fbpixel

Search icon
Search
Tyler Brûlé: Ο Μr. Monocle διοργανώνει το κορυφαίο συνέδριό του στην Ελλάδα με υψηλούς προσκεκλημένους
PEOPLE & MOMENTS

Tyler Brûlé: Ο Μr. Monocle διοργανώνει το κορυφαίο συνέδριό του στην Ελλάδα με υψηλούς προσκεκλημένους

Το προφίλ και το έργο ενός ανθρώπου που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των media


Ένας άνθρωπος που πέρασε από κάθε στάδιο της ζωής, γνωρίζοντας το πραγματικό νόημά της μέσα από αγώνες σε προσωπικό, αλλά κι επαγγελματικό επίπεδο. Ο Tyler Brûlé, στο 51 του χρόνια, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα influencing σε έναν κόσμο όπου η παραπληροφόρηση πρωταγωνιστεί σε όλο της το μεγαλείο. Ένας άνδρας που στέκεται γερά στα πόδια, κυριαρχεί στην πρώτη γραμμή των media και ξεχωρίζει χάρη στην ασυναγώνιστη πορεία του.

Όσοι τον γνωρίζουν, κάνουν λόγο για μια προσωπικότητα που συνδυάζει έναν -απαραίτητο θα έλεγε κανείς- αυστηρό τόνο στο βλέμμα αλλά και στη χροιά της σίγουρης φωνής του και μιας χαλαρότητας, που φανερώνει έντονη αυτοπεποίθηση για όσα έχει καταφέρει έως σήμερα, καθώς και για τις μελλοντικές του βλέψεις.

Τα highlights της πορείας του είναι πολλά, όμως αυτό που μας κάνει να θέλουμε να μάθουμε τα πάντα γι' αυτόν είναι η αφοσίωση που δείχνει στον ελληνικό πολιτισμό, στη χώρα μας που πολλές φορές γίνεται αντικείμενο θαυμασμού κι έμπνευσης από λαό σε λαό. Η περήφανη ελληνική σημαία στο εξώφυλλο του Monocle ήταν μόνο η αρχή για μιας σχέση αγάπη από την πλευρά του εκδότη προς την ελληνική κουλτούρα, η οποία αποκαλύφθηκε και είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

Ο άνθρωπος πίσω από τα Monocle & Wallpaper

tyler-brule1.jpg

Έχει καταφέρει να θεωρηθεί guru του σύγχρονου lifestyle και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Μια πορεία στον χώρο των εκδόσεων που ξεκίνησε με αργά αλλά σταθερά και μεθοδευμένα βήματα και σήμερα φιγουράρει στα πιο παραδειγματικά success stories.

Ο επιδραστικός αρθρογράφος των Financial Times με τη στήλη Fast Lane, απ' όπου και αποχώρησε το 2017, ο δημιουργός κι εκδότης του Wallpaper και στην πορεία του Monocle κι ένας άνθρωπος μέσα στα πράγματα: Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι ο Tyler Brûlé, που έγινε talk of the town στη χώρα μας μέσα σε ανύποπτο χρόνο εξαιτίας της διοργάνωσης του συνεδρίου Monocle στην Αθήνα, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 με 25 Σεπτεμβρίου.

Γεννημένος guru του σύγχρονου lifestyle

7f8b2591bcb46c9accbddfbb3142e1ed.jpg

Με πραγματικό όνομα Jason, γεννήθηκε στον Καναδά και συγκεκριμένα στην πόλη Winnipeg. Η μητέρα του ήταν ο άνθρωπος που τον μύησε σε έναν κόσμο πιο καλλιτεχνικό και με πολλή φαντασία. Γρήγορα, το design γι' αυτόν έγινε τρόπος έκφρασης συναισθημάτων κι ένα σημαντικό κομμάτι της μετέπειτα ζωής του. Από 14 ετών, τα καλοκαίρια, καθάριζε κότερα και με τα χρήματα που συγκέντρωσε αγάπησε ένα Rolex που δεν αποχωρίζεται ποτέ μέχρι και σήμερα. Μεγαλώνοντας υλοποίησε τους πιο ποθητούς στόχους του και κατάφερε να ορίσει τα στεγανά ενός κόσμου όπου ο έντυπος τύπος βρισκόταν στα pick του και συνεχίζοντας να μένει πιστός στις πεποιθήσεις του.

Οι δυσκολίες που κλήθηκε να φέρει εις πέρας

tyler-brule.png

Ήταν μόλις 20 ετών όταν εργαζόταν ήδη στο ΒBC και είχε αρχίσει δυναμικά να γράφει σε εφημερίδες κι έντυπα της εποχής. Στις 5 Μαρτίου του 1994 βρισκόταν στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν ως ανταποκριτής. Ήταν τότε που ένας ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε με δύο σφαίρες το αριστερό του χέρι. Μετά από πολλή προσπάθεια και υπομονή, το αριστερό του χέρι παρέλυσε. Ποτέ, όμως, δεν το έβαλε κάτω!

Οι μήνες της ανάρρωσης τον οδήγησαν στα επιχειρηματικά του βήματα που τον καθόρισαν και άνοιξαν ένα νέο niche στην αγορά. Το 1996 παρουσίασε στον κόσμο το περιοδικό Wallpaper -ωδή στην αρχιτεκτονική, τη μόδα, το στιλ και γενικότερα το lifestyle. Οι New York Times τον χαρακτήρισαν -καθόλου άδικα- ως αδιαφιλονίκητο mr Zeitgeist.

10 Σεπτεμβρίου 2001. Βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσει τα πέντε χρόνια από τη δημιουργία του Wallpaper. Tην επόμενη ημέρα οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν. Κατόρθωσε να φτάσει οδικά στο Τορόντο και από εκεί εξασφάλισε μια θέση για να πετάξει στη Φρανκφούρτη. Εξ αρχής, ένιωθε πως κάτι δεν πήγαινε καλά και πως κάτι κακό συνέβαινε. Το φοβερό ένστικτό του ξεπερνά κάθε φαντασία.

tyler-brule-interview-1.jpg


Πίσω στο 2006, όταν δημιούργησε το Monocle, με δέκα τεύχη ανά έτος, στο μέγεθος του καταλόγου των Sotheby’s. Να σημειωθεί πως υπάρχουν διαφορετικά είδη χαρτιού ανά τμήματα κάθε έκδοσης και με εκτενή αφιερώματα σε πόλεις ή θεματικές ενότητες όπως το Soft Power -η Ελλάδα δε θα μπορούσε να απουσιάζει από κάτι τέτοιο. 

Ένα τεύχος-φόρος τιμής στην Ελλάδα

monocle.jpg

139: Ο αριθμός του τεύχους Δεκεμβρίου 2020/Ιανουαρίου 2021. Ένας τεύχος όπου κυματίζει πρώτη η ελληνική σημαία. Ο Brûlé στρέφει το θρυλικό Monocle προς την Αθήνα και τις νέες της δυνατότητες. Τα λόγια και οι κινήσεις του έδωσαν έμμεσα την ψήφο εμπιστοσύνης στην Αθήνα και το σύνθημα στο κοινό ότι εκεί, στο άκρο της Ευρώπης, κάτι συναρπαστικό και πολλά υποσχόμενο συμβαίνει.

Ξανά στο επίκεντρο

tyler.jpg
Photo credits: Η Καθημερινή

Ο Brûlé βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο για την Ελλάδα. Μίλησε στο «Κ» της Καθημερινής για το momentum της πρωτεύουσας, τη σημασία της αναλογικότητας και την ποιότητα ζωής στις πόλεις, αλλά και για το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας, λίγες ημέρες πριν από το συνέδριο του Monocle στην Ελλάδα, το οποίο θα λάβει χώρα από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος θεωρεί πως η Αθήνα αυτήν την περίοδο διανύει τη στιγμή της. «Υπάρχει μια ενέργεια, το νιώθεις, βλέπουμε κάτι να συμβαίνει στην Αθήνα», αναφέρει στο «Κ». Δεν είναι μόνο τα δεδομένα από τις αεροπορικές εταιρείες, δηλώνει, τα οποία δείχνουν πόσο καλά πήγαν τόσο η Ελλάδα όσο και συγκεκριμένα η Αθήνα αυτό το καλοκαίρι. «Νιώθεις την ενέργεια γιατί ο κόσμος το συζητάει, ακούγεται λες και το μισό Παρίσι έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί», αναφέρει και συμπληρώνει: «Πολλοί συνειδητοποιούν τώρα τον ρόλο της Αθήνας, μιας πόλης στην Ανατολική Ευρώπη και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και το τι σημαίνει να είναι στην Αθήνα η βάση μιας επιχείρησης. Νιώθεις την ενέργεια γιατί ο κόσμος το συζητάει, ακούγεται λες και το μισό Παρίσι έχει αγοράσει ένα διαμέρισμα στην Αθήνα, θα είναι συναρπαστικό να δούμε πώς θα εξελιχθεί», αναφέρει. Είχε δει κάτι παρόμοιο να συμβαίνει με την Κοπεγχάγη, αν και η Κοπεγχάγη ξεκίνησε από πιο «υψηλή βάση», σημειώνει.

tylerbrule-upload-31.jpg
Photo credits: Η Καθημερινή


Μιλώντας για το προφίλ βιωσιμότητας της χώρας μας αλλά και για την κλιματική αλλαγή, ο Brûlé τονίζει: «Τα ποδήλατα λειτουργούν πολύ καλά στη Δανία και στην Ολλανδία, γιατί είναι τόσο επίπεδες όσο μια τηγανίτα. Η Αθήνα όμως δεν είναι επίπεδη. Επίσης, τονίζει, πρέπει να σκεφτόμαστε διαφορετικά σε πόλεις που όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο ζεστές –όλα επιστρέφουν στην αναλογικότητα». Με αυτόν τον τρόπο θέτει στο επίκεντρο την eco-friendly πλευρά στην οποία οφείλουμε να στραφούμε για το καλό μας, αλλά και για το καλό του πλανήτη μας, όπως τόσες άλλες χώρες κάνουν με τεράστια επιτυχία.

Ένας άνθρωπος που δείχνει να πιστεύει στην Ελλάδα μας ίσως και περισσότερο από εμάς τους ίδιους, υπενθυμίζοντάς μας πόσο σπουδαίο είναι να κάνουμε αποκλειστικά βήματα μπροστά!