fbpixel

Search icon
Search
True facts: Γιατί γυμνάζεστε αλλά δεν αδυνατίζετε;
WELLNESS

True facts: Γιατί γυμνάζεστε αλλά δεν αδυνατίζετε;

Μάθετε όλη την αλήθεια και βελτιώστε τις συνήθειές σας


Η γυμναστική και η σωστή διατροφή αποτελούν τους πυλώνες του ισορροπημένου τρόπου ζωής. Μήπως, όμως, ορισμένες φορές έχετε στο μυαλό σας ως κάτι δεδομένο, ότι ξεκινώντας τη γυμναστική σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα χάσετε βάρος; Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως για να μειωθεί το λίπος στο σώμα πρέπει να βασιστείτε κατά 70% στη σωστή διατροφή και 30% στην άσκηση. Κάποιοι άνθρωποι όταν ξεκινούν να γυμνάζονται «επιβραβεύουν», μετά το πέρας της προπόνησής τους, τον εαυτό τους για τον ιδρώτα που έχασαν με κάποιο θερμιδογόνο τρόφιμο. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως για να χάσει κανείς βάρος χρειάζεται να ακολουθήσει τον κανόνα του «θερμιδικού ελλείμματος», δηλαδή να «καίει» περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό πως η απώλεια βάρους παίρνει χρόνο, ώστε να γίνει με ομαλό τρόπο και ο οργανισμός να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτή. 

Παρόλα αυτά, παρακάτω θα σας παραθέσουμε ορισμένους λόγους, για τους οποίους παρόλο που έχετε εντάξει την άσκηση και την υγιεινή διατροφή στη ζωή σας δεν αδυνατίζετε.

Αύξηση υγρών στο σώμα

    Πολλές φορές η ζυγαριά από τη μια μέρα στην άλλη μπορεί να δείξει μια απόκλιση, συγκριτικά με την προηγούμενη φορά που ζυγιστήκατε. Υπάρχει και το ενδεχόμενο το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή γλυκογόνου, καθώς και νερό στους μυς. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί όντως να χάνετε λίπος αλλά να μη φαίνεται λόγω της αύξησης των υγρών στο σώμα σας.

    2-6Ynw2.jpg

    Δεν κοιμάστε επαρκείς ώρες

      Το άγχος για να τα προλάβετε όλα μέσα στη μέρα οδηγεί κάποιες φορές στην έλλειψη ύπνου. Έτσι, όχι μόνο γίνεται ακόμα εντονότερο το αίσθημα της κούρασης, αλλά αυξάνεται και η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη, οπότε κατ’ επέκταση αποθηκεύεται περισσότερο λίπος στο σώμα.

      Δε χάνετε θερμίδες

        Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά το να τρώτε λιγότερο από όσο πρέπει μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθειά σας να χάσετε βάρος. Ο οργανισμός όταν δε λαμβάνει τις θερμίδες που χρειάζεται, τείνει να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, προσπαθώντας να μειώσει τις ενεργειακές του απαιτήσεις.

        Καταναλώνετε αρκετό αλκοόλ

          Όταν καταναλώνετε αλκοόλ τα σώμα καίει λιγότερο λίπος από το κανονικό και αυτό γιατί το αλκοόλ για τον οργανισμό είναι καύσιμο, επομένως το σώμα αντί να κάψει το λίπος καίει τα ποτά που προτιμήσατε το χθεσινό βράδυ στην έξοδό σας.

          Δεν πίνετε πολύ νερό

            Προφανώς πρέπει να μένετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό, το οποίο βελτιώνει τον μεταβολισμό και αποτρέπει την επιθυμία για αναψυκτικά και χυμούς. Είναι γνωστό άλλωστε το ρητό πολλών διατροφολόγων: «Δεν πεινάς…διψάς».

            1-9gGLB.jpg

            Ενδέχεται, όμως, να κάνετε και ορισμένα διατροφικά λάθη:

            • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού (επιπρόσθετου ή σε τρόφιμα που το περιέχουν)
            • Μεγάλα και αραιά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας
            • Συχνή προτίμηση ανθυγιεινών τροφίμων
            • Δεν τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
            • Κάνετε λανθασμένους συνδυασμούς τροφίμων
            • Δεν έχετε ρυθμίσει τυχόν ορμονικές διαταραχές (π.χ. υποθυρεοειδισμός)

            Κλείνοντας, χρειάζεται να δώσετε χρόνο στο σώμα σας, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει στον νέο τρόπο ζωής που ακολουθείτε. Μια ισορροπημένη διατροφή φέρνει πάντα ασφαλή αποτελέσματα χωρίς κίνδυνο στην υγεία σας, οπότε χρειάζεται να έχετε υπομονή και να πράττετε με απόλυτη σύνεση.

            Κεντρική Φωτογραφία: Jamie Nelson