fbpixel

Search icon
Search
Trend Alert: Αυτή είναι η νέα διατροφική τάση που θα λατρέψετε
WELLNESS

Trend Alert: Αυτή είναι η νέα διατροφική τάση που θα λατρέψετε

Το χαρούπι θα αποτελέσει την καινούρια healthy food εμμονή σας


Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλαπλά και η γεύση του ιδιαίτερη και μοναδική. Μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ωστόσο έχει έρθει η ώρα να το δοκιμάσετε και να το εντάξετε στη διατροφή σας ενισχύοντας τον οργανισμό σας με πολλά ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Good to know: Το χαρούπι είναι ο καρπός του δέντρου που ονομάζεται «χαρουπιά» και η ιστορία του έχει ως σημείο εκκίνησης την αρχαία Ελλάδα, ενώ κατάφερε να φτάσει μέχρι και τη μακρινή Αυστραλία. Μάθετε περισσότερα διαβάζοντας παρακάτω. 

xaroupi.jpg

Ποια είναι τα οφέλη του;

Το χαρούπι μπορεί να θεωρηθεί μια εναλλακτική λύση και πρόταση αντί για τη χρήση του κακάου. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές νόσους. Ακόμη, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, δεν περιέχει καφεΐνη και είναι κατάλληλο για εκείνους που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το γεγονός ότι είναι επίσης χαμηλό προϊόν σε λιπαρά και σάκχαρα, το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος, αλλά ακόμα και για όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη κι έχουν ως στόχο τους την καλύτερη διαχείριση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Εκτός από όλα αυτά είναι και μια εξαιρετική πηγή αρκετών βιταμινών (A, B2, B3, B6) και μετάλλων (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο, σελήνιο, μαγγάνιο) τα οποία συμβάλλουν τόσο στην υγεία του δέρματος όσο και της όρασης.

Που μπορούμε να το βρούμε;

Το χαρούπι μπορούμε να το βρούμε σε αρκετές μορφές. Η πιο συνήθης είναι σε μορφή αλευριού ή αλλιώς χαρουπάλευρο. Οι λοβοί του χαρουπιού επειδή έχουν γλυκιά γεύση, θεωρούνται καλό υποκατάστατο του κακάου. Μπορούμε να το βρούμε και σε ζυμαρικά χαρουπιού, παξιμάδια ή μπισκότα. Γνωρίζοντας όλα αυτά, είναι ασφαλές να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι το χαρούπι είναι αδιαμφισβήτητα μια υπέροχη επιλογή τόσο για την ικανοποίηση της αγάπης μας για γλυκές γεύσεις όσο και για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Και κάτι ακόμα...

Ευδοκιμεί και διατίθεται σε αφθονία στην Κρήτη, γι' αυτό και πολλά -αν όχι τα περισσότερα- από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο με χαρούπι έχουν κρητική προέλευση. Υπάρχουν σε βιολογικά καταστήματα, delicatessen, ενώ γίνονται παραγγελίες και από e-shops με είδη κρητικής διατροφής.

Τώρα, λοιπόν, που μάθαμε περισσότερα για το χαρούπι και τα οφέλη του ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και μια πολύ γευστική κι εύκολη συνταγή, που θα απογειώσει τη γεύση του συγκεκριμένου τρόφιμου!

Σοκολατάκια Χαρουπιού

shutterstock-790519255.jpg

Υλικά:

  • 50 γρ. φουντούκια
  • 3 κ.σ. χαρουπάλευρο
  • 1 κ.σ. ταχίνι
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 150 γρ. κουβερτούρα λευκή

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη λευκή σοκολάτα στο μούλτι και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μία ομοιόμορφη μάζα. Τα μοιράζουμε σε ειδική φόρμα σιλικόνης για σοκολατάκια αλλιώς αν δεν έχουμε τα βάζουμε σε παγοκυψέλες σιλικόνης ή αλλιώς πλάθουμε μικρά μπαλάκια με τα χέρια μας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξουν. Σε μπεν μαρί βάζουμε τη λευκή σοκολάτα να λιώσει. Περνάμε τα σοκολατάκια μας μέσα στη σοκολάτα και τα αφήνουμε σε μία σχάρα για να φύγει η περιττή σοκολάτα. Βγάζουμε με προσοχή από τη σχάρα και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα να κρυώσουν και να σφίξουν.