Ο Οκτώβρης είναι εδώ και μας προσκαλεί σε ένα γευστικό ταξίδι με πιάτα που ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα σε μόλις μισή ώρα. Αφού οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν κάνει να αναζητούμε τον χρόνο εκείνον που θα απολαύσουμε το γεύμα μας, δεν θέλουμε να χάνουμε πολλές στιγμές κατά την προετοιμασία του. Παρακάτω, σας προτείνουμε 3 συνταγές που θα είναι έτοιμες σε 30 λεπτά!
Egg Sandwich
Υλικά
Για τη γέμιση
- 4 αυγά, βρασμένα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ξίδι, από λευκό κρασί
- 2-3 κ.σ. μαγιονέζα
- ⅓ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 2 μπαγκέτες
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 30 γρ. ρόκα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζουμε τα αυγά, τα ψιλοκόβουμε με το ειδικό μηχάνημα ή με ένα μαχαίρι και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το ξίδι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Ρίχνουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό, τον προσθέτουμε, και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε το βούτυρο πάνω στις μπαγκέτες, το απλώνουμε και μεταφέρουμε στη τοστιέρα για 2-3 λεπτά.Αφαιρούμε τις μπαγκέτες, τις κόβουμε εγκάρσια στη μέση με ένα πριονωτό μαχαίρι και τις ανοίγουμε.Μοιράζουμε τη ρόκα και την αυγοσαλάτα, και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Μακαρονοσαλάτα με ντοματίνια και ρόκα
Υλικά
Για την μακαρονοσαλάτα
- 500 γρ. βίδες ή πένες
- 16 ντοματίνια
- 1 ματσάκι ρόκα, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, χοντροκομμένη
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
- 1 δαφνόφυλλο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- φλούδες παρμεζάνας για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για την μακαρονοσαλάτα με ντοματίνια και ρόκα ξεκινάμε και κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το δαφνόφυλλο μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε, τα βάζουμε στη λεκάνη με τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Έτσι όπως είναι ζεστά θα ρουφήξουν τα υγρά από τα ντοματίνια και θα νοστιμίσουν. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τη ρίγανη, το λάδι, το λεμόνι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο να γίνει δροσερή. Την ώρα του σερβιρίσματος, προσθέτουμε τη ρόκα, ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με τις φλούδες παρμεζάνας.
Συνταγή: Μαρία Λαζάρου
Muffins με ελιές και αλεύρι ολικής άλεσης
Υλικά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 φλ. χυμό φρέσκο πορτοκάλι
- 1 κοφτή κ.γλ. σόδα
- 1 φλ. ελιές ψιλοκομμένες -κατά προτίμηση Θάσου ή Άμφισσας
- 3 φλ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. δυόσμο αποξηραμένο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε άλλο μπολ. Διαλύουμε με κουτάλι τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκάλι. Προσοχή, γιατί το μείγμα για τα muffins με ελιές και αλεύρι ολικής άλεσης φουσκώνει και χύνεται! Το ρίχνουμε στο ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε με σύρμα. Ρίχνουμε το μισό αλεύρι στα υγρά και ανακατεύουμε να γίνει χυλός. Προσθέτουμε τις ελιές, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (κρατάμε 2 κ.σ. αλεύρι, δεν το βάζουμε όλο). Ισομοιράζουμε το μείγμα σε 12 φόρμες για μάφινς. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να φουσκώσουν καλά, περίπου 20-25 λεπτά. Τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά στη φόρμα και έπειτα τα ξεφορμάρουμε.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου