fbpixel

Search icon
Search
Τρεις νέοι χώροι του Moka Garden στη Σεούλ έχουν την υπογραφή του Jamie Hayon
DESIGN NEWS

Τρεις νέοι χώροι του Moka Garden στη Σεούλ έχουν την υπογραφή του Jamie Hayon

Ο ευφάνταστος Ισπανός designer δημιουργεί για τα παιδιά


Ο μοναδικός designer Jamie Hayon δημιούργησε μια one of a kind παιδική χαρά, τον κήπο γλυπτών και τη βιβλιοθήκη στο Μουσείο Παιδικών Βιβλίων και Τέχνης Hyundai στη Νότια Κορέα στο Museum of Kids’ Books & Art Hyundai (MOKA) που άνοιξε πρόσφατα στο Namyangju, ανατολικά της Σεούλ. 

Στον Jaime Hayon, μάγο του design, της εξυπνάδας και των θαυμάτων, δόθηκε το ελεύθερο για να δημιουργήσει μια παιδική χαρά, έναν κήπο γλυπτών και μια βιβλιοθήκη για το μουσείο, με σκοπό να ενθαρρύνει τον «αλφαβητισμό της φύσης» μεταξύ των κατοίκων της πόλης. Το αποτέλεσμα έχει τη μαγεία του φανταστικού χαρακτηριστικού κόσμου του Hayon - αυτός συνήθως αναδεικνύεται σε ειδώλια, αγγεία και εγκαταστάσεις- κι έχει ως στόχο να γοητεύσει μεγάλους και παιδιά.

1-kGkuc.jpg

Με τίτλο MOKA Play, αυτή η παιδική χαρά αποτελείται από τέσσερις πολύχρωμους και συναρπαστικούς γλυπτικούς χαρακτήρες -ένα σούπερ σκύλο λουκάνικο, έναν ελέφαντα με τρομπέτα, ένα γιγαντιαίο λάμα και μια αναπαυτική φιγούρα σε στιλ Πινόκιο με τραμπάλα ισορροπημένη στον αστράγαλο. Οι στρογγυλεμένες άκρες, οι τσουλήθρες και οι σήραγγες προσκαλούν τα παιδιά να σκαρφαλώνουν και να σέρνονται σε αυτά τα αριστουργήματα. Κάτω από μια γυάλινη οροφή, το καθιστικό σε αμφιθεατρικό σχήμα συμπληρώνει τον χώρο, ενώ τα γεωμετρικά σχήματα διαχέονται στο δάπεδο.

Στο επάνω μέρος των τοίχων «τρέχει» μια τοιχογραφία με τα ζωηρά σκίτσα με χρώμα του Hayon. «Είναι πραγματικά ένα τρελό έργο από μόνο του», λέει ο ίδιος. «Κατά τη διάρκεια του lockdown στην Ισπανία είχα πολύ χρόνο και άρχισα να ζωγραφίζω στη βεράντα μου, πολύ ελεύθερα. Αυτά τα σχέδια μιλούσαν για εξέλιξη.» 

2-yUEM3.jpg

Η τοιχογραφία είναι επίσης μια ευκαιρία για τον Hayon να μοιραστεί τη διαδικασία σχεδιασμού του. Η εξέλιξη από το δισδιάστατο σκίτσο στην τρισδιάστατη δημιουργία είναι κάτι που αναρωτιέται αν τα παιδιά μπορούν να τα καταλάβουν. «Τα παιδιά είναι ανοιχτές μηχανές φαντασίας», λέει. «Έτσι τους έδωσα απλά εργαλεία για να διασκεδάσουν, να δουν πράγματα, να τα καταλάβουν μέσα από σχέδια, να φανταστούν ότι ίσως ένα από αυτά έγινε τρισδιάστατο και ότι μπορούν να παίξουν με αυτό». Οι οικογένειες μπορούν να περπατήσουν στον πιο ήρεμο, χώρο του Jaime Hayon Garden και να βρουν λίγο χρόνο χαλάρωσης.

3-MDdCs.jpg

Γλυπτά από γρανίτη με λεπτομέρειες από ορείχαλκο κι ένα σιντριβάνι σε σχήμα κεφαλιού μέσα σε καταπραϋντική φύτευση. «Μέσα από τη δύναμη των χαρακτήρων που βρίσκονται στον χώρο, ο κήπος προτείνει μια πορεία προς τη σκέψη και το συναίσθημα», λέει ο Hayon. «Οι κήποι χτίστηκαν στο παρελθόν για να είναι περιοχές όπου οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν και να επιστρέψουν στη φύση, ακόμη και για λίγα λεπτά την ημέρα», λέει ο Hayon.

4-7yTpU.jpg


Στη Βιβλιοθήκη MOKA, περίπου 2.000 παιδικά βιβλία με θέμα τη φύση στεγάζονται σε ράφια. «Μερικές φορές οι βιβλιοθήκες μπορεί να είναι το αντίθετο των χώρων που θέλουν οι μικροί μας φίλοι. Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο που θα ήθελαν να έρθουν τα παιδιά», λέει ο Hayon. Μια οροφή με ένα ενσωματωμένο έργο τέχνης υποστηρίζεται από γιγάντιες φιγούρες, ψηλά όπλα, περικυκλωμένο από καθίσματα δεξιώσεων που φορούν σαν φούστες. «Υπήρχαν δομικές στήλες στο χώρο», εξηγεί ο σχεδιαστής, «έτσι φτιάξαμε αυτά τα στοιχεία που μοιάζουν με κάποιον χαρακτήρα που κρατούν την οροφή.

5-iAUSC.jpg
Jamie Hayon

Έχει μια πολύ καλλιτεχνική προσέγγιση: ένα σχέδιο γίνεται τρισδιάστατο δίνοντας μια πλούσια υφή στο χώρο και είναι επίσης ένας ενδιαφέρων τρόπος απόκρυψης τεχνικών στοιχείων. Μάλιστα, δίπλα στη βιβλιοθήκη υπάρχει ένας άλλος εκπαιδευτικός κόμβος κι ένα εργαστήριο τέχνης, που θα φιλοξενεί εκθέσεις με θέμα τη φύση.

Φωτογραφίες: MOKA Garden/Woori
hmoka.org
hayonstudio.com