fbpixel

Search icon
Search
Villa Lea: Ένα αρχιτεκτονικό «κόσμημα» στους υπέροχους όρμους της Κυανής Ακτής
ESCAPE

Villa Lea: Ένα αρχιτεκτονικό «κόσμημα» στους υπέροχους όρμους της Κυανής Ακτής

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια των Massimo και Marco Donizelli


Σε ένα πάρκο 4.500 τ.μ., απλωμένο σε μια σειρά από βεράντες που συνδέονται γύρω από μία πυκνή μεσογειακή βλάστηση, η Villa Lea έχει θέα στους υπέροχους όρμους της Κυανής Ακτής κοντά στο Μόντε Κάρλο. Η διάσημη πόλη του Πριγκιπάτου βρίσκεται στην πραγματικότητα λίγα χιλιόμετρα μακριά και είναι ορατή από τον κήπο και από τα τεράστια παράθυρα της κατοικίας, που προσφέρουν πανοραμική θέα στον κόλπο.

36646566-46bf-449a-b02e-fbcd41b766b3.jpeg

Η σχέση εσωτερικού κι εξωτερικού χώρου, καθώς και η επιθυμία να επιτευχθεί τέλεια ενοποίηση με το τοπίο, καθορίζουν τα κύρια περιεχόμενα αυτού του έργου, που επιμελήθηκαν οι δύο αρχιτέκτονες Massimo και Marco Donizelli του ομώνυμου μιλανέζικου studio. Επιπλέον, η μορφολογία της κύριας κατοικίας είναι διαμορφωμένη σε ένα προϋπάρχον βραχώδες τείχος. Ένα αρχιτεκτονικό «σπιρούνι» τυλίγει το κτίριο από πάνω προς τα κάτω και χρησιμοποιείται ως τραχιά βάση που αντιστοιχεί σε ένα τμήμα του ισογείου, στο οποίο στηρίζονται το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο. Το αποτέλεσμα είναι μια ιδιαίτερη διχοτόμηση μεταξύ φυσικού και τεχνητού, και της αυστηρής γεωμετρίας του κτισμένου όγκου, με τις γραμμές των ταράτσων, τις αιχμηρές λεπτομέρειες και τα τα καθαρά χρώματα του περιβλήματος και των μεταλλικών λωρίδων.

01cb617c-3ac1-40ca-9161-49a33f840bc7.jpeg

Η μεγάλη βεράντα στον τελευταίο όροφο, επιπλωμένη με ένα κομψό καθιστικό αποτελεί την κορυφή της Villa Lea και καλωσορίζει τους επισκέπτες στην είσοδο από το δρόμο, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω του πανοραμικού ανελκυστήρα ή μέσω μιας εξωτερικής σκάλας, που ακολουθεί το σχήμα του σπιτιού και οδηγεί στον πρώτο όροφο.

8d166773-24a8-4250-9c52-a644ba8b5040.jpeg

Το σαλόνι αποτελείται από μια εντυπωσιακή αίθουσα μπιλιάρδου, μια κάβα κρασιών, ένα αίθριο, το καθιστικό των 150 τ.μ., ένα δωμάτιο για επαγγελματική προετοιμασία φαγητού και τη μεγάλη κουζίνα. Το κεντρικό σπίτι στην πραγματικότητα χαρακτηρίζεται από στοιχεία τοποθετημένα σε διαφορετικά επίπεδα και συμπλεκόμενα μεταξύ τους, όπως το μαρμάρινο μπλοκ, κατασκευασμένο από Lapitec, στην απόχρωση Polar White και σατινέ φινίρισμα. Η πυροσυσσωματωμένη πέτρα συνεχίζει τον δυισμό που αναζητά το Studio Donzelli, αντιπροσωπεύοντας την καινοτομία και τη σύγχρονη εποχή: Είναι η τεχνολογική, ουσιαστική, υψηλής απόδοσης, το αποτέλεσμα μιας παραγωγικής διαδικασίας που καλύπτεται από 25 πατέντες, σε συνδυασμό με τη διακοσμητική αισθητική του μαρμάρου. Ως κάλυμμά του και ως κορυφή, εγγυάται τη μέγιστη αντοχή χάρη στην επιφάνεια χωρίς πόρους -άρα απορροφητική και απόλυτα υγιεινή-, την αντοχή της σε γρατσουνιές, χτυπήματα, θερμοκρασίες, ακτίνες UV, χημικά και οξέα.

bca241be-f09d-4c5c-b8cd-e2fe6e73ce80.jpeg

Τα μεγάλα παράθυρα που επιμελήθηκε η Sky-Frame, αποτελούν στη συνέχεια το μόνο στοιχείο που χωρίζει τον χώρο του καθιστικού και της κουζίνας από τη βεράντα. Εάν είναι ανοιχτά, δημιουργούν έναν ρευστό κι εύκολα εκμεταλλεύσιμο χώρο, απόλυτα προσανατολισμένο ώστε να διασφαλίζεται η οπτική σχέση με τον ορίζοντα. Ένα concept που συνεχίζεται με τον ίδιο τρόπο στο επάνω επίπεδο, αφιερωμένο στον χώρο ύπνου, όπου βρίσκεται η μεγάλη master σουίτα, δύο μπάνια, δύο ξεχωριστές ντουλάπες και ένα ιδιωτικό γραφείο. Στο επίπεδο 0, μερικώς υπόγειο, υπάρχουν δύο en suite υπνοδωμάτια αφιερωμένα στους επισκέπτες, η αίθουσα κινηματογράφου, το SPA με υδρομασάζ το χαμάμ, ένα γυμναστήριο, μια αίθουσα pilates και μια πισίνα με κουζίνα και σαλόνι, με απευθείας θέα στη μεγάλη εξωτερική infinity pool.

Τέλος, η πισίνα περιβάλλεται από την πλούσια βλάστηση του κήπου, από πολυάριθμες υπαίθριες γωνιές χαλάρωσης και μια τραπεζαρία. Φωτισμός παρέχεται και στο εσωτερικό, χάρη στα φωτιστικά με χρωματοθεραπεία που λειτουργούν κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, τα οποία τονίζουν τις σκουρόχρωμες επιστρώσεις, σε αντίθεση με το μπεζ δάπεδο που τα περιβάλλει. Οι επιφάνειες της είναι επίσης εξ ολοκλήρου σε Lapitec με την απόχρωση Terra Ebano και το φινίρισμα Vesuvio, που έχουν επεξεργαστεί έμπειρα εδώ από τους Freri και Brignoli για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του υλικού.

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery! 

Photography: Andrea Martiradon