fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη
AGENDA

Week Agenda: Τι νέο θα απολαύσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Οι πιο updated προτάσεις για την πόλη είναι εδώ


H νέα εβδομάδα μάς βάζει σε ανοιξιάτικο mood, φέρνοντας νέες προτάσεις στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Παρακάτω, καταγράψαμε τις καλύτερες προτάσεις σε δρώμενα και events για όλα τα γούστα, που θα σας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον.

Κρατήστε σημειώσεις...

Δευτέρα

Οι συγγραφείς του κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο: Caryl Férey

i-id67-crop600x360c-t1443612058.jpg

Μετά τον δεύτερο επιτυχημένο κύκλο εκδηλώσεων, οι αφίξεις αγαπημένων συγγραφέων του αναγνωστικού κοινού θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν. Αντλώντας συνομιλητές από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικών ιδιοτήτων και με συγγραφείς κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο, φιλοδοξία του ΟΜΜΘ είναι να συμβάλει στη διεύρυνση του πολιτισμικού διαλόγου και να προσφέρει στο κοινό της Θεσσαλονίκης αλησμόνητες συζητήσεις. Στις 27/05, προσκεκλημένοι είναι ο συγγραφέας Caryl Férey, η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Elise Jalladeau και ο Χρίστος Μάης.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία), Δευτέρα στις 19:00.

Κατερίνα Λεβενιώτη, Πάρης Τσιλικάκης έκθεση φωτογραφίας «Οι λίμνες που ονειρεύονται»

875353.jpg

Η έκθεση Φωτογραφίας της Κατερίνας Λεβενιώτη και του Πάρη Τσιλικάκη με θέμα «Οι λίμνες που ονειρεύονται» παρουσιάζεται στην γκαλερί της Out of Focus, Αγνώστου Στρατιώτου 3, πίσω από τη Ρωμαϊκή αγορά, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Info: Λέσχη φωτογραφίας "Out of Focus" (Αγνώστου Στρατιώτου 3), εγκαίνια Δευτέρα στις 20:00.

8o Πανόραμα Ταινιών 2024

shutterstock-288688175.jpg

Το 8ο Πανόραμα Ταινιών του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. επιστρέφει ανανεωμένο, για ακόμη μια χρονιά, στο Ολύμπιον.

Δευτέρα 27 Μαΐου:
Σιγή στις Όχθες (10')
αtouched (4')
γέννημα θρέμμα Δεντροπόταμος (20')
Kinetic (5')
Θυμάσαι; (14')
Miss Understanding (3')
Βάλια Κάλντα (9')
Lady in the Blues (7')
Kaleidoscope (9')
Ίχνη (5')
Q&A με τα δημιουργά
Διάλειμμα
Αστόρια (20')
Συλλέγοντας τον Χρόνο (31')
lascivia (6')
Ακολουθώντας τα ίχνη του Εφήμερου (23')
Days of Lilac Summer (13')
Q&A με τα δημιουργά

Info: Ολύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10), Δευτέρα στις 19:00.


Τρίτη

''The three million dollar lunch'' του Fred Carmichael στο Θέατρο Αυλαία

843064.jpg

Μετά το «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαΐδη-Χαβιαρά που παρουσίασαν πέρσι, οι Drama Queens επιστρέφουν στο Θέατρο Αυλαία με μια... ακριβή κωμωδία που σατιρίζει τις συνέπειες της σπατάλης τροφίμων, ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το πρωτότυπο έργο "The three million dollar lunch" («Γεύμα τριών εκατομμυρίων δολαρίων») του Fred Carmichael, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Πρωταγωνιστούν: Στέλλα Νικολαΐδου, Άννα Σωτηρούδη, Σοφία Ταγταλενίδου, Μελίνα Ταχτσίδου, Δόμνα Χουρναζίδου.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Τρίτη στις 21:30.

Eυρυδίκη Μαρία Βεντούρη, Χρήστος Σπυρόπουλος, Χρήστος Σκορδάς ατομικές εκθέσεις

875011.jpg

Τρεις νέες ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής παρουσιάζονται στη Μyro Gallery. Ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ευρυδίκης Μαρία Βεντούρη (χώρος: Μain Hall. Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σπυρόπουλου (χώρος: Vitrina / Show Room). Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Σκορδά «Σηναίνεση / Προσομοιώσεις» (χώρος: Project Room). 

Info: Μyro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8), Τρίτη 15:00 - 21:00.

Περιοδική έκθεση «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για το επόμενο αύριο»

875397.jpg

Με την έκθεση «Από εδώ και πέρα: Ιστορίες για το επόμενο αύριο» σηματοδοτείται ένας κύκλος επανεξέτασης των μόνιμων συλλογών του Μουσείου, με στόχο να δημιουργηθούν νέα σημεία επαφής και σύνδεσης του κοινού με τα έργα, το Μουσείο και την ιστορία του. Ιστορίες που προέκυψαν από τα ερευνητικά ή άλλα ενδιαφέροντα του συνόλου του προσωπικού του Μουσείου, αλλά και τα ενδιαφέροντα εκπαιδευτικών ομάδων, ιστορικών, καλλιτεχνών και άλλων προσωπικοτήτων του χώρου του πολιτισμού, θα λειτουργήσουν ως προτάσεις όχι άλλης μιας γραμμικής θεώρησης της ιστορίας της τέχνης και των σχετικών προσεγγίσεων, αλλά ως αφετηρία διαλόγου γύρω από τις κοινωνικές και καλλιτεχνικές σχέσεις που τα ίδια τα έργα, οι δημιουργοί και οι αποδέκτες τους επιτρέπουν να αναπτυχθούν.

Info: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Εγνατία 154, εντός ΔΕΘ), Τρίτη 10:00 - 18:00.


Τετάρτη

Περιοδική φωτογραφική έκθεση: «Από την ανασκαφή στην προβολή»

arhaiologiko-moyseio-thessalonikis.jpg

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο: «Από την ανασκαφή στην προβολή». Η έκθεση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος και εντάσσεται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο σύλλογος με τίτλο «Οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού στην κοινωνία». Στόχος αυτήν τη χρονιά είναι να παρουσιάσει μέσα από επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό το αρχαιολογικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 16:00.

«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

833959.jpg

Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το «Βίρα τις άγκυρες» είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος. Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ' όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής. Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης. Πρωταγωνιστούν: Λίλη Αδρασκέλα, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος κ.ά.

Info:
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθ. Αμίνης 2), Τετάρτη στις 18:30.

Περιοδική έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας»

833586.jpg

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση με τίτλο «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας». Η έκθεση συνίσταται στην ομώνυμη εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε από τον ιστορικό αρχιτεκτονικής David Gissen, την ιστορικό τέχνης Jennifer Stager και την αρχαιολόγο-ιστορικό αρχιτεκτονικής Μάνθα Ζαρμακούπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 2021 στη Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Μέσα από μια πειραματική ανασύνθεση της Ακρόπολης της Αθήνας, η έκθεση προσπαθεί να προσεγγίσει ένα εμβληματικό και πολυσήμαντο μνημείο του αρχαίου παρελθόντος υπό το πρίσμα της ανθρώπινης αναπηρίας. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και ανασυνθέτουμε την Ακρόπολη εμπεριέχει σύγχρονες ιδέες για το σώμα και τη σωματική βλάβη. Η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να δει την εμπειρία της πρόσβασης στο δυσπρόσιτο αυτό αρχιτεκτονικό χώρο πέρα από τους διαχωρισμούς που θέτει η σύγχρονη αντίληψη περί αναπηρίας. Δημιουργώντας μια αισθητηριακή αντίληψη του χώρου των Προπυλαίων, το έργο προβάλλει την ανάβαση στον λόφο της Ακρόπολης ως μια συλλογική εμπειρία, στην οποία συμμετείχαν όλα τα μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας ανεξαρτήτως σωματικής ικανότητας και χωρίς διαχωρισμούς, συχνά βοηθώντας ο ένας τον άλλον.

Info: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6), καθημερινά 09:00 - 16:00.


Πέμπτη

«Μίξερ» των Ζέτης Φίτσιου και Θοδωρή Οικονόμου στο Θέατρο Αυλαία

f50c9efe65704fd684e36866a23f476b.webp

Ένας νέος καλλιτέχνης θέλει διακαώς να ανεβάσει ένα πολυπληθές, σπουδαίο και μεγαλοπρεπές έργο, όπως ο «Άμλετ»! Όμως, λόγω εξαιρετικά χαμηλού budget αναγκάζεται τελικά ν' αλλάξει «ελαφρώς» το όραμά του και να ανεβάσει μια πιο προσιτή για τα μέτρα του παράσταση... Για να τα καταφέρει, θα γίνει ταυτόχρονα ηθοποιός - σκηνοθέτης - σκηνογράφος - συγγραφέας αλλά και παραγωγός! Μαζί με μια ακόμη ηθοποιό, που προσλαμβάνει μάλλον απρόθυμα, πρόκειται να παίξουν όλους τους ρόλους του έργου, που είναι γύρω στους 50. Καθώς η παράσταση ξεκινά, ξετυλίγεται μπροστά μας η ιστορία του Βαγγέλη, που από άσημος πορτιέρης, καταλήγει μέσα από μια σειρά παράδοξων γεγονότων, να γίνει αρχηγός του κράτους. Ενός κράτους διαλυμένου και ανοργάνωτου όπου κυριαρχεί η διαφθορά, η λαμογιά και η τσαπατσουλιά. Σε αυτή την ξέφρενη πορεία «ανέλιξής» του, ο ήρωας θα συναντήσει στον δρόμο του χαρακτήρες, που είτε θα του βάλουν εμπόδια είτε θα του αλλάξουν εντελώς τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα.

Info: Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ), Πέμπτη 21:30.

«Δολοφόνοι για κλάματα» στο Θέατρο Σοφούλη

dolofonoi-gia-klamata.jpg

Η θεατρική ομάδα ARTοποιοί επιστρέφει με την ξεκαρδιστική μαύρη κωμωδία «Δολοφόνοι για κλάματα» σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα για τρεις παραστάσεις, την Πέμπτη 30/5, την Παρασκευή 31/5 και το Σάββατο 31/6 στο Θέατρο Σοφούλη, στις 21:00. Ένα ουίσκι «μπόμπα», δυο μπερμπάντηδες γιατροί, δυο θηλυκοί «τάρανδοι», μια ικανότατη ντετέκτιβ και μια καχύποπτη υπηρέτρια συνθέτουν το θανατηφόρο «κοκτέιλ» που μετέτρεψε ένα μεγαλοαστικό παρισινό διαμέρισμα σε σκοτεινό πύργο των Καρπαθίων.

Info: Θέατρο Σοφούλη (Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη), Πέμπτη στις 21:00.

Ομαδική έκθεση «Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια»

scarlat-marius-ionut-the-gambler-detail-2024.jpg

Το Goethe-Institut σάς προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Then and Again. Τότε και ξανά. Επαναπροσδιορίζοντας την τελετουργία στα σύγχρονα Βαλκάνια» τα οποία θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Μαΐου στις 19:00 στο ΜΙΕΤ–Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Παράρτημα Θεσσαλονίκης. Η έκθεση, που θα φιλοξενείται στο ΜΙΕΤ έως και τις 6 Ιουλίου 2024, εξετάζει τα σύγχρονα τελετουργικά που συναντάμε σε κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εννέα καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες από διαφορετικές χώρες φωτίζουν τον ρόλο και τη σημασία που έχουν οι επαναλαμβανόμενες αυτές πρακτικές. Σε επιμέλεια του Γιώργου Πρίνου και του Δημήτρη Τσουμπλέκα, περιλαμβάνει νέα έργα δημιουργών που δουλεύουν με το μέσο της φωτογραφίας ή άλλα μέσα βασισμένα στον φακό. Η έκθεση παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και με την υποστήριξη του MOMus–Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Info: Βίλα Καπαντζή (Βασιλίσσης Όλγας 108), Πέμπτη στις 18:00.


Παρασκευή & Σαββατοκύριακο

Δράμα. Η γη του Διόνυσου, έρχεται στην Αγορά Μοδιάνο

5748322-scaled.jpg

Η Ένωση Ξενοδόχων Δράμας σε συνεργασία με 14 τοπικούς παραγωγούς της περιοχής, έρχονται στον εμβληματικό χώρο της Αγοράς Μοδιάνο, σε μία μοναδική διήμερη έκθεση γαστρονομικών προϊόντων της ιστορικής πόλης της Δυτικής Μακεδονίας. Η Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στον κεντρικό της διάδρομο, την έκθεση των παραγωγών με τοπικά προϊόντα όπως κρασιά, μπύρες, τυριά, μανιτάρια, χαλβάδες, ζυμαρικά και πολλά άλλα. Μια διήμερη εκδήλωση έκθεσης, γευσιγνωσίας, και live cooking show με σκοπό την ανάδειξη των υπέροχων τοπικών γεύσεων που με μεράκι καθημερινά παράγουν οι παραγωγοί της περιοχής.

Info: Παρασκευή 31.05 & Σάββατο 01.06 Κεντρικός διάδρομος Αγοράς Μοδιάνο.

«Καημός» από τη Θεατρική Συμπαιγνία στο Θέατρο Τ

873750.jpg

Επτά σκοτεινές ιστορίες από όλο τον κόσμο (Καημός, Λα Λόμπα, Γυναίκα Σκελετός, Μπλαβογένης, Κόκκινα Παπούτσια, Η Γιορόνα, Μάνα Φόνισσα και Ξυλουκανίκα), που μιλούν για τον ανθρώπινο καημό, τη βιαιότητα της ζωής, την «άγρια» γυναικεία φύση, την αγάπη και τον έρωτα, πλέκονται σε μια σύγχρονη παράσταση που αναμιγνύει τους ήχους της ηλεκτρικής κιθάρας με τις μουσικές, τις κινήσεις και τους χορούς των παραδοσιακών performers της Ηπείρου. «Τα παραμύθια είναι πλάσματα ζωντανά. Λένε πως ζούνε στα χωριά. Λένε πως αφηγούνται το ένα στο άλλο τις ιστορίες τους. Λένε πως ταξιδεύουν να βρουν κομμάτια που τους λείπουν. Άραγε όλα αυτά να 'ναι αλήθεια;» («Η νύχτα του κορακιού», Λίλη Λαμπρέλλη).

Info: Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16), Παρασκευή και Σάββατο 21:15, Κυριακή στις 20:00.

Thessaloniki Street Food Festival 2024

street-food-festival.jpg

Το Thessaloniki Street Food Festival επιστρέφει το 2024 για την 7η, ακόμα πιο εξελιγμένη εκδοχή του, γεμάτο φαγητό, events και μουσική, προσφέροντας μια τελείως διαφορετική εμπειρία σε όλους τους foodies της χώρας και του εξωτερικού. Θα μας περιμένουν περισσότερα από 30 περίπτερα street food με ότι χρειάζεται για να χορτάσει το μάτι και ο ουρανίσκος και 5 resting areas για να απολαύσουμε τις δημιουργίες τους. Σπάνιες συνταγές, επίσημες πρώτες εμφανίσεις αλλά και κλασικές αγαπημένες streetfood επιλογές, θα γεμίσουν με αρώματα όλη την πόλη στη μεγαλύτερη γιορτή φαγητού δρόμου στην Ελλάδα. Θα ταξιδέψουμε νοερά σε γευστικά μονοπάτια με αρώματα από Μεξικό, Αμερική, Ιαπωνία, Ιταλία, Ελλάδα, Τουρκία, Περού και πολλά ακόμη σε ένα υπέροχο «ταξίδι" απόλαυσης σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.

Info: HELEXPO Δ.Ε.Θ. (Εγνατία 154), Παρασκευή 17:00 - 23:55, Σάββατο 12:00 - 23:55, Κυριακή 12:00 - 23:55.

«Ανέστης Δελιάς» στο Θέατρο Metropolitan

872213.jpg

Μια μουσικοθεατρική παράσταση - αφιέρωμα στον Ανέστη Δελιά από τους Παύλο Μπερμπερίδη και τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά. Συντελεστές:
Σενάριο: Γεωργία Καποπούλου – Γιώργος Λουριδάς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Λουριδάς. Ερμηνεία: Παύλος Μπερμπερίδης.

Info: Metropolitan: The Urban Theater (Βας. Όλγας 65 και Φλέμινγκ 2), Κυριακή στις 21:00.

Αναδρομική έκθεση «Συνάντηση»

872335.jpg

Έργα ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικής θεραπείας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης (ΕΚΠΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και στο MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη πρόκειται να παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Συνάντηση», στο ισόγειο του Μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών.

Info: Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης - Συλλογή Κωστάκη (Κολοκοτρώνη 21), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00 - 18:00