fbpixel

Search icon
Search
Βιώνετε επαγγελματικό burnout; Οι φυσικοί και άμεσοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε
PSYCHOLOGY

Βιώνετε επαγγελματικό burnout; Οι φυσικοί και άμεσοι τρόποι για να το αντιμετωπίσετε

Ενισχύστε τη γενικότερη ευεξία ενάντια στο στρες που έχει υποστεί ο οργανισμός σας


Ένας από τους πιο δημοφιλής όρους στον τομέα της ψυχολογίας είναι αυτός του burnout. Όσο περνάνε τα χρόνια και οι συζητήσεις γίνονται όλο και πιο συχνές και έντονες γύρω απ' αυτόν, όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται, σε γενικά πλαίσια, τι σημαίνει. Παρόλα αυτά, πόσοι αντιλαμβάνονται στην πραγματικότητα ότι «πάσχουν» απ' αυτό; Οι απαιτητικοί ρυθμοί κι όλα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες μας έχουν οδηγήσει στο να συνηθίσουμε να νιώθουμε εξάντληση, να δεχόμαστε αμέριστη πίεση στον επαγγελματικό τομέα, να μην «συνομιλούμε» με τον εαυτό μας και να βάζουμε τις ανάγκες μας σε δεύτερη μοίρα, κι όλα αυτά γιατί το μοναδικό μέλημα του ενήλικα ανθρώπου στη σύγχρονη κοινωνία είναι η επιβίωση. Δηλαδή το αυτονόητο. Αυτό που θα έπρεπε να είναι δεδομένο χωρίς υπερπροσπάθεια.

1c2708e346dc7cdf907aee573dbca4a9.jpg

Το επαγγελματικό burnout έχει μετατραπεί σ' ένα τεράστιο κεφαλαίο και δεν έχει πολύ καιρό που έχει πάρει τις διαστάσεις που του αντιστοιχούν και του αρμόζουν. Η επαγγελματική εξουθένωση - σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ακριβώς τι είναι, αποτελείται από εξάντληση ενέργειας, αύξηση ψυχικής απόστασης από τη δουλειά και μείωση της απόδοσης - έχει σημαντικές και ορατές συνέπειες στον εγκέφαλό μας και μάλιστα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα, προτού η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Στην πραγματικότητα ο μόνος που μπορεί να αλλάξει ριζικά τα πράγματα είναι ο ίδιος ο εργοδότης, ωστόσο μπορεί και ο εργαζόμενος να φροντίσει τον εαυτό του και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που αντιληφθεί εγκαίρως ότι πάσχει από το σύνδρομο. Προσέξτε, δεν αναφερόμαστε σε λύσεις αλλά σε τρόπους που θα μπορέσουν να προσφέρουν μία γενικότερη ευεξία και να μειώσουν το στρες που έχει υποστεί ο οργανισμός.

Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και ανακαλύψτε τα φυσικά «μυστικά» που θα σας βοηθήσουν σε περίπτωση που ανήκετε κι εσείς στην κατηγορία των ανθρώπων που βιώνουν επαγγελματικό burnout!

Η διατροφή είναι το παν

Με τις συζητήσεις να αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια γύρω από το κεφάλαιο άγχος και τα παρακλάδια του έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η διατροφή είναι το A και το Ω στην προσπάθεια καταπολέμησής του. Έτσι λοιπόν και στην κατηγορία του burnout, ένας από τους φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπισή του είναι το καθημερινό διατροφολόγιο. Όσο κι αν αγαπάτε τον καφέ, το αλκοόλ και τα γλυκά θα πρέπει να τα περιορίσετε. Αντ' αυτών επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, φρούτα και λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη. Σε περίπτωση που νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, δεν έχετε παρά να ζητήσετε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου. 

5edfdd323ccd316b6e31a746d3d12355.jpg
Image source: @whowhatwear

Διαχειριστείτε το άγχος

Πόσο κλισέ; Πολύ! Μπορούμε να το πετύχουμε; 100% ναι! Το πρώτο βήμα είναι αποδεχτείτε ότι έχετε τη δυνατότητα να το πετύχετε, άλλωστε η αποδοχή αποτελεί πάντοτε τη μισή λύση των ζητημάτων που μας απασχολούν. Στη συνέχεια, καλείστε να ανακαλύψετε ποια είναι η τεχνική ή η δραστηριότητα που σας βοηθάει να ξεχνιέστε και μειώνει την κλίμακα του άγχους σας. Αν βιώνετε στρες σε αριθμό 10, σίγουρα δεν θα πάει από τη μία στιγμή στην άλλη στο 3 ή στο 0. Μόλις όμως βρείτε αυτό που σας χαλαρώνει και είστε συνεπής σ' αυτό θα δείτε μία σταδιακή, σημαντική μείωση. Διαλέξτε τον διαλογισμό, τη γιόγκα, τις διαφραγματικές αναπνοές ή τη δημιουργία ενός ασφαλούς φανταστικού περιβάλλοντος, που σε κάθε δυσκολία θα επιστρέφετε νοερά σ' αυτό και θα μπορείτε να χαλαρώσετε. 

Ο σωστός ύπνος κάνει τη διαφορά

Έχετε παρατηρήσει πως όταν γίνεται έντονη κουβέντα γύρω από ένα θέμα κι εσείς δεν το καταφέρνετε, αυτό σας οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα. Αγχωνόμουν για το γεγονός ότι δεν συμπλήρωνα τα «απαραίτητα» 8ωρα ύπνου. Όσο το σκεφτόμουν τόσο μειωνόντουσαν περισσότερο οι ώρες που κοιμόμουν. Δεν πειράζει λοιπόν αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε κάθε μέρα για ένα 8ωρο. Το μόνο που χρειάζεται είναι να οργανώσετε μία ρουτίνα ύπνου, την οποία θα τηρήσετε. Προσπαθ

e09507eca9b4348d3dff6da70f589a86.jpg

ήστε απλά να μένετε τις ίδιες 7-8 ώρες στο κρεβάτι κάθε μέρα. Τα σταδιακά αποτελέσματα θα σας εντυπωσιάσουν. 

Πείτε ναι στα αιθέρια έλαια

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα αιθέρια έλαια που βοηθούν στη χαλάρωση και στον ύπνο. Μερικές σταγόνες από έλαια λεβάντας, μοσχοκάρυδου, δεντρολίβανου, πεύκου ή βαλεριάνας στο μπάνιο ή στο λάδι του μασάζ είναι ό,τι πρέπει για να υποστηρίξετε το νευρικό σας σύστημα και να δώσετε την ευκαιρία στα επινεφρίδια να ξεκουραστούν.