fbpixel

Search icon
Search
Trend Alert: 5 τρόποι για να εισάγετε τον μινιμαλισμό στη διακόσμηση του σπιτιού σας
INTERIORS

Trend Alert: 5 τρόποι για να εισάγετε τον μινιμαλισμό στη διακόσμηση του σπιτιού σας

Ανανεώστε τους χώρους σας, προσθέτοντάς τους μια ιδιαίτερη αφαιρετική προσέγγιση


Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ζουν σε ένα υγιές μινιμαλιστικό περιβάλλον τείνουν να έχουν πιο τακτοποιημένη καθημερινότητα, καθώς και λιγότερο άγχος. Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής, μας οδηγεί όλο και περισσότερο στην πιο «ποιοτική» προσέγγιση του χώρου και των αναγκών μας. Μάλιστα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις που άλλαξαν ολοκληρωτικά την ανθρώπινη κοινωνία σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσωπική μας ζωή συνδέεται άμεσα με το σπίτι και τον προσωπικό μας χώρο. Αυτός λοιπόν, πρέπει να μας παρέχει την σιγουριά και την ηρεμία που χρειαζόμαστε.

Αν κι εσείς λοιπόν, επιθυμείτε να μετατρέψετε την κατοικία σας στο δικό σας προσωπικό κέντρο ευεξίας, τότε δεν έχετε από το να εφαρμόσετε μια άκρως μινιμαλιστική διακόσμηση στο εσωτερικό τους. Πώς; Απομακρύνετε τα περιττά πράγματα και θα εκπλαγείτε από το τελικό αποτέλεσμα. Θα αισθανθείτε «ελαφρύτεροι», απογυμνωμένοι πια, από όλα τα στοιχεία που απλώς βαραίνουν το δωμάτιο ή το σαλόνι σας. Αντιληφθείτε καλύτερα ποια είναι τα αντικείμενα που στην ουσία θέλετε, και αναδείξτε κάθε σπιθαμή του χώρου μέσω της καθαρότητας και της απλότητας. 

Clean & Easy

3-RmWrU.jpg

Κοιτάξτε γύρω σας: Τι βλέπετε; Σίγουρα θα υπάρχουν άχρηστα και περιττά πράγματα που απλώς αφήνετε να στοιβάζονται στο coffee table του σαλονιού σας, εμποδίζοντας τον χώρο από το να «αναπνεύσει». Αν πραγματικά θέλετε να αγκαλιάσετε την αίσθηση του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, πρέπει να αδειάσετε τους χώρους σας από περιττά αντικείμενα, διακοσμητικά και μαξιμαλιστικά στοιχεία. Ρωτήστε τον εαυτό σας τι πραγματικά χρειάζεται καθημερινά και κρατήστε αυτά. Αποφασίστε να επιλέξετε, τι μπορεί να αποθηκευτεί εκτός του οπτικού πεδίου σας και δε σας είναι άμεσα απαραίτητο.

Tip: Προσέξτε να είστε συνεπείς με τη διαδικασία και να συμπεριλάβετε σ’ αυτήν κάθε δωμάτιο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για να βεβαιωθείτε ότι θα διατηρήσετε τις επιφάνειες και τους χώρους σας καθαρούς, δώστε σε όλα τα πράγματα τη θέση τους και μείνετε πιστοί σε αυτήν.

Neutral Base

1-QXCC9.jpg

Όταν δημιουργείτε ένα κλασικό μινιμαλιστικό design, το παν είναι η βασική απόχρωση που θα επιλέξετε να το φιλοξενήσει. Από το ανοιχτό χρώμα του μπισκότου, μέχρι το greige και τον κάθε τόνο του εκρού, τα συγκεκριμένα χρώματα αποτελούν τη Νο 1 επιλογή διάσημων μινιμαλιστικών interior designers. Είναι καθαρά, φρέσκα και εμπνέουν μια αίσθηση ηρεμίας. Ωστόσο, λόγω του γεγονότος ότι ο κλασσικός μινιμαλιστικός σχεδιασμός τείνει να είναι αντίθετος με την πληθώρα χρωμάτων, δε χρειάζεται να είναι ήπιος ή βαρετός. Στην πραγματικότητα, ο μινιμαλισμός στα καλύτερα του είναι ακριβώς το αντίθετο.

Φυσικά, στηρίζουμε απόλυτα ένα ολόλευκο δωμάτιο, αλλά δε δημιουργούν όλες οι λευκές αποχρώσεις την ίδια αίσθηση. Τολμήστε να το πάτε ένα βήμα παραπέρα, χρησιμοποιώντας απαλές κίτρινες γραμμές, που δημιουργούν μια «ζεστή» ατμόσφαιρα στη λευκή βάση, ενώ οι υπόνοιες μπλε χρώματος ζωντανεύουν ολόκληρο το σκηνικό. Όπως υποστηρίζουν διάσημοι interior designers, «Ένας χώρος με φυσικό φως είναι πιθανό να φαίνεται θερμότερος. Εξισορροπείστε τον προσθέτοντας «παγωμένους» τόνους». Αν θέλετε να εισαγάγετε κάποιο χρώμα, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ουδέτερες αποχρώσεις που διευκολύνουν το μάτι, όπως το γκρι, το μπλε, το μαύρο και το πράσινο.

Ποιότητα vs Ποσότητα

4-EWplP.jpg

Η πρόκληση του να υιοθετήσετε μια λιγότερο μινιμαλιστική προσέγγιση στο εσωτερικό του σπιτιού σας έγκειται στη δυσκολία της απόφασης του τι θα κρατήσετε και τι θα πετάξετε. Πραγματικά, πρέπει να εξετάσετε προσεχτικά κάθε κομμάτι πριν το τοποθετήσετε ή του «επιτρέψετε» την παραμονή του στον χώρο. Κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περισσότερο «στοχαστικό» και λιτό. Φυσικά, ο σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε ένα μινιμαλιστικό χώρο, στον οποίο θα θέλετε να περνάτε περισσότερο χρόνο.

Σε αυτήν την περίπτωση, καλό θα ήταν να διαλέξετε την ποιότητα από την ποσότητα. Επενδύστε σε διαχρονικά κομμάτια, που θα αντέξουν στον χρόνο και στην καρδιά σας. Τα σύγχρονα και μοντέρνα «εφήμερα» μοτίβα δε λειτουργούν σε μια μινιμαλιστική προσέγγιση, αφού μετά από λίγο καιρό θα σταματήσουν να παρουσιάζουν ενδιαφέρον για εσάς. Επιλέξτε καλά κατασκευασμένα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί για να αντέξουν στην καθημερινή χρήση και δε θα χάσετε.

One in, One out

2-rhR8u.jpg

Είναι εκπληκτικό τα πόσα αντικείμενα μπορεί να αποκτήσει ένα και μόνο άτομο σε σύντομο χρονικό διάστημα! Τα κενά συρτάρια της κουζίνας σας, η ντουλάπα στην κρεβατοκάμαρα σας και το έπιπλο μπάνιου, γεμίζουν ξαφνικά από δεκάδες πράγματα, που συχνά δεν σας είναι απαραίτητα. Στοιχεία, που ακόμη και αν δεν τα βλέπετε, «μπλοκάρουν» τον χώρο και την ενέργεια σας.

Για να το αποφύγετε, εφαρμόσετε την πρακτική one in, one out. Για κάθε στοιχείο που έρχεται στο σπίτι σας, αφαιρέστε ένα άλλο. Μάλιστα, αυτό δε χρειάζεται να ταιριάζει στο μέγεθος ή την ποιότητα. Επιλέξτε να αντικαθιστάτε πράγματα ίσου ή ακόμα καλύτερα και μεγαλύτερου μεγέθους. Είναι θεμιτό, να κατασταλάξετε σε ένα coffee table, αντί για δύο, σε ένα μίνιμαλ φωτιστικό, αντί για έναν μαξιμαλιστικό πολυέλαιο, και σε μια πολυμηχανή στον πάγκο της κουζίνας σας, παρά σε δύο ή περισσότερες, που απλά θα πιάνουν περίσσιο χώρο.

Διαφορετικές Υφές 

5-GUP9M.jpg

Ένα μινιμαλιστικό δωμάτιο σε ουδέτερους τόνους τείνει να είναι «κρύο» ή αδιάφορο. Υπάρχει λύση: η υφή. Ανεβάστε τη «θερμοκρασία» του χώρου σας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά στοιχεία, όπως ριχτάρια και μαξιλάρες. Επιλέξτε να διακοσμήσετε το εσωτερικό του σπιτιού σας με ιδιαίτερες υφές. Συνδυάστε την ουδετερότητα των χρωμάτων, όπως είναι το μαύρο και το άσπρο, με ένα και μοναδικό «δυνατό» κομμάτι, που θα κάνει την διαφορά και θα φέρει την ανάλογη ισορροπία στο δωμάτιο. Ολοκληρώστε το μινιμαλιστικό σχεδιασμό σας, με υφές, όπως το μποέμικο μαλλί και το αέρινο λινό. Η διαφορά θα είναι αισθητή, ο χώρος θα αναδειχτεί εξ ολοκλήρου και δε θα είναι πλέον βαρετός.