fbpixel

Search icon
Search
Under: Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη κόβει την ανάσα
DESIGN NEWS

Under: Το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο στην Ευρώπη κόβει την ανάσα

Με την υπογραφή της αρχιτεκτονικής ομάδας Snøhetta


Η αρχιτεκτονική ομάδα Snøhetta έχει ολοκληρώσει το Under, το  μεγαλύτερο υποβρύχιο εστιατόριο του κόσμου, το οποίο βυθίζεται από μια αμμώδη ακτογραμμή στο απομακρυσμένο χωριό Båly της Νορβηγίας. Σχεδιασμένο έτσι ώστε να μοιάζει με ένα βυθισμένο περισκόπιο, ο χώρος των 495 τ.μ. έχει σαν κυρίαρχο στοιχείο ένα τεράστιο πανοραμικό παράθυρο, που δίνει στους επισκέπτες μια θέα στη θαλάσσια ζωή.

under-snohetta-underwater-restaurant-architecture-public-leisure-baly-lindesnes-norway-dezeen-2364-col-4-1233x822.jpg
Το παράθυρο που συνδέει το Under με τον βυθό

Το κτίριο της νότιας ακτής της Νορβηγίας, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει έως 40 άτομα και θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως θαλάσσιο ερευνητικό κέντρο, είναι το πρώτο υποβρύχιο εστιατόριο της Ευρώπης. «Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό είναι μια εντελώς νέα παγκόσμια εμπειρία, δεν είναι ένα ενυδρείο, είναι η άγρια φύση της Βόρειας Θάλασσας, αυτό το καθιστά πολύ πιο ενδιαφέρον και σας οδηγεί κατευθείαν στην άγρια φύση», δήλωσε ο Rune Grasdal, αρχιτέκτονας του Under.

2016226-os-n173.jpg
Εξωτερική όψη του κτίσματος

«Εάν ο καιρός είναι κακός στην περιοχή, οι συνθήκες είναι πολύ τραχείς. Είναι μια μεγάλη εμπειρία να καθίσει κάποιος εδώ και να νιώθει ασφαλής, επιτρέποντας τη φύση να βρίσκεται τόσο κοντά, είναι μια πολύ ρομαντική και ωραία εμπειρία»

Το υποβρύχιο μέρος είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι όσο το δυνατόν απλούστερο, παίρνοντας τη μορφή ενός μονολιθικού σκυροδέματος μήκους 34 μέτρων. Οι τοίχοι είναι ελαφρώς καμπυλωμένοι και πάχους μισού μέτρου, παρέχοντας τη βέλτιστη αντίσταση ενάντια στις δυνάμεις των κυμάτων και την πίεση του νερού. «Η ιδέα ήταν να κατασκευαστεί ένας σωλήνας που θα έφερνε τους ανθρώπους που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, κάτω από αυτήν. «Επίσης αισθάνεται κανείς ασφαλής, αλλά δεν αισθάνεται παγιδευμένος» πρόσθεσε ο Grasdal.

under-snohetta-underwater-restaurant-architecture-public-leisure-baly-lindesnes-norway-dezeen-2364-col-9-1233x693.jpg
Το Under από ψηλά

Το σκυρόδεμα έχει μείνει εκτεθειμένο, με τραχιά υφή για να ενθαρρύνει τα φύκια και τα μαλάκια να προσκολληθούν. Με την πάροδο του χρόνου θα δημιουργηθεί ένας τεχνητός υφάλων μυδιών που βοηθάει στον καθαρισμό του νερού και με τη σειρά του προσελκύει φυσικά περισσότερη θαλάσσια ζωή. Στην είσοδο του Under έχει δημιουργηθεί μια επίστρωση βελανιδιάς που, με την πάροδο του χρόνου, θα εξασθενίσει σε γκρι τόνους για να συμπληρώσει το ακατέργαστο σκυρόδεμα.

under-snohetta-underwater-restaurant-architecture-public-leisure-baly-lindesnes-norway-dezeen-2364-col-7-1233x1850.jpg
Το bar σαμπάνιας σε ροζ τόνους

Η βελανιδιά συνεχίζει μέσα στο κτίριο, δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα που εμποδίζει την αίσθηση της κλειστοφοβίας. Το εστιατόριο έχει τρία επίπεδα, φουαγιέ και γκαρνταρόμπα, μπαρ με σαμπάνια και το κεντρικό εστιατόριο που βρίσκεται στον κάτω όροφο. Συνοδεύεται από μια γιγαντιαία βελανιδιά. Το εστιακό σημείο του εστιατορίου είναι το πανοραμικό ακρυλικό παράθυρό του, το οποίο μπορεί να δει κανείς από κάθε επίπεδο μέσα στο κτίριο. Το παράθυρο καλύπτει 11 μέτρα πλάτος με τρία μέτρα ύψος και αναπτύσσεται κατά το μήκος του τοίχου του εστιατορίου.

under-snohetta-underwater-restaurant-architecture-public-leisure-baly-lindesnes-norway-dezeen-2364-col-8-1233x1850.jpg
Η πίσω πλευρά του εστιατορίου

Ένα μεγάλο κατακόρυφο παράθυρο τρυπώνει επίσης σε έναν τοίχο στο μπαρ της, που εκτείνεται μέχρι το εστιατόριο, για να προσφέρει στους επισκέπτες απίστευτη θέα στο επίπεδο της θάλασσας, ενώ αφήνει το φως της ημέρας να μπαίνει ανενόχλητο.

Για να μπορέσουν οι επισκέπτες να παρατηρήσουν τη θαλάσσια ζωή μέσα από τα ακρυλικά παράθυρα τη νύχτα, η Snøhetta το κατάφερε με έντονο εξωτερικό φωτισμό. Στην κύρια τραπεζαρία, το δάπεδο terrazzo συνδυάζεται με βαθύ μπλε και πράσινα πάνελ εμπνευσμένα από τον βυθό της θάλασσας, τα φύκια και την ακατέργαστη θάλασσα.

b3-dl963-snohet-1000v-20190319142123-RzfW0.jpg
Η εντυπωσιακή πρώτη σειρά τραπεζιών

Παράλληλα, το bar σαμπάνιας έχει θερμότερο ροζ και πορτοκαλί τόνους, εμπνευσμένα από τα κελύφη και την άμμο. Τα έπιπλα σε όλο το Under είναι επίσης custom made. Τα δρύινα τραπέζια συνδυάζονται με γωνιώδεις καρέκλες και κεραμικά, σχεδιασμένα από ντόπιο καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί άμμο από το βυθό της θάλασσας.

«Θα μπορούσατε εύκολα να σκεφτείτε ότι, πηγαίνοντας πέντε μέτρα κάτω από το νερό μπορεί να είναι κλειστοφοβικό, αλλά κανείς δεν αισθάνεται έτσι εδώ», είπε ο Grasdel. «Αυτό που νομίζω ότι είναι σημαντικό είναι η ζεστή ατμόσφαιρα. Αυτή η επένδυση υφασμάτων, φυσικά υλικά όπως βελανιδιά, καλή ακουστική και φωτισμό... Όλα μαζί δημιουργούν μια ωραία ατμόσφαιρα».

under-snohetta-underwater-restaurant-architecture-public-leisure-baly-lindesnes-norway-dezeen-2364-col-18-1233x822.jpg
Το κτίριο εντάχθηκε υπέροχα στο άγριο τοπίο

Μέσα από την αρχιτεκτονική και το μενού του, το Under προορίζεται επίσης να ενημερώσει το κοινό για τη βιοποικιλότητα της θάλασσας.

Εκτός των ωρών που λειτουργεί ως εστιατόριο, θα λειτουργεί και ως εργαστήριο θαλάσσιων βιολόγων για να μελετήσει τη συμπεριφορά των ψαριών, συγκεκριμένα τις αντιδράσεις τους στο φως, αν είναι δυνατό να εκπαιδεύσουν τα άγρια ψάρια με τους ήχους και επίσης εάν τα ψάρια ενεργούν διαφορετικά σε διαφορετικές εποχές.

underwater-restaurant-in-norway-north-sea-TdhEL.jpg
Το Under λειτουργεί και σαν επιστημονικό εργαστήριο

Το Snøhetta είναι ένα στούντιο αρχιτεκτονικής και σχεδίασης που ιδρύθηκε το 1989 από τους αρχιτέκτονες Craig Dykers και Kjetil Trædal Thorsen. Έχει γραφεία στο Όσλο, στη Νέα Υόρκη, στο Σαν Φρανσίσκο, στην Καλιφόρνια και στο Ίνσμπρουκ.

Ενώ το Under είναι η πρώτη απόπειρα του στούντιο στην υποβρύχια αρχιτεκτονική, η εταιρεία έχει σχεδιάσει μια σειρά από κτίρια δίπλα στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της Όπερας του Όσλο, παράλληλα με ένα ξενοδοχείο για το αρχιπέλαγος Lofoten.