fbpixel

Search icon
Search
Τρεις προορισμοί που πρέπει να επισκεφτείτε πριν τελειώσει το 2024
ESCAPE

Τρεις προορισμοί που πρέπει να επισκεφτείτε πριν τελειώσει το 2024

Ξεκινήστε να δημιουργείτε την bucket-list του χειμώνα


Υπάρχουν τόσοι πολλοί επιτακτικοί λόγοι για να ταξιδέψουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά. Τα ανερχόμενα ξενοδοχεία, τα θέρετρα ευεξίας και ακόμα πολλές κι ενδιαφέρουσες προτάσεις διεκδικούν μια θέση στις ταξιδιώτικες μας λίστες κατά την εκπνοή του 2024. Τόσο κοντινοί, όσο και πιο μακρινοί προορισμοί καλύπτουν την ανάγκη του ανθρώπου να οργανώνει αποδράσεις, που θα τον κάνουν να ξεφύγει από την καθημερινότητα, θα του συστήσουν νέες εμπειρίες και θα ανοίξουν τους ορίζοντές του. Που ταξιδεύουμε πριν τη λήξη του '24 λοιπόν; Το ανακαλύπτουμε παρακάτω...

Βουδαπέστη, Ουγγαρία

shutterstock-2504108913.jpg

Για μια φρέσκια ματιά στην πόλη των 151 ετών

Φημισμένη για την αρχιτεκτονική της, η ουγγρική πρωτεύουσα φιλοξενεί τα πάντα, από art nouveau και νεοκλασικό στιλ μέχρι γοτθικό και μπαρόκ, με τον Γαλάζιο Δούναβη να τα συνδέει όλα σαν ένα νήμα. Και έπειτα υπάρχουν τα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ιαματικά λουτρά, που διαθέτουν περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία. Η πόλη σφύζει επίσης από δημιουργικότητα, η οποία διαχέεται στην έντονη νυχτερινή ζωή- η συνοικία των μπαρ είναι ένα απτό παράδειγμα της δημιουργίας ευκαιριών από τις στάχτες των αντιξοοτήτων που ακολούθησαν τη βαρβαρότητα της κομμουνιστικής κυριαρχίας. 

Η Γέφυρα των Αλυσίδων - η παλαιότερη της πόλης και «σύμβολο της συντροφικότητας», σύμφωνα με τον δήμαρχο Gergely Karácsony - άνοιξε πλήρως μετά από διετή αποκατάσταση, παρέχοντας εξαιρετική θέα στο Κάστρο της Βούδας και το κτίριο του ουγγρικού Κοινοβουλίου. Νέα κτίρια, όπως το εντυπωσιακό Σπίτι της Μουσικής Ουγγαρίας και το Εθνικό Κέντρο Στίβου μαρτυρούν μια πόλη που αποπνέει αισιοδοξία. Το art deco W Budapest - πρώην παλάτι και σε δρόμο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς - άνοιξε απέναντι από την Ουγγρική Κρατική Όπερα. Στο χαρτοφυλάκιο της Marriott ανήκει επίσης το Dorothea Hotel, με 216 δωμάτια και λαμπερό εστιατόριο στον τελευταίο όροφο. 


South Island, Νέα Ζηλανδία

shutterstock-2496304357.jpg

Για μοναδικές εμπειρίες στην άγρια φύση

Με τα καταπράσινα τροπικά δάση και τις γαλαζοπράσινες λίμνες που πλαισιώνονται από χιονισμένες κορυφές, το Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας είναι γεμάτο από υπερθετικούς χαρακτηρισμούς. Αυτόν τον μήνα, η διαδρομή Tuatapere Hump Ridge Track μήκους 38 μιλίων έγινε ο 11ος μεγάλος περίπατος της Νέας Ζηλανδίας. Προσφέροντας πανοραμική θέα στο Fiordland, διαθέτει θέρετρα στην κορυφή του βουνού, όπως το Okaka Lodge και το Port Craig Lodge, τα οποία προσφέρουν ανέσεις που δεν υπάρχουν πάντα σε άλλους Great Walks, όπως ζεστά ντους, κρεβάτια king-size, ακόμη και μεταφορά πακέτων με ελικόπτερο.

Στο Queenstown, το μονοπάτι Wharehuanui Trail μήκους εννέα μιλίων - που θα ανοίξει στα τέλη του 2024 - θα συνδέει την πόλη Arrowtown, που είναι χρυσωρυχείο του 19ου αιώνα, με το προάστιο Arthurs Point. Και στη δυτική ακτή, το έργο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων Pounamu Pathway, η διαδρομή οδήγησης από το Haast στο Westport, θα ζωντανέψει την ιστορία των Μαορί με τέσσερα νέα καθηλωτικά (και διασυνδεδεμένα) κέντρα επισκεπτών. 

Όσοι αναζητούν μια πιο χαλαρή εμπειρία άγριας φύσης θα τη βρουν και εδώ. Στα τέλη του 2024, το Flockhill, το υπερπολυτελές καταφύγιο στο Arthur's Pass, θα επεκταθεί με 14 νέες βίλες και ένα εστιατόριο στο χώρο του ξενοδοχείου με τον αναγνωρισμένο σεφ του Taylor Cullen στο τιμόνι. Μέχρι τότε, κάντε check-in σε ένα από τα πρόσφατα ανακαινισμένα premium δωμάτια του ιστορικού ξενοδοχείου Hermitage στο Εθνικό Πάρκο Aoraki/Mount Cook. 


Κόσοβο, Αλβανία 

3-l9Kwp.jpg

Για νέα μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλασίας με παρθένα θέα στην ύπαιθρο

Το μικροσκοπικό Κοσσυφοπέδιο δεν διαθέτει τις εκπληκτικές παραλίες της Αλβανίας και τα πολυτελή θέρετρα του Μαυροβουνίου, αλλά η νεότερη χώρα της Ευρώπης έχει κορυφές που σκαρφαλώνουν στον ουρανό, ποιμενική ύπαιθρο και εγκάρδια φιλοξενία, ένας συνδυασμός ιδανικός για πολυήμερες εκδρομές πεζοπορίας και ποδηλασίας. Το 2024 σηματοδότησε την 25η επέτειο από το τέλος του πολέμου, και υπάρχουν πολλά να ανακαλύψετε στην περιοχή τώρα. Ακολουθώντας τα χνάρια διασυνοριακών διαδρομών περιπέτειας, όπως το Peaks of the Balkans και το High Scardus, η ποδηλατική διαδρομή Trans Dinarica άνοιξε φέτος, περνώντας από τους μιναρέδες που πλαισιώνουν τον ομώνυμο ποταμό του Prizren, μέσω της οθωμανικής αγοράς της Gjakova και συνεχίζοντας προς την Peja. 

Σκαρφαλωμένη στην άκρη του φαραγγιού Rugova, η Peja χρησιμεύει ως βάση για πολλές υπαίθριες περιπέτειες της χώρας, όπως via ferratas και spelunking. Ένα νέο ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι συνδέει τον περίπατο του ποταμού Lumbardhi με το δημοφιλές Health Trail – την αρχή της διαδρομής από νότο προς δύση μέσα από τα «καταραμένα» βουνά. Δύο επιπλέον επερχόμενες διαδρομές συνδέουν μονοπάτια στα βουνά Rugova με τον ορμητικό καταρράκτη White Drin και το σπήλαιο Radac. Λίγα βήματα από τον καταρράκτη, το κομψό, μοντέρνο "Ujëvara e Drinit Resort" προσφέρει δωμάτια με θέα και δείπνο με νόστιμη φρέσκια πέστροφα. Οι πεζοπόροι μπορούν να ξεκουραστούν και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους μακριά από την πόλη σε αγροτικούς ξενώνες όπως το Ariu, όπου τα παραδοσιακά τοπικά πιάτα περιλαμβάνουν flija - φτιαγμένο με γαλακτοκομικά που παράγονται επιτόπου.