fbpixel

Search icon
Search
Week agenda: Τα creative events που θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα
AGENDA

Week agenda: Τα creative events που θα απολαύσουμε στη Θεσσαλονίκη τη νέα εβδομάδα

Οι ευχάριστες ευκαιρίες για να περάσουμε όμορφα κάθε στιγμή στην καρδιά της πόλης


Καλή εβδομάδα! Η Θεσσαλονίκη απολαμβάνει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, μέσα από άκρως δημιουργικές πρωτοβουλίες και πολλά υποσχόμενα events, χαρίζοντάς μας την ευκαιρία να διασκεδάσουμε και ταυτόχρονα να εξελίσσουμε τις δεξιότητές μας. Κάθε ημέρα είναι και μια πρόσκληση για να περάσουμε όμορφες στιγμές. Εμείς σας προτείνουμε όσα ξεχωρίσαμε για να περάσετε υπέροχα και αυτήν την εβδομάδα. 

Let's take a look together!

PARTY & TASTING ADVENTURES

Live cooking event με το Home Creations και τη Δωροθέας Μερκούρη

invitation-home-creations-guest-dorothea-mercuri-28092023.png

Μετράμε ήδη αντίστροφα για το promising γαστρονομικό event της πόλης! Το Home Creations, το οποίο πρωταγωνιστεί στον χώρο των επίπλων σπιτιού, κουζίνας και επαγγελματικών χώρων με παγκόσμια brands εδώ και 25 χρόνια, μας προσκαλεί σε ένα live cooking event που θα μας μείνει αξέχαστο. Στο ρόλο της guest chef η γνωστή Ελληνο-Ιταλίδα ηθοποιός και μοντέλο, Δωροθέα Μερκούρη! Η μεσογειακή καλλονή θα μας μυήσει στις ιταλικές γεύσεις όπως μόνο εκείνη γνωρίζει. Από την πλευρά τους, οι bartenders προτείνουν για τη βραδιά negroni ή aperol, ενώ τις μουσικές επιλέγει ο μοναδικός Kostis Zartaloudis. Θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις παγκόσμιες εξελίξεις και τάσεις στο χώρο των επίπλων σπιτιού, κουζίνας και επαγγελματικών χώρων και να απολαύσουμε μια ξεχωριστή βραδιά!

Info: Home Creations, Αδριανουπόλεως 24, Καλαμαριά. Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 19:00. 

18 χρόνια Apallou

snapinstaapp-375166706-611830601105192-8464291023906650932-n-1080.jpg
Image source: @apallou

Ένα ξεχωριστό birthday party μας περιμένει την Παρασκευή το βράδυ στο Apallou. Το αγαπημένο downtown σημείο συνάντησης μας προσκαλεί στην πιο εορταστική εμπειρία, καθώς φέτος κλείνει 18 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας. Το διαχρονικό meeting point «ενηλικιώνεται» και έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν μοναδικές στιγμές με τους κολλητούς ή τις κολλητές, το πρώτο φιλί με την κοπέλα ή το αγόρι τους, ένα βράδυ που ξεκίνησε χαλαρά και κατέληξε σε εμπειρία ζωής, έναν χωρισμό που μοιράστηκαν με εκείνους που αγαπάνε ή ένα απλό ποτό πριν πάνε σπίτι και κατέληξε σε εξομολόγηση. Ένα γοητευτικό puzzle, που έχει συμβάλει στην αυθεντική του ταυτότητα.

Info: Μητροπόλεως &, Καρόλου Ντηλ 10, Θεσσαλονίκη. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου μετά τις 19.00. Facebook: Apallou, Instagram: @apallou

Ο Στέφανος Κορκολής σε μια μοναδική συναυλία στο Κολλέγιο Ανατόλια

slide12.jpg

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης και πιανίστας Στέφανος Κορκολής θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στον αύλειο χώρο του Macedonia Hall στο Κολλέγιο Ανατόλια, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου/ Ο Στέφανος Κορκολής έχει διαπρέψει σε Ελλάδα και εξωτερικό με τις μοναδικές του συνθέσεις αλλά και τις αξεπέραστες επιτυχίες που έχει γράψει για σημαντικούς ερμηνευτές ή έχει ο ίδιος τραγουδήσει. Μαζί του η Σοφία Μανουσάκη, μία από τις πιο ταλαντούχες τραγουδίστριες της γενιάς της, με σημαντικές συνεργασίες που έχουν εντυπωσιάσει. Οι καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν με μεγάλη χαρά στην πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Κολλεγίου Ανατόλια για να τραγουδήσουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποστηρίξουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.

Info: Αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, Τζον Κένεντι 60, Πυλαία. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Έναρξη στις 19:00.

"Thessaloniki Wine Selfie" στο λιμάνι 

812326-wD2qL.jpg

Το Thessaloniki Wine Selfie επιστρέφει με ένα πρωτότυπο ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού! Δύο φανταστικά απογεύματα μας περιμένουν, στην Αποθήκη Γ' της Θεσσαλονίκης, για να δοκιμάσουμε τα πιο υπέροχα κρασιά που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά. Κυριακή 24 & Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 05:00 το απόγευμα μέχρι τις 10:00 το βράδυ θα είναι στη διάθεση μας η τεράστια δυναμική των πιο σημαντικών ελληνικών και διεθνών ποικιλιών, καθώς και όλες οι καινούργιες τάσεις και εκφράσεις του σύγχρονου κρασιού παγκοσμίως.

Info: Λιμάνι Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Γ΄. Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου από τις 17:00 έως τις 22:00.

6ο Kapani Project

380188628-297452563000901-8041417983989244151-n.jpg

Μετά από 5 απόλυτα επιτυχημένες διοργανώσεις τα πλακόστρωτα της Σπανδώνης και Βλάβης υποδέχονται το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή 1 Οκτωβρίου μια διήμερη γιορτή γεμάτη εμπνευσμένες μουσικές, ανήσυχες και αφυπνιστικές performances και πεντανόστιμες γεύσεις που καλωσορίζουν τη νέα ταυτότητα της αγοράς!

Το Kapani Project στην 6η του διοργάνωση εξακολουθεί να δημιουργεί βιωματικές εμπειρίες και να προτείνει καινοτόμες δράσεις μέσα από ένα πολυμορφικό πρόγραμμα που ζυμώνει τους καλλιτέχνες του φεστιβάλ με τους επαγγελματίες, τους θαμώνες και τους περίοικους της Αγοράς Καπάνι, σε μια διήμερη γιορτή με φόντο τους πάγκους, τα προϊόντα, την κίνηση και τον παλμό της καθημερινότητας. Το ρεμπέτικο συναντά τη δημοτική μουσική, η ροκ εμπνέεται από την ελληνική folklore, οι τρομπέτες συστήνουν νέες μουσικές προσμίξεις βασισμένες σε ethiopian μελωδίες, cinematic soul, hip hop και underground rock αναφορές και η tech-house λικνίζεται αλαφιασμένη σε disco και funk ρυθμούς. Ένα ευρύ φάσμα μουσικών επιλογών έρχεται να αφηγηθεί ιστορίες από όλο τον κόσμο, μέσα σε ένα διήμερο πρόγραμμα, γεμάτο μουσική, έμπνευση και αντιθέσεις, ενώ ιδιάζουσες street food γεύσεις καταφθάνουν με μυστικά από κάθε γειτονιά της πόλης!

Τη μουσική σκηνή θα συνοδεύσει ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα παράλληλων δράσεων με performances, που έρχονται να θίξουν κοινωνικούς προβληματισμούς, να προτείνουν λύσεις, αλλά και να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας με τις παραστατικές τέχνες. Την αρχή θα κάνει η Μαρία Λάππα με ένα Μask Performance Master Class. Δρώντας μέσα από τη φιλοσοφία του zero-waste, το σεμινάριο επιθυμεί να δημιουργήσει ένα πεδίο προβληματισμού γύρω από τους τρόπους και την ποιότητα της θρέψης του ανθρώπου στον 21ο αιώνα, χρησιμοποιώντας πρακτικές από ζωντανή τέχνη. 

Info: Αγορά Καπάνι. Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου & Κυριακή 1 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του θεσμού.

EXHIBITIONS

Έκθεση «1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού» στην Basket Gallery

17-baglamas-768x512.jpg

Η Τhe Basket Gallery παρουσιάζει τη δεύτερη μεγάλη της έκθεσή της. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:

· Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
· Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές. Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024. Στις εκθέσεις θα βρείτε αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρομοίων ειδών των Μουμπαντίλ (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι εκθέσεις θα πλαισιώνουν παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς και μη οργανισμούς και ιδιώτες.

Info: Basket Gallery, Καραολή και Δημητρίου Των Κυπρίων 36. Η έκθεση είναι επισκέψιμη κάθε Κυριακή 11πμ-3μμ. Τις υπόλοιπες ημέρες είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού (2310 514788)

Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα» στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης

812173-7Et1v.jpg

Στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, παρουσιάζεται η Περιοδική έκθεση «από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα». Η κεντρική ιδέα του ερευνητικού προγράμματος είναι η δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών αναπαραστάσεων με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, από πλοία παλαιότερων εποχών, για τα οποία υπάρχουν επαρκή πρωτότυπα υλικά για την αναπαράστασή τους (σχέδια, φωτογραφίες, τεχνικές περιγραφές, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα υπό κλίμακα, κλπ.) τόσο ως προς την μορφή όσο και ως προς την κατασκευή τους. Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αι., πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική. Έχουμε την ευκαιρία μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι να σχεδιάσουμε και να "σκαρώσουμε" το δικό τους καράβι.

Η έκθεση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος "Ανάδειξη της ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την ανάπτυξη ολοκληρωμένης πλατφόρμας 3D ψηφιακών αναπαραστάσεων ιστορικών ιστιοφόρων. VIRTUAL HISTORIC SAILING SHIPS (VHSS)", το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, στο πλαίσιο της δράση "Ανοικτή Καινοτομία στον πολιτισμό", στο οποίο συμμετέχουν το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η μελετητική-κατασκευαστική εταιρία TETRAGON Α.Ε.

Info: Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, Βασιλίσσης Όλγας 68, Φιλίππου Νίκογλου 1. Καθημερινά από τις 08:30 έως τις 16:00. Διάρκεια: έως 29 Δεκεμβρίου 2023.

Περιοδική έκθεση «Ιβάνωφ : Θύελλα και Τόλμη» στο Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης

813320-1.jpg

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 80 χρόνων από την εκτέλεση του Γεωργίου Ιβάνωφ-Σαϊνόβιτς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς Ναζί, το Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πολωνική Πρεσβεία στην Αθήνα εγκαινιάζει την έκθεση σημαντικού ιστορικού αρχειακού υλικού με τίτλο «Ιβάνωφ : Θύελλα και Τόλμη». Η έκθεση παρουσιάζει ένα μοναδικό φωτογραφικό αρχείο με στιγμιότυπα κολυμβητικών αγώνων και αγώνων πόλο του Γ.Σ. Ηρακλή καθώς και της οικογενειακής καθημερινής ζωής του ήρωα στη Θεσσαλονίκη από το 1933.

Info:
Πολεμικό Μουσείο - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Γρ. Λαμπράκη 4, Θεσσαλονίκη. Ημέρες & ώρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 09:00 έως τις 19:00. Διάρκεια: έως τις 5 Οκτωβρίου.

Ομαδική έκθεση στην Artforum Gallery

813849-RWQaC.jpg

Η Artforum Gallery εγκαινιάζει την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου μια πολλά υποσχόμενη ομαδική έκθεση με έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών. Οι Michalis Michaeledes, Μιχάλη Μανουσάκη, Δημήτρη Μυταρά, Petros (Papavasiliou), Θανάση Τότσικα, Chryssa, κ. είναι μερικά από τα ονόματα των artists, οι οποίοι μας προσκαλούν στους δημιουργικούς τους κόσμους και στις προσωπικές τους ταυτότητες.

Info: Artforum Gallery, Τσιμισκή 113. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Τρίτη έως Παρασκευή από τις 16:00 έως τις 20:00 & Σάββατο από τις 11:00 έως τις 14:00.

Ομαδική εικαστική έκθεση «Urban Eye: Μια εξερεύνηση της Αστικής Ματιάς» στη Myro Gallery

813727-RJTaY.jpg


Στην εποχή μας, η πόλη αναδύεται ως μια παρανοϊκή δίνη ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ένας ιστός γεμάτος αντιφάσεις και παραδοξότητες. Είναι ο τόπος όπου η τεχνολογία συγκρούεται με την παράδοση, οι ανθρώπινες σχέσεις διαμορφώνονται με την ανωμαλία του αστικού ρυθμού, και η αισθητική ομορφιά ανατρέπει τα στερεότυπα της καθημερινότητας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Urban Eye: Μια εξερεύνηση της Αστικής Ματιάς» στη Myro Gallery, προσκαλούμαστε να ρίξουμε μια ματιά μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών σε αυτήν την πολυποίκιλη αστική πραγματικότητα. Κάθε καλλιτέχνης αντιλαμβάνεται την πόλη με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Με χρήση διαφορετικών τεχνικών και υλικών, καταγράφουν τις αντιφάσεις και τις αντιθέσεις που κατοικούν στον αστικό ιστό. Ορισμένοι εστιάζουν στην αγωνία και τα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη πόλη, ενώ άλλοι αποτυπώνουν την ομορφιά που κρύβεται σε κάθε γωνιά της. Το αποτέλεσμα είναι μια εκθεσιακή συλλογή που διαπραγματεύεται την πόλη ως ένα ζωντανό ον, μια αντίφαση που αναμένεται και αξίζει να εξερευνηθεί.

Info: Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8. Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 21:00. Τετάρτη & Σάββατο από τις 10:00 έως τις 14:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

THEATRE 

«Ολεάννα» του David Mamet στο Θέατρο Τ

811912.jpg

Η Oleanna, ένα από τα πιο προκλητικά κείμενα της σύγχρονης δραματουργίας γράφτηκε ένα χρόνο μετά την πρώτη δίκη στις ΗΠΑ για σεξουαλική παρενόχληση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1992 στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης με τον θίασο Back Bay Theater. Το 1993 ανέβηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Royal Court Theatre σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Νόμπελ, Χάρολντ Πίντερ. Το 1994 o ίδιος ο Mamet μετέφερε το έργο του και στον κινηματογράφο με τον ομώνυμο τίτλο, και παρά το γεγονός ότι προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τις φεμινιστικές οργανώσεις όσο και από τους πανεπιστημιακούς κύκλους, για τελείως διαφορετικούς λόγους, εξακολουθεί να παίζεται συνεχώς και να προβληματίζει.

Ο David Mamet, ένας από τους διασημότερους συγγραφείς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες, είναι γνωστός για την ακριβή χρήση της αμερικανικής γλώσσας αλλά και το ενδιαφέρον του για τη σχέσης που διαμορφώνεται μεταξύ γλώσσας και συμπεριφοράς. Οι ήρωες του έργου, ένας καθηγητής πανεπιστημίου και μια νεαρή φοιτήτρια, εμπλέκονται σ' ένα παιχνίδι βαθιάς αντιπαράθεσης που καθιστά αδύνατη την όποια επικοινωνία μεταξύ τους, με το αίσθημα για εξουσία και ασφάλεια να κυριαρχεί πάνω απ' όλα. Σκηνοθεσία: Μυρσίνη Καρματζόγλου. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μαυρόπουλος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου.

Info:
Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμιγκ 16. Πρεμιέρα: Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:30. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:30. Διάρκεια: έως 10 Οκτωβρίου.

«Προσοχή: Εκτελούνται Έργα» στο θέατρο Αυλαία

Πόσο χρόνο χρειάζεται να περιμένει κανείς για την ολοκλήρωση ενός έργου; Ποιο είναι το χρονικό όριο μετά το οποίο η κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης απέκτησε μυθολογικό, ανεκδοτολογικό και συμβολικό χαρακτήρα, επηρεάζοντας συνειδητά ή ασυνείδητα τον συλλογικό ψυχισμό της πόλης; Πόσο γρήγορα θα ξεχάσουμε τις εικόνες των εργοταξίων στη Μετά Μετρό Εποχή, όταν εξελιγμένοι αυτόματοι συρμοί θα φτάνουν κάθε δύο λεπτά; Πώς αντιλαμβανόμαστε το δημόσιο χώρο και τη συνεχή του αναδιαμόρφωση; Με ποιον τρόπο η συνθήκη της αναμονής εγκαθιδρύεται σε μια πόλη και προς τα πού πρέπει να μετακινηθεί εκείνος-η που επιλέγει να προχωρήσει;

Μια ομάδα νέων ηθοποιών της Θεσσαλονίκης, που δεν θυμάται πώς ήταν η πόλη της χωρίς εργοτάξια, ερευνά επί σκηνής το δίπολο στασιμότητα – μετακίνηση και προσπαθεί τελικά να απαντήσει στο ερώτημα: τι είδους μετακινήσεις ονειρεύονται οι νέοι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο στους δρόμους, στην πόλη και στον αστικό ιστό, αλλά στον θεατρικό χώρο, την εργασία και τη ζωή τους. Αγωνιζόμενη να αντισταθεί σε μια νομοτέλεια παραίτησης, φτιάχνει τη δική της παράσταση: ένα έργο για το έργο. Ένα έργο που σαν κάθε άλλο έργο, ψάχνει και αυτό απεγνωσμένα την ολοκλήρωσή του. Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νοεμή Βασιλειάδου. Πρωτότυπο κείμενο - Έρευνα: Η ομάδα. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Γούλιος, Μαρία Καραγκιοζίδου, Βασίλης Μπόγδανος, Χάρις Σερδάρη, Σοφία Στυλιανού.

Info: Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136. Δευτέρα 25 έως Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

 «Απόλυτη Μαγεία» στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - 2ος Χρόνος

786556-BKNoN.jpg

Η «Απόλυτη Μαγεία» αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου τα πράγματα, οι εποχές, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, τα φυτά εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν το παραμικρό ίχνος μέσα στα μυαλά και τις ψυχές των ανθρώπων. Τα τριαντάφυλλα εξαφανίζονται, το μπάσκετ και ο χειμώνας, τα αρώματα, τα βιβλία και το χιόνι εξαφανίζονται αφήνοντας πίσω τους ένα παράλογο κενό. Οι κάτοικοι της πόλης καταφεύγουν σε παράξενες, μυστικιστικές τελετές προκειμένου να αποχαιρετήσουν όλα αυτά που χάνονται. Ιδιότροπα πνεύματα προσκαλούνται και γεμίζουν τον χώρο σε μια προσπάθεια να βρεθούν απαντήσεις σε έναν κόσμο που καθημερινά φαίνεται να αδειάζει από νόημα. Η «Απόλυτη Μαγεία» είναι μια παράσταση-τελετή που κινείται πάνω σε μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στο μεταφυσικό θρίλερ και τη μαύρη κωμωδία. Οι θεατές γίνονται θεατές μιας τελετής και το Φουαγιέ της ΕΜΣ γεμίζει με πνεύματα που δεν έχουν σκοπό να σωπάσουν. Δραματουργία- Κείμενο: Αγγελική Παπούλια. Σκηνοθεσία- Κείμενο: Χρήστος Πασσαλής. Πρωταγωνιστούν: Λουκία Βασιλείου, Γιάννης Γκρέζιος, Νατάσσα Δαλιάκα, Άννα Ευθυμίου, κ.ά.

Info: Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2. Ώρες και ημέρες παράστασης: Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

Παράσταση ''Big in Japan'' της Κατερίνας Λούβαρη Φασόη - 2ος Χρόνος στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

782112-reJlP.jpg

Το έργο "Big in Japan", εμπνευσμένο από ακραία κοινωνικά φαινόμενα που συναντάμε στην σύγχρονη Ιαπωνία, μιλάει για το χάος και την απελπισία μέσα στην οποία είναι βουτηγμένος ο άνθρωπος σήμερα. Μέσα σε έναν κόσμο που τρέχει με ταχύτητες ιλίγγου, που τα όνειρα χάνονται στο όνομα του κέρδους, που λατρεύονται σαν θεοί οι έννοιες της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, ο άνθρωπος αναρωτιέται: «Αξίζει να ζω έτσι όπως ζω, κι αν όχι, η λύση είναι η παραίτηση ή η μάχη να αλλάξω τη ζωή μου;». Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Πρωταγωνιστούν: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουέλα Καμπίτση, Αγλαΐα Κατσίκη, κ.ά.

Info: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25, Σταυρούπολη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παράστασης: Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (Διπλή το Σάββατο). Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

Παράσταση «170 τετραγωνικά (Moonwalk)» του Γιωργή Τσουρή στο Radio City

800391-iISfm.jpg

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ελλάδας, ο θάνατος του πατέρα, ξαναφέρνει κάτω από την ίδια στέγη δύο αδερφές που έμεναν μακριά. Σκληρές αντιθέσεις και διαφωνίες, δημιουργούν μια έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στη μικρή εγκυμονούσα αδερφή, τον σύντροφό της και τη μεγάλη αδερφή, η οποία επιστρέφει στο σπίτι μετά από πολυετή απουσία με σκοπό να το πουλήσει. Μια απογευματινή επίσκεψη - βόμβα, θα φέρει αντιμέτωπους όλους τους αντιήρωές μας με το παρελθόν, το παρόν και κυρίως το μέλλον τους, και θα εκτροχιάσει με κωμικό και απρόσμενο τρόπο την ήδη ασταθή πορεία τους. Κρυμμένα μυστικά, απανωτές ανατροπές και εκκωφαντικές αποκαλύψεις συνθέτουν έναν οικογενειακό συναισθηματικό ντέρμπυ κορυφής, σε ένα "ρινγκ" 170 τετραγωνικών μέτρων. Συγγραφέας: Γιωργής Τσουρής. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης.Π Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Αρσένη, Ήβη Νικολαΐδου, Θανάσης Ζερίτης, Ελένη Τσιμπρικίδου και ο Γιωργής Τσουρής.

Info: Radio City, Φάληρο, Λεωφ. Βασ. Όλγας 11, Παρασκευοπούλου 9. Πρεμιέρα: Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ώρες & ημέρες παράστασης: Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 + 18:00 (διπλή το Σάββατο). Κυριακή στις 19:00.

« Ο Επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ επιστρέφει στο Βασιλικό Θέατρο

pp0856j0002v004-D10MR.jpg

Η πλούσια παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επιθεωρητής» σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, που αγαπήθηκε από το φιλοθεάμον κοινό της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού θεάτρου για να μας μεταφέρει σε μια επαρχία της Ρωσίας όπου επικρατούν η κοινωνική διαφθορά, η γραφειοκρατία και η κατάχρηση εξουσίας. Η κοινωνική σάτιρα του Νικολάι Γκόγκολ αναδεικνύει χαρακτηριστικά και αδυναμίες της προεπαναστατικής Ρωσίας που συναντούμε ακόμα και σήμερα, όπως η αδικία και ο δεσποτισμός. Πρωταγωνιστούν: Μαίρη Ανδρέου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Χαρά Γιώτα, Δημήτρης Δανάμπασης, κ.ά.

Info: Βασιλικό Θέατρο, 30ής Οκτωβρίου 2. Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:00 & 21:00, Πέμπτη - Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 19:00.

«Αινιγματικές Παραλλαγές», Θέατρο Αριστοτέλειον

dadakaridis-mpezos.jpg

«Πόσο τυχαία κάνουμε συγκεκριμένες επιλογές στη ζωή μας;». Αυτή μπορούμε να πούμε ότι είναι η πιο βαθιά απάντηση, την οποία καλούμαστε να απαντήσουμε κατά τη διάρκεια της παράστασης «Αινιγματικές Παραλλαγές». Παρακολουθούμε την καθημερινότητα του Αμπέλ Ζνόρκο, ενός βραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος επέλεξε να απομακρυνθεί από την εγκόσμια ζωή, όντας πλέον εγκατεστημένος σε ένα μικρό νησί της Νορβηγίας. Μόνος, ακούγοντας τις δικές του σκέψεις και φωνή, προχωρά σε μια υπέρβαση: Να δεχθεί να παραχωρήσει συνέντευξη στον δημοσιογράφο Έρικ Λάρσεν, ο οποίος προσπαθεί πολύ καιρό να έρθει κοντά του με αφορμή την έκδοση του τελευταίου του βιβλίου. Η σχέση μεταξύ τους θα εξελιχθεί με τρόπους, οι οποίοι θα γεννήσουν ακόμη πιο βαθιά ερωτήματα. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Τσαφούλιας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.

Info: Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθ. Ἀμύνης 2. Πρεμιέρα: Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 19:00. Ημέρες και ώρες πααρστάσεων: Τετάρτη μέχρι Κυριακή στις 21:00.

«Ερωτευμένα Άλογα», Μονή Λαζαριστών

809760.jpg

«Ά-λογο»: Χωρίς λέξεις και σκέψεις, μια πηγαία ανάγκη, στην οποία κυριαρχούν μόνο συναισθήματα και φυσικές ορμές. Η παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» πρόκειται να μας μυήσει στην προσωπική διαδρομή κάθε μέλους της ομάδας «Εν Δυνάμει», με ή χωρίς αναπηρία. Τι σημαίνει για τον καθέναν τους να ερωτεύεσαι αληθινά και να βιώνεις τα έντονα συναισθήματα του πάθους; Μακριά από αυστηρές παραδοσιακές δομές της κοινωνίας, οι οποίες πρωταγωνιστούν μέχρι σήμερα. Αναμένουμε να μάθουμε την αλήθεια! Σύλληψη – Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου. Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου. Πρωταγωνιστούν: Κλειώ Αντωνοπούλου, Γιάννος Γαβαλάς, Μαρία Δαχλύθρα, Αγάπη Θεοδωρίδου-Κουνινή, Θεανώ Κόντα, κ.ά. Πιάνο: Γιώργος Χωλόπουλος..

Info: Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη. Πρεμιέρα: Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 29, 30 Σεπτεμβρίου στις 21:00 και 01 Οκτωβρίου στις 19:00, 04, 05, 06, 07 Οκτωβρίου στις 21:00. 

MUSIC

Μουσική αφήγηση "Clair De Lune" στο Μέγαρο Μουσικής 

809849.jpg

Το Σωματείο Φίλων του Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον τενόρο και διδάσκοντα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δημοσθένη Φιστουρή και τη σοπράνο Αλκήστιδα Τόγια, παρουσιάζουν μία μουσική αφήγηση με romances και chansons από το γαλλικό, ισπανικό και ιταλικό ρεπερτόριο, ντουέτα και άριες από τα πιο γνωστά και αγαπημένα μιούζικαλ, αφιερωμένα στον έρωτα και την Πανσέληνο! Συνθέτες από την εποχή του ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού, της προγραμματικής μουσικής και του 20ου αιώνα θα αποτελέσουν τις αναφορές του αφηγήματος μέσα από την ερμηνεία των δύο λυρικών τραγουδιστών.

Info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & παραλία. Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00.

Γιάννης Χαρούλης live στο Θέατρο Δάσους

giannhs-xarulhs-niki-riga.jpg

O Γιάννης Χαρούλης και οι μουσικοί του καλούν το κοινό τους στις καλοκαιρινές τους συναυλίες για να τραγουδήσουν όλοι δυνατά, να χορέψουν, να γελάσουν και να συγκινηθούν μαζί τους. Μαζί λοιπόν, για μία ακόμη φορά, με τραγούδια αγαπημένα, παλιά και νεότερα, φρέσκιες ενορχηστρώσεις, ροκ ηλεκτρισμό και τη δύναμη της παράδοσης. 

Info: Θέατρο Δάσους, Δάσος Σέιχ Σου. Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

Νατάσσα Μποφίλιου Live στο Φράγμα Θέρμης

787513.jpg

Ύστερα από μία χειμερινή σεζόν στη σκηνή του Vox στην Αθήνα και με μία νέα παράσταση που ενθουσίασε και συζητήθηκε όσο λίγες, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Θέμης Καραμουρατίδης και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, συνεχίζουν την περιοδεία τους για να ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των αναρίθμητων φίλων τους στην Ελλάδα και την Κύπρο και να διηγηθούν με το μοναδικό τους τρόπο την ιστορία τους.

Info: Φράγμα Θέρμης. Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου στις 21:00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:00.

Συναυλία MΟYSA: Αφιέρωμα στον S. Rachmaninov στο Μέγαρο Μουσικής

trakhalios-mikhalisjpg.webp
Μιχάλης Τραχαλιός, Διεύθυνση Ορχήστρας. Photo: Konstantinos Kougioumtzis

Μια πολλά υποσχόμενη μουσική βραδιά από την MOYSA, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων ΜΜΘ ετοιμάζει το ειδικό της αφιέρωμα στον Sergei Rachmaninov, τον σπουδαίο Ρώσο συνθέτη, πιανίστα και διευθυντή ορχήστρας. Ένα πλούσιο πρόγραμμα πρόκειται να μας χαρίσει μια βραδιά, γεμάτη από διαχρονικές μελωδίες. Στο πιάνο ο Παναγιώτης Τροχόπουλος. Μιχάλης Τραχαλιός Διεύθυνση Ορχήστρας.

Info: Μέγαρο Μουσικής, 25ης Μαρτίου & παραλία, αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1. Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στις 20:30. 

Enjoy every day!

Κεντρική φωτογραφία: Μιχάλης Τραχαλιός Διεύθυνση Ορχήστρας / Συναυλία MΟYSA: Αφιέρωμα στον S. Rachmaninov στο Μέγαρο Μουσικής, credits: Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής