τον οδηγούν στην απεικόνιση του σύγχρονου αστικού τοπίου που αποτελεί τον ιστό μέσα στον οποίο εργάζεται και περνά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00 & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2023. 

Γιώργος Ζογγολόπουλος έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Τα έργα ηχούν σαν μουσική»

751337-3e37x.jpg
Στο Μέγαρο Μουσικής έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουμε από κοντά ορισμένα από τα πλέον γνωστά γλυπτά του γνωστού καλλιτέχνη, Γιώργου Ζογγολόπουλου, ανακαλύπτοντας άγνωστες πτυχές του πολυσχιδούς του έργου. Γλυπτά που παρουσιάζουν την έννοια του ρυθμού μέσα από την υδροκινητική λειτουργία. Ανάλαφρες μεταλλικές συνθέσεις που ενεργοποιούνται από τα στοιχεία της φύσης. Μεγεθυντικοί φακοί που δίνουν νέες διαστάσεις αλλά και προοπτικές στην ανάγνωση των γλυπτών. Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ο.Μ.Μ.Θ. με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου και την Art Thessaloniki.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου και Παραλία. Παρασκευή & Σάββατο από τις 17:00 έως τις 20:00. Κυριακή από τις 12:00 έως τις 20:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. 

Έκθεση Φώτιου Μπάλα - Γιώργου Πανταζή στη γκαλερί Νικόλαου Λόλα

756037.jpg
Η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνολογίας οδηγεί στην παρατήρηση πως η χρήση της εικόνας έχει κατακλύσει πλέον όλες τις στιγμές της ζωής μας. O καταιγισμός εικόνων, ήχων, πληροφοριών και παράλληλα η άμεση επικοινωνία διαφορετικών πολυπολιτισμικών κοινωνιών διαμορφώνει τον σύγχρονο άνθρωπο. Τον άνθρωπο που καλείται να εκφραστεί σε ένα μαζικοποιημένο μοντέλο ζωής. Έτσι οι δύο καλλιτέχνες έρχονται να αναζητήσουν με έναν αλληλεπιδραστικό και συνεργατικό τρόπο πτυχές της σύγχρονης ζωής που λειτουργούν ως άγκυρες σε έναν καινούριο χαοτικό κόσμο. Ο χώρος γεμίζει από υφές, χρώματα, παιχνίδια και μοτίβα που μας καλούν να σταθούμε με ηρεμία και να ανακαλύψουμε τον όμορφο κόσμο μέσα μας.

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, Τσιμισκή 52. Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου 2023. 

Λεμονιά Κοκελίδου έκθεση «Το μινόρε του χειμώνα»

753408.jpg
Η Κοκελίδoυ Λεμονιά, έχοντας ξεχωρίσει για το μινιμαλιστικό ύφος των έργων της, ως ανερχόμενη καλλιτεχνική φιγούρα στον χώρο της τέχνης, μετά το πέρας των σπουδών της, από το τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τα τελευταία χρόνια συμμετείχε σε 10 ομαδικές εκθέσεις, οι 4 εκ των οποίων ήταν στο εξωτερικό, συγκεκριμένα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας όπου και κατοικούσε ( Linden postcards show 2019, Mornington art show 2020, Moone Valley virtual art show 2020) εκπροσωπώντας μάλιστα την χώρα την άνοιξη του 2020, σε παγκόσμιο διαδικτυακό art battle κατέχοντας την Τρίτη θέση, και στην Ζυρίχη (artboxproject 2021).

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Παρασκευή από τις 12:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 12:00 έως τις 15:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023. 

Νίκος Κουκής έκθεση φωτογραφίας "Remastered/ Επαναπροσέγγιση"

ekthesi-photo-casa-bianca-vbyuc.jpg

Μία μεγάλη έκθεση με αναδρομικό χαρακτήρα και με στόχο να ταξιδέψει τον επισκέπτη στη Θεσσαλονίκη του φωτογράφου, από τα νεανικά του χρόνια έως και το σήμερα, με κυρίαρχο στοιχείο την ανθρώπινη παρουσία ή και απουσία. Ο επιμελητής της έκθεσης Άρις Στοϊδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για «Μια εμμονική επιστροφή του Νίκου Κουκή στα μέρη όπου δούλεψε ο πατέρας του, στα μέρη όπου έπαιξε, όπου κολύμπησε ως παιδί, όπου ανδρώθηκε - με εμβόλιμα ενδιάμεσους σταθμούς του, στον χρόνο της θητείας του στον στρατό, στα μέρη όπου έπαιξε σαν μουσικός, στην "αδερφή" Χαλκιδική και το Άγιο Όρος, στις περιπέτειες της ζωής του, στις γυναίκες που σαν άλλα τοπία τον ταξίδεψαν στην φωτογραφική του διαδρομή, στους συνεχείς πειραματισμούς του που τον οδήγησαν από τον ύμνο στο υλικό Σώμα στην πνευματικότητα των εξαϋλωμένων Αντισωμάτων, και τελικά στο χώρο της ψηφιακής ζωγραφικής, που μας δείχνει καθαρά την εξαιρετική δεξιότητά του με το χρώμα και τις υφές, ως έτοιμου ζωγράφου, απότοκο της εμπειρίας χρόνων.»


Info:
Casa Bianca, Θεμιστοκλή Σοφούλη 3.  Παρασκευή από τις 10.00 έως τις 18.00 & Σάββατο από τις 11:00 έως τις 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Ιανουαρίου 2023.

Παράταση έκθεσης «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι»

image-4.jpg

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα ανακοινώνει την παράταση της έκθεσης «Φύση: Κραυγές και Ψίθυροι» έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα από τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, στα οποία διακρίνεται η κλιματική αλλαγή λόγω των αλόγιστων ανθρώπινων παρεμβάσεων. Έργα των Κόντογλου, Φαεινού, Γεωργιάδη, Αρφαρά, Σκλάβου, κ.ά. αποτελούν κάλεσμα για προβληματισμό, σκέψη και εγρήγορση πάνω στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, η επίλυση του οποίου απαιτεί συντονισμένες διορθωτικές κινήσεις.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα, Αγίου Δημητρίου 159A. Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 14:00. Σάββατο & Κυριακή από τις 10:00 έως τις 18:00. 

MUSIC CONCERTS

Δημήτρης Κεχαγιάς και Δέσποινα Καλανταρίδου

kitharajpg.webp
Η "Μικρή Σκηνή", παρουσιάζει αυτήν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, στις 21.30, τον Δημήτρη Κεχαγιά και την Δέσποινα Καλανταρίδου σε μικρές μουσικές ιστορίες. Κάθε τραγούδι κρύβει μια ιστορία. Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή, θα ακουστούν πολλές μικρές μουσικές ιστορίες που θα ταξιδέψουν το κοινό. Συνοδοιπόροι - μουσικοί αφηγητές ο Δημήτρης Κεχαγιάς (κιθάρα - φωνή), η Δέσποινα Καλανταρίδου (φλάουτο - φωνή), η Ντίνα Σαρατζή (τσέλο - φωνή) και ο Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο - φωνή).

Info: "Μικρή Σκηνή", Επταλόφου 14. Παρασκευή στις 21:30. 

Τελικός 10ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής»

a57acb292b29fc6e73d0d4176c018303.jpg

Μια ωδή, αποκλειστικά αφιερωμένη στις ξεχωριστές μελωδίες του πιάνου. Ο Διαγωνισμός Πιάνου ξεκίνησε το 2002, διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη και φέρει το όνομα μιας από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, του Γιώργου Θυμή. Philippe Bach Διεύθυνση Ορχήστρας.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Παρασκευή στις 21:00.

Enjoy the weekend!