fbpixel

Search icon
Search
Week Agenda: Τι νέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη
AGENDA

Week Agenda: Τι νέο έρχεται στη Θεσσαλονίκη την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη

Όσα θα απολαύσουμε τις προσεχείς ημέρες στην πόλη


Ο Οκτώβριος ξεκίνησε και μαζί του φέρνει νέα, συναρπαστικά δρώμενα και events, που θα μας κρατήσουν με αμείωτο το ενδιαφέρον καθ' όλη τη διάρκεια του φθινοπώρου. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερη για τη Θεσσαλονίκη, καθώς υποδεχόμαστε στην πόλη τις πιο πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις, που θα καλύψουν κάθε γούστο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή. Παρακάτω, οι προτάσεις για την πιο ενημερωμένη ατζέντα της εβδομάδας, της πρώτης του καινούριου μήνα. 

Take notes!

M O N D A Y

"The Loser" στο θέατρο Αυλαία

814755.jpg

Για το πρώτο της εγχείρημα στο Γιουγκοσλαβικό Δραματικό Θέατρο, η Nataša Radulović επέλεξε την ιστορία τριών νεαρών ανδρών που ζουν και αναπνέουν μέσα από την τέχνη, σε σημείο που τελικά να χάνουν την επαφή με τον εαυτό τους. Στο "Gubitnic" (The Loser), η Radulović συνδυάζει το έργο των Pushkin, Mozart και Salieri με το "The Loser" του Thomas Bernhard, ένα μυθιστόρημα που αφορά σε τρεις νεαρούς πιανίστες, οι οποίοι φιλοδοξούν να γίνουν οι επόμενοι Mozart. Αυτοί οι τρεις νεαροί πιανίστες, ο Glenn Gould (Teodor Vinčić) Wertheimer (Joakim Tasić) και ο Noah (Stojša Oljačić) αντιπροσωπεύουν τρία αρχέτυπα καλλιτεχνών, αν και είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Παίζουν: Teodor Vinčić, Joakim Tasić, Stojša Oljačić, Lenka Petrović.

Info: Θέατρο Αυλαία, απόψε στις 21:00.

«Ολεάννα» στο Θέατρο Τ

811912-3Ijaa.jpg

Ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας, ένα ανελέητο παιχνίδι φύλων κι εξουσίας ανάμεσα σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου και μια φοιτήτρια. Η παράσταση «Ολεάννα» του David Mamet, σε σκηνοθεσία της Μυρσίνης Καρματζόγλου, φέρνει στο προσκήνιο τη σχέση που μπορεί να έχουν δύο άνθρωποι με εντελώς διαφορετικές ηλικίες, κοινωνική τάξη και δύναμη στα χέρια τους. Όσα τους φέρνουν κοντά, όσα τους χωρίζουν και αυτά που, τελικά, θα ορίσουν τη σχέση τους. Παίζουν: Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου.

Info: Θέατρο Τ, απόψε στις 21:30.

Ταινία "The Creator"

230518095423-01-the-creator-movie.jpg

O Joshua (Washington), ένας σκληροτράχηλος πρώην πράκτορας των ειδικών δυνάμεων που θρηνεί την εξαφάνιση της συζύγου του (Chan), επιστρατεύεται για να βρει και να σκοτώσει τον Δημιουργό, τον μόνιμα ασύλληπτο αρχιτέκτονα ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης, που έχει κατασκευάσει ένα μυστηριώδες όπλο με τη δύναμη όχι μόνο να τερματίσει τον πόλεμο αλλά και να καταστρέψει την ανθρωπότητα. Ο Joshua μαζί με μια ομάδα από ελίτ μυστικούς πράκτορες θα διανύσουν εχθρικά εδάφη και θα βρεθούν στη σκοτεινή καρδιά μιας περιοχής που κατοικείται από «πλάσματα» Τεχνητής Νοημοσύνης. Εκεί θα ανακαλύψουν πως το θανάσιμο όπλο που μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο δεν είναι παρά ένα δημιούργημα Τεχνητής Νοημοσύνης με τη μορφή μικρού παιδιού (Voyles). Σκηνοθεσία: Gareth Edwards. Πρωταγωνιστούν: John David Washington, Gemma Chan, Ken Watanabe, Sturgill Simpson, Madeleine Yuna Voyles, Allison Janney.

Info: Cineplexx One Salonica (αιθ. 1), απόψε στις 20:15 και στις 22:50.

Παρουσίαση βιβλίου Λεωνίδα Γαλάνη, «Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας»

leonidas-galanis.jpg
Photo: Eleni Tsiola

Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση βιβλίου, με τίτλο «Ήθος - Πάθος - Λόγος, το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας». Ο συγγραφέας Λεωνίδας Γαλάνης θα φέρει το κοινό σε επαφή με το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας και της ευδαιμονίας μέσα από ένα διαδραστικό σεμινάριο. Το βιβλίο είναι γραμμένο με απλό, ευχάριστο τρόπο και διακρίνεται από το λεπτό του χιούμορ, στοχεύει δε να βοηθήσει τον αναγνώστη στον προσωπική του διαδρομή προς την ευτυχία και την αυτοπραγμάτωση. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Info: Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, σήμερα στις 18:30.

Ματούλα Ζαμάνη live στο Θέατρο Δάσους

8fefb0d1-3801-40bd-b4e1-7529bea32dbe.jpg

Η Ματούλα Ζαμάνη και οι φίλοι της έρχονται στο Θέατρο Δάσους, για να τραγουδήσουν καινούριες μουσικές ιστορίες. Θα ακουστούν τραγούδια για εραστές του ωραίου, δροσερούς αγρότες, τρυφερούς μελισσοκόμους, περιπατητές σε ολόφωτα λιβάδια, ονειροπόλους κολυμβητές και πιθανά για τους ακροβάτες ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη δημιουργία ενός πιο μαγικού κι ελεύθερου κόσμου.

Info: Θέατρο Δάσους, απόψε στις 21:00.

«Τη λένε Εύα» στο Θέατρο Αμαλία 

811046.jpg

Η παράσταση «Τη λένε Εύα», από το ομότιτλο θεατρικό έργο του Αντώνη Μποσκοΐτη, αποτέλεσε ένα υπόγειο θεατρικό. Ο βίος της trans Εύας Κουμαριανού με την ίδια επί σκηνής που βραβεύτηκε στα Queer Theatre Awards με το ειδικό Βραβείο «Trans Ορατότητας στο Θέατρο» και το Βραβείο «Καλύτερης Μουσικής και Τραγουδιού (Στέφανος Χυτήρης - Λένα Πλάτωνος)». Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα στην Αθήνα, το έργο παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία και στο Λονδίνο, στην εκκλησία της Sainte Ethelbourga. Το τραγούδι της παράστασης το ερμηνεύει η Τάνια Τσανακλίδου. Πρόκειται για μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η γνωστή performer στον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Αντώνη Μποσκοΐτη, ο οποίος υπογράφει τη θεατροποίησή της. Παίζουν: Εύα Κουμαριανού, Αντώνης Μποσκοΐτης.

Info: Θέατρο Αμαλία, απόψε και αύριο στις 21:00.


T U E S D A Y

''Garamond 12'' στο Θέατρο Αυλαία

811573.jpg

Το έργο, που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου Πορεία, πραγματεύεται τα θέματα της ταυτότητας, του απογαλακτισμού και της δειλίας απέναντι στη ζωή, της υποστηρικτικής και ενίοτε πνιγηρής σχέσης μητέρας-παιδιού, της αποδοχής του εαυτού, της άρνησης παραδοχής της πραγματικότητας, των ζωτικών προτύπων, της έκθεσης του καλλιτέχνη, της αδυναμίας να ακολουθήσουμε έναν «ενδεδειγμένο» τρόπο ζωής, της φιλίας, της ερωτικής επιθυμίας... Τη σκηνοθεσία –που αποτελεί και την πρώτη δουλειά του στην Ελλάδα– υπογράφει ο Ρώσος Sergei Okunev, απόφοιτος της περίφημης σχολής GITIS. Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης, Σίλια Μπισιώτη.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τρίτη στις 21:00.

Έκθεση "The unsettling event of an enigma"

815739.jpg

Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου παρουσιάζεται η έκθεση των Βασίλη Ζωγράφου και Βίκυς Περικλέους με τίτλο "The unsettling event of an enigma (to be forever, but never to have been)" σε επιμέλεια των ιδίων. Η έκθεση, αναπτύσσεται μέσα από ένα έκκεντρο και συνειρμικό διάλογο προς μία εικαστική διερεύνηση, η οποία πρωτίστως χορογραφεί τον αθέατο, ενδιάμεσο χώρο. Τον διαλεκτικό δηλαδή χώρο μεταξύ των έργων, καθώς και αυτόν που εν δυνάμει, ανακύπτει μέσα από τις ερμηνείες των θεατών. Η εγκατάσταση συγκροτείται μέσα από χωρο-χρονικές επεκτάσεις, αναδιπλώσεις και συμπτύξεις.

Info: Γκαλερί Λόλα Νικολάου, εγκαίνια, Τρίτη 18:00 έως 22:00.

Ταινία "Coup De Chance"

1693910924569-0620x0413-0x0x0x0-1693911173173.jpg

Ένα φαινομενικά ιδανικό παντρεμένο ζευγάρι – είναι και οι δύο επαγγελματικά καταξιωμένοι, ζουν σε ένα πανέμορφο διαμέρισμα σε μια προνομιούχα γειτονιά του Παρισιού και δείχνουν να είναι τόσο ερωτευμένοι όσο ήταν όταν πρωτογνωρίστηκαν. Αλλά όταν η γυναίκα συναντά τελείως τυχαία στον δρόμο έναν πρώην συμμαθητή της από το γυμνάσιο, χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της! Σύντομα θα αρχίσουν να βρίσκονται κι έτσι έρχονται όλο και πιο κοντά... Πρωταγωνιστούν: Lou de Laâge, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud.

Info: Options Μακεδονία (αιθ. 11), Τρίτη στις 20:20 και στις 22:20.

«40+ Ωριμότητα & Ευεξία» by DR. Joyce Harper - Μία 2η Άνοιξη για κάθε Γυναίκα

momus-contemporary-1-scaled-1.jpg

Σε μια εκδήλωση -ύμνο για όλες τις γυναίκες άνω των 40-, η Dr. Joyce Harper, καθηγήτρια και διευθύνων στέλεχος στο Ινστιτούτο για την Υγεία της Γυναίκας του UCL, θα μιλήσει για «μια δεύτερη άνοιξη» στη ζωή των γυναικών μετά την ηλικία των 40. Η Dr. Joyce Harper είναι μια προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας και κύρους στον τομέα της. Χαρακτηρίζεται ως μια γυναίκα με πάθος που στόχο της έχει την συνεχή βελτίωση της θέσης της γυναίκας μέσα στη σύγχρονη κοινωνία & εργάζεται πάνω στην εκπόνηση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ομιλιών και workshop ανά τον κόσμο καθώς και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν συντελέσει πρακτικά σε σημαντικές βελτιώσεις. Μαζί της, για την ψυχική υγεία και ευημερία, θα μιλήσει ο κ. Αγοραστός Αγοραστός, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Α.Π.Θ και η κα. Αλεξάνδρα Ρωσσοπούλου εξειδικευμένη καθηγήτρια Yoga και Pilates. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με τα έργα τους οι καλλιτέχνιδες Θάλεια Γκατζούλη, Εύη Κυρμακίδου, Ράνια Φραγκουλίδου, Αγγέλικα Πράπα. Χορηγός της εκδήλωσης είναι το ΙΑΚΕΝΤΡΟ, κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Info: MOMus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τρίτη στις 19:00.


W E D N E S D A Y

3o Thessaloniki Free Short Festival

photos4.jpg

Το 3ο Thessaloniki Free Short Festival, θα πραγματοποιηθεί αυτήν την Τετάρτη στην Ετεροτοπία και την Πέμπτη στον Πολυχώρο WE στη Θεσσαλονίκη, με προβολές ταινιών μικρού μήκους που συμμετείχαν στην φετινή διοργάνωση. Δύο ημέρες που δεν πρέπει να χάσουν οι λάτρεις του σινεμά, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μοναδικές παραγωγές νέων, αλλά και καταξιωμένων σκηνοθετών. 

Info: Ετεροτοπία (Τετάρτη στις 19:00), Πολυχώρος WE (Πέμπτη στις 19:00).

Έκθεση «Incontri - Συναντήσεις»

thumbnail-image-2.jpg

Μετά την ταυτόχρονη παρουσίαση του έργου ζευγαριών καλλιτεχνών, του Πάρι Πρέκα και της Μερόπης Στεφανάτου-Πρέκα, του Άγγελου Βλάσση και της Μαρίας Ζιάκα, του Εδουάρδου Σακαγιάν και της Άννας Μαρίας Τσακάλη, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επανέρχεται σε αυτή την παράδοση με τους Μιχάλη Κατζουράκη και Αγνή Μεγαρέως Κατζουράκη. Περισσότερα από 170 έργα, ζωγραφικά, γλυπτά και αφίσες θα εκτεθούν στον ισόγειο χώρου του Ιδρύματος, ενώ γλυπτά μεγάλων διαστάσεων θα στηθούν στον προαύλιο χώρο.

Info: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, εγκαίνια, Τετάρτη στις 18:30.

Momery, Felyx and Vajohn "Momentum" live στο λιμάνι

shutterstock-2106047660-1.jpg

Σε μια γρήγορη και μεταβαλλόμενη καθημερινότητα, η επιθυμία για την έκφραση των συναισθημάτων και των σκέψεων, μέσα από μουσική και εικόνες, ολοένα και δυναμώνει. Εκμεταλλευόμενοι την «ορμή», τρεις Έλληνες καλλιτέχνες δημιούργησαν το project "Momentum". Στόχος του "Momentum" είναι η ελευθερία της φαντασίας, η έκφραση των συναισθημάτων και η ανάδειξη του σύγχρονου ήχου της ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής, κάτω από ένα ατμοσφαιρικό και μακριά από προκαταλήψεις περιβάλλον. Στις 4 Οκτωβρίου οι Momery, Felyx και Vajohn θα βρεθούν στην Αποθήκη Γ' στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης, σε ένα δυναμικό βράδυ γεμάτο με ηλεκτρονικούς μελωδικούς σύγχρονους ήχους. 

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Τετάρτη στις 20:00.

Πέντε χρόνια Casablanca social club

received-606703227817209.webp

Πέντε χρόνια Casablanca social club και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όλοι, θαμώνες και στελέχη της Λευκής Βίλας της Βασιλίσσης Όλγας, είναι το γνωστό κλισέ «πώς πέρασαν 5 χρόνια;». Η απάντηση στο ρητορικό υπαρξιακό ερώτημα είναι προφανής: Πέρασαν αυτά καλά κι εμείς καλύτερα! Σαν παραμύθι που δεν έχει τέλος ! Όσο θα αντέχουν Χιονάτες, Σταχτοπούτες και πρίγκιπες κάθε ηλικίας να παίζουν ανέμελα στην  μαγική αυλή τα καλοκαίρια ή στην αίθουσα του θρόνου τους χειμώνες, το Casablanca social club θα είναι το παλάτι ενός παραμυθιού που δεν έχει κακούς λύκους και σατανικές μάγισσες. Είναι απλώς ένα ταξίδι από γιορτή σε γιορτή. Άλλωστε αφορμή για γιορτή βρίσκουμε εύκολα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη εβδομάδα του χρόνου που έγινε θεσμός να υπερβάλουμε λίγο. Κάθε χρόνο γιορτάζουμε τα γενέθλιά μας μ' έναν τρόπο, όχι ακριβώς διακριτικό. Τα γιορτάζουμε σαν να μην υπάρχει αύριο! Τα 5α γενέθλια απαιτούν πενθήμερο party. Κάθε βράδυ διαφορετικά μαγικά φίλτρα και συνταγές θα σερβίρονται από εκλεκτούς καλεσμένους «Δρυΐδες»,15 βραβευμένων bar της Ελλάδας και όχι μόνο. Κάθε βράδυ τον «μαγικό αυλό» τους θα παίζουν και θα εναλλάσσονται στα decks, guest djs και καταξιωμένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Όσμωση με πρωταγωνιστές δημιουργικούς ανθρώπους που θα σκορπίσουν λίγη από την αστερόσκονη του δικού τους παραμυθιού στο Casablanca social club. 

Info: Casablanca social club, Τετάρτη έως Κυριακή.

Halkidiki & Mount Athos - Wines & Mezedes (2nd wine & food street festival)

instagram-posts-1080x1350-2.jpg

Το 2ο Wine & Food Maps έρχεται σε συνδιοργάνωση με το The Winehouse και είναι αφιερωμένο στη Χαλκιδική και στο Άγιο Όρος. Ο chef του Blé Vin, Γιάννης Αλάμπεης, θα ετοιμάσει καινούρια πιάτα, ανάμεσα στα οποία μια πλούσια ψαρόσουπα, αρνάκι ψήμα (τοπική συνταγή με πολλά μυρωδικά), σεβίτσε από τσιπούρα, παραδοσιακή κολομπαρόπιτα, μυδοκεφτέδες και hot dog με λουκάνικο μαύρο χοίρου. Ένα event που κανένας foodie δεν πρέπει να χάσει!

Info: Blé & Blé Vin, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, εγκαίνια Τετάρτη στις 19:30.


T H U R S D A Y

Φεστιβάλ «M.A.T.E.»

music-concert.jpg
E-Daily

Με αφορμή την ανάγκη για καλλιτεχνική κινητικότητα, για διάδραση σε ποιοτικά μονοπάτια, για ανταλλαγή εκπαιδευτικών μεθόδων, για συναντήσεις που ξεφεύγουν από σύνορα και υπερβαίνουν τις κουλτούρες. Το Μ.Α.Τ.Ε. Festival έρχεται στη Θεσσαλονίκη από τις 5 έως τις 7 Οκτωβρίου, για να καλλιεργήσει ακριβώς αυτό το έδαφος. Με άξονες την μουσική, την τέχνη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, αυτή η διεθνής συνάντηση θα έχει φεστιβαλικό χαρακτήρα και στόχο να φέρει κοντά τους νέους ανθρώπους της πόλης, να τους δώσει βήμα και κίνητρο για να καταπιαστούν με νέες ιδέες. Άλλωστε, αυτή η διοργάνωση είναι πλασμένη από ανθρώπους που οραματίζονται, δημιουργούν και καταπιάνονται με τα φεστιβάλ.

Info: Πολυχώρος Μύλος, Πέμπτη στις 20:00.

''Big in Japan'' στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

782112-rejlp.jpg

Το έργο "Big in Japan", εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «Αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;». Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Πρωταγωνιστούν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αγλαΐα Κατσίκη, κ.ά.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Πέμπτη στις 21:00.

Χοροθέατρο "Elvedon"

pe0000j0160v01.jpg

Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα της Virginia Woolf, "The Waves", αυτή η παράσταση συνδυάζει με μαεστρία τον χορό και το θέατρο και λαμβάνει χώρα στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών. Η αποτύπωση της ιδέας ότι όλα κυλούν συνεχώς με έναν συναρπαστικό τρόπο, δημιουργεί μια εκρηκτική χορογραφία που θα μαγέψει τους θεατές, κάνοντάς τους να θέλουν να μπουν στον ρυθμό.

Info: Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, Πέμπτη στις 21:00.


F R I D A Y

«Ζιζέλ» από το Εθνικό Μπαλέτο Ουκρανίας

primrose-header.jpg

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου από το Εθνικό Μπαλέτο Ουκρανίας η παράσταση κλασικού μπαλέτου, «Ζιζέλ». Η Ζιζέλ είναι το σημαντικότερο ρομαντικό μπαλέτο και ο ρόλος της αποτελεί πρόκληση για κάθε μπαλαρίνα. Υπόθεση: Η Ζιζέλ, μια νεαρή χωριατοπούλα, που ερωτεύτηκε τον Άλμπρεχτ, δεν γνωρίζει ότι είναι ευγενής και ήδη αρραβωνιασμένος. Την αλήθεια της την αποκαλύπτει ο Χανς, ένας δασονόμος, που όμως την έχει ερωτευτεί. Η Ζιζέλ χάνει τα λογικά της, τρελαίνεται και χάνει τη ζωή της. Ο Άλμπρεχτ και ο Χανς επισκέπτονται τον τάφο της μην μπορώντας να πιστέψουν την απώλειά της. Εκεί, εμφανίζονται τα πνεύματα των γυναικών που πέθαναν προδομένες πριν το γάμο τους. Για να εκδικηθούν τους άντρες τους χορεύουν μαζί τους μέχρι εκείνοι να εξαντληθούν και να πεθάνουν. Περισσότερες πληροφορίες επί σκηνής.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30.

Αφιέρωμα στον Χρήστο Νικολόπουλο στο Θέατρο Αμαλία

xristos-nikolopoylos-1.jpg

Η Λαϊκή ορχήστρα του πολιτιστικού συλλόγου του Δήμου Κασσανδρείας επανέρχεται με ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα σ' έναν από τους κορυφαίους λαϊκούς συνθέτες τον Χρήστο Νικολόπουλο. Ένα πρόγραμμα πολλών ωρών γεμάτο συγκίνηση, με τραγούδια σταθμούς στην νεότερη ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια προγράμματος-Έρευνα-Τεκμηρίωση: Λεωνίδας Μουλαγιαννιός.

Info: Θέατρο Αμαλία, Παρασκευή στις 21:00.

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης «Κύκλος: Όνειρα #1»

koth.jpg
Εφημερίδα Μακεδονία

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξενικά με υπέροχα έργα των Βάγκνερ και Μάλερ τον κύκλο συναυλιών «Όνειρα», που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των μουσικών της Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη, οι οποίοι έφυγαν πρόωρα από τη ζωή πέρυσι. Ο κύκλος αυτός δεν αποτελείται, ωστόσο, από θρηνητική μουσική, αφού όσοι τους γνώρισαν ξέρουν πως κάτι τέτοιο δεν θα τους ταίριαζε. Το θέμα των μουσικών του κύκλου είναι το αιθέριο, το άυλο, αυτό που ζει στη σκέψη και στο μυαλό μας. Τα όνειρα, με την έννοιά τους ως δημιουργήματα της φαντασίας, της επιθυμίας και της σκέψης μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μουσική, και έχουν χαρίσει έμπνευση για τη δημιουργία πολλών μουσικών αριστουργημάτων. Με αυτόν τον αιθέριο τρόπο, η οικογένεια της Κ.Ο.Θ., δεν αποχαιρετά τον Γιούρα και τον Βίκτωρα, αλλά τους κρατάει για πάντα κοντά της.

Info: Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ., Παρασκευή στις 21:00.

Οι Onirama στο Vergina Theatro

onirama.jpg

Με έμπνευση από το αρχικό όνομα της μπάντας "Mixin' up the medicine" και μετά τις sold-out μουσικές
παραστάσεις σε Αθήνα και Κύπρο, οι Onirama έρχονται στη Θεσσαλονίκη, στο Vergina Theatro για να παρουσιάσουν το εξαιρετικά επιτυχημένο project τους, «Mixin up the decades | Παίζοντας με τις δεκαετίες – τεύχος 90s». Με τον Θάνο Καλλίρη στο πλευρό τους συνθέτουν στην σκηνή του Vergina Theatro, έναν μουσικό
καμβά, αφιερωμένο σε μια εποχή που άφησε το δικό της ξεχωριστό στίγμα και μας ταξιδεύουν στη δεκαετία των 90's, με όχημα τα τραγούδια που χάραξαν το δικό τους δρόμο, αλλά παραμένουν διαχρονικά, αγαπημένα του κοινού και γνωστά σε όλες τις γενιές.

Info: Vergina Theatro, Παρασκευή και Σάββατο στις 22:00.

Οι Μπλε στο Avenue

mple.jpg
OffLine Post

Οι Μπλε έρχονται στο Αvenue για να μας χαρίσουν μια μουσική βραδιά γεμάτη μαγικές στιγμές που θα γίνουν αξέχαστες αναμνήσεις. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε ζωντανά την εκρηκτική Τζώρτζια να ερμηνεύει τις γνωστές επιτυχίες του συγκροτήματος, μαζί με τον Γιώργο Παπαποστόλου συνθέτη και ιδρυτή του συγκροτήματος στο σαξόφωνο, και τον Πάνο Παπάζογλου στην κιθάρα, σε μια ιδιαίτερη unplugged συναυλία. Διαχρονικά τραγούδια και ιδιαίτερος ήχος, με την απόλυτη frontwoman, Τζώρτζια, να μας συνεπαίρνει με τη φωνή και την ερμηνεία της σε κάθε εμφάνιση.

Info: Αvenue, Παρασκευή στις 21:00.


W E E K E N D

Γιάννης Γαΐτης – Αναδρομική έκθεση: 100 χρόνια από τη γέννησή του

giannis-gaitis.jpg

Μια έκθεση σταθμός στην ιστορία της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης γίνεται πραγματικότητα φέτος τον Οκτώβριο. Στόχος της να τιμήσει τον πρωτοπόρο Έλληνα εικαστικό Γιάννη Γαΐτη, ο οποίος γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που πραγματώνεται με την πολύτιμη συμβολή φορέων και ιδιωτών συλλεκτών, και με την αμέριστη συμπαράσταση της κόρης του, Loretta Gaїtis. Φιλοδοξεί δε να προσφέρει στο κοινό της πόλης μια μοναδική εμπειρία γνωριμίας και επαφής με γνωστά και μη έργα του μεγάλου αυτού Έλληνα καλλιτέχνη, αντικείμενα και αρχειακό υλικό.

Info: Casa Bianca, Σάββατο 10:00 - 16:00.

«Βάστα Πατέρα» στο Θέατρο Σοφούλη

vasta-patera-theatro-730x410.jpg

Μετά την επιτυχία που είχε η παράσταση το καλοκαίρι, η θεατρική ομάδα Artοποιοί παρουσιάζει ξανά την σπαρταριστή, μαύρη κωμωδία "Βάστα Πατέρα" σε σκηνοθεσία Παυλίνας Χαρέλα, στο Θέατρο Σοφούλη. Φόνοι, κρυμμένα μυστικά, φθόνος, μισαλλοδοξία, απληστία και άλλα θανάσιμα αμαρτήματα είναι τα συστατικά μιας συνταγής για ένα "γλυκό" τόσο νόστιμο, που είναι... to die for! Παίζουν: Μαρία Γερονικολάου, Ελίζα Ισαακίδου, Κώστας Καπελέρης, Σάκης Καστάνης, Σεμέλη Κουκλιάτη, Μαρία Τακίδου.

Info: Θέατρο Σοφούλη, Σάββατο στις 21:00.

Thrift Festival 2023

thrift-festival-01-730x410.jpg

Το τρίτο Thrift Festival έρχεται στις 6-7-8 Οκτωβρίου στην Αποθήκη Γ' στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Οι λάτρεις του vintage και του second hand θα έχουν την ευκαιρία να βρουν προϊόντα από όλες τις δεκαετίες, από τα πιο κλασικά μέχρι τα πιο ανατρεπτικά και όχι μόνο. Θα υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από προϊόντα, από ρούχα και αξεσουάρ μέχρι έργα τέχνης και οικολογικά προϊόντα. Το Thrift Festival δεν είναι απλώς ένα από τα πολλά flea markets που βρίσκουμε στην Ελλάδα, αλλά ένα πραγματικό φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλους όσους αγαπούν το vintage, την ανακύκλωση και την τέχνη σε διάφορες μορφές. Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα που ανταλλάσσει ιδέες, εμπειρίες και προϊόντα, προωθώντας την αναγνώριση νέων μικρών επιχειρήσεων.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Γ'), Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

SPEKTRAUM x MOMus: Ένα ολοήμερο πάρτι ηλεκτρονικής μουσικής

50-1-stories-photo-antonis-vlachos-momusphotography-189.jpg

Το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη εγκαινιάζει μια σειρά από εκδηλώσεις, στοχεύοντας να επαναπροσδιορίσει, να διευρύνει και να εμπλουτίσει τους τρόπους προσέγγισης και επικοινωνίας με το κοινό της Θεσσαλονίκης. Με το ολοήμερο μουσικό πάρτι "SPEKTRAUM x MOMus" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, θέτει νέες βάσεις για την εξωστρέφειά του ως χώρος πολιτισμού και καλλιτεχνικής έκφρασης, με σκοπό να καθιερώσει τη Συλλογή Κωστάκη ως ένα καλλιτεχνικό ορόσημο προσιτό και προσβάσιμο σε κάθε ηλικιακή και κοινωνική ομάδα. Οι SPEKTRAUM, μια νεοσύστατη ομάδα που διοργανώνει events ηλεκτρονικής μουσικής με στόχο να αναδείξει μουσικούς, καλλιτέχνες και δημιουργικές συνεργασίες από διαφορετικά είδη τέχνης, επιμελούνται αυτό το ολοήμερο πάρτι, στο οποίο η ηλεκτρονική μουσική συναντά τη διάσημη Συλλογή Κωστάκη και τη Ρωσική Πρωτοπορία. Στη σκηνή της Μονής Λαζαριστών θα πραγματοποιηθούν τρία διαδοχικά μουσικά sets με τους SREK, OLIA και HHXLT, τρεις νέους DJ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται έντονα στην πόλη και εκπροσωπούν διαφορετικά είδη ηλεκτρονικής μουσικής. Οι επισκέπτες σε όλη τη διάρκεια του πάρτυ θα έχουν πρόσβαση στην τρέχουσα έκθεση του μουσείου με τίτλο «50+1 Ιστορίες από τη Συλλογή Κωστάκη» ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία των δραστηριοτήτων που μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο μουσείο. Το πάρτι θα πλαισιώσουν οι Vanners, με ευφάνταστες καντίνες που θα προσφέρουν burgers και cocktails.

Info: MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Σάββατο 14:00 - 23:00.

Green Πεζοπορία στο Σέιχ Σου

seihsou.jpg

Μια ακόμα πεζοπορική δραστηριότητα από το Γραφείο Γενικού Τουρισμού & Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Green Oliver, που εξειδικεύεται στις πεζοπορίες και τον τουρισμό περιπέτειας, αυτή τη φορά στο περιαστικό δάσος της πόλης, το αγαπημένο μας Σέιχ Σου. Μια πεζοπορία με δύο επιλογές διαδρομών, μία πιο σύντομη και βατή 4 χιλ. και μια μεγαλύτερη 10 χιλ., με σκοπό να καλύψουμε τις προτιμήσεις και τις ανάγκες περισσότερων, είτε ήδη μυημένων πεζοπόρων είτε νέων στη δραστηριότητα, καθώς και παιδιών. 

Info: Σημείο συνάντησης, Ζωολογικός Κήπος Θεσσαλονίκης, Κυριακή στις 10:15.

Have a nice week!