fbpixel

Search icon
Search
Viktor & Rolf: Η νέα έκθεση που εξερευνά κάθε πτυχή της ιδιαίτερης μόδας τους
ARTS & CULTURE

Viktor & Rolf: Η νέα έκθεση που εξερευνά κάθε πτυχή της ιδιαίτερης μόδας τους

Θα λάβει χώρα στην Kunsthalle του Μονάχου και θα εμβαθύνει στα πάθη του ολλανδικού διδύμου Viktor Horsting και Rolf Snoeren


Κάθε συλλογή που προσφέρουν οι Viktor Horsting και Rolf Snoeren τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είναι «πάντα μια δήλωση για κάτι», αναφέρει ο επιμελητής μόδας Thierry-Maxime Loriot στο WWD. Ως εκ τούτου, η επερχόμενη έκθεση "Viktor & Rolf: Fashion Statements", η οποία διοργανώνεται από το μουσείο Kunsthalle München στο Μόναχο της Γερμανίας πρόκειται να παρέχει μοναδική ποικιλία θεάματος, όχι μόνο μόδας αλλά και κοινωνικού περιεχομένου. 

Η έκθεση πρόκειται ν' ανοίξει τις πύλες της στις 23 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 6 Οκτωβρίου 2024, πριν ταξιδέψει σε άλλους προορισμούς.

«Μπορεί να είναι μια δήλωση του χιούμορ, της ειρωνείας, της εξωστρέφειας του οίκου. Όλες οι συλλογές των σχεδιαστών άλλωστε αφορούσαν την αντίδρασή τους σε ένα συγκεκριμένο θέμα», συνεχίζει ο επιμελητής, επισημαίνοντας τη «μεγάλη αίσθηση του καυστικού χιούμορ και του σαρκαστικού σχολιασμού που διαπερνά το έργο των Horsting και Snoeren», ειδικά για την ίδια τη βιομηχανία.

fashion-statements-websitebanner-7.jpg

Αντί για μία έκθεση-ρετροσπεκτίβα, ο Loriot δήλωσε στο WWD ότι η τελευταία προορίζεται ως μια ενδοσκόπηση του έργου των designers, ακολουθώντας μια θεματική προσέγγιση των παθών και των εμμονών που έχουν υφανθεί στο έργο τους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Πάρτε την ανακύκλωση για παράδειγμα. «Τώρα είναι της μόδας, αλλά από την πρώτη τους συλλογή στο φεστιβάλ Hyères το 1993, είχαν ήδη ανακυκλώσει φορέματα», εντυπωσιάζοντας με τη χρήση vintage υφασμάτων από Balenciaga και Yves Saint Laurent στην πρώτη couture collection του. 

look-39-hana.jpg

Αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο οι επιδείξεις των Viktor & Rolf είναι ολόκληρες παραστάσεις και οι συλλογές τους σε κάνουν να χαμογελάς, ο Loriot και το ολλανδικό δίδυμο επέλεξαν περίπου 100 κομμάτια που θα παρουσιαστούν μαζί με στοιχεία πολυμέσων, σκίτσα, σχέδια και φωτογραφίες, καθώς και ταπισερί, κούκλες και έργα εικαστικών καλλιτεχνών, όπως ο Andreas Gursky και η Cindy Sherman. Παράλληλα θα φωτιστούν οι βασικές συλλογές που πραγματικά άλλαξαν την αντίληψη της υψηλής ραπτικής και της μόδας, όπως η "Russian Doll" του φθινοπώρου 1999, όπου το μοντέλο Maggie Rizer πρωταγωνίστησε με εντυπωσιακό layering. Στην έκθεση θα εξεταστεί επίσης η σχέση τους με τα σκηνικά κοστούμια, με ένα έκθεμα για τα designs που δημιούργησε το δίδυμο για το "Der Freischütz", μια παραγωγή όπερας του 2009 από τον Αμερικανό θεατρικό σκηνοθέτη και θεατρικό συγγραφέα Robert Wilson.

vr-kunsthal18-int-163-2023-03-22-092128-nthq.jpg

Ενώ τα εκθέματα θα ξεκινούν από την πρώτη συλλογή του designer duο και θα ελίσσονται μέχρι τις πιο πρόσφατες συλλογές, όπως η "Late Stage Capitalism" της άνοιξης 2023, ο Loriot είναι κατηγορηματικός ότι το σύνολο δεν πρέπει να είναι ένα «μάθημα μόδας» και να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, αλλά σε όποιον απολαμβάνει τη χειροτεχνία και τα μοναδικά έργα.

shutterstock-1502281331.jpg
Viktor Horsting και Rolf Snoeren

Η έκθεση στο Μόναχο θα είναι η τρίτη έκθεση Viktor & Rolf που επιμελείται ο Loriot, σε συνεργασία με τον οίκο και τη L'Oréal Luxe, μετά την έκθεση του 2016 "Viktor & Rolf: Rolf" και την έκθεση "Viktor & Rolf: Fashion Artists 25 Years" του 2018, με την οποία γιορτάστηκε η 25η επέτειος του οίκου. Το ολλανδικό σχεδιαστικό δίδυμο αποτέλεσε επίσης το αντικείμενο του 2022 "Viktor & Rolf: MetaFashion!", η πρώτη τους αναδρομική έκθεση στην Ασία που παρουσιάστηκε στο Shenzhen της Κίνας και μια έκθεση του 2000 στο Μουσείο Groninger στην Ολλανδία, που πραγματοποιήθηκε μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της σειράς υψηλής ραπτικής.

Ο επιμελητής με έδρα το Μόντρεαλ είναι η ήρεμη δύναμη πίσω από εκθέσεις που σημείωσαν επιτυχία, όπως η "Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk", και η πιο πρόσφατη "Thierry Mugler: Couturissime", η οποία ολοκλήρωσε μια περιοδεία πέντε πόλεων στο Μουσείο του Μπρούκλιν πέρυσι.