fbpixel

Search icon
Search
Τρεις εύκολες συνταγές με παστινάκι εμπνευσμένες από το Master Chef
TASTE

Τρεις εύκολες συνταγές με παστινάκι εμπνευσμένες από το Master Chef

Το super food που ανέδειξε η πιο γνωστή εκπομπή μαγειρικής στην τηλεόραση


Αν παρακολουθείτε Master Chef, θα έχετε προσέξει την αγάπη των αγωνιζόμενων αλλά και των κριτών, στο λαχανικό που ονομάζεται παστινάκι. Το παστινάκι (ή αλλιώς «η παστινάκη») μοιάζει με λευκό καρότο και είναι αρκετά διαδεδομένο σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία (π.χ. συνταγές όπως «Sunday roast with root vegetables»). Όταν καταναλώνεται ωμό θυμίζει σε γεύση και υφή, κάτι ανάμεσα σε καρότο και κολοκυθάκι, ενώ μαγειρεμένο θυμίζει περισσότερο κάτι μεταξύ καρότου και πατάτας, με μια πιο πικάντικη επίγευση. Η ιδανική εποχή του είναι τώρα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στο ξεκίνημα της άνοιξης.

shutterstock-1550498105.jpg

Η διατροφική αξία

Το παστινάκι συγκαταλέγεται στην κατηγορία των root vegetables και το σχήμα του προδίδει την οικογενειακή σχέση του με το καρότο. Περιέργως σχετίζεται «οικογενειακά» και με το μαϊντανό. Αν και σε αντίθεση με το καρότο, δεν περιέχει β-καροτένιο, την προ-βιταμίνη που προσδίδει και το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα του καρότου, εμπεριέχει ωστόσο πολλά θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για την υγεία.

Το παστινάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο στην αντιοξειδωτική βιταμίνη C (ειδικά αν καταναλώνεται ωμό ή ελαφρά μαγειρεμένο) και στη βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι παστινάκι προσφέρει περίπου το 25% των ημερήσιων αναγκών μας και στις δύο βιταμίνες! Μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C σχετίζεται με την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και η βιταμίνη Κ με τη σωστή πήξη του αίματος και την εναπόθεση ασβεστίου στα οστά. Μόνο ένα φλιτζάνι παστινάκι προσφέρει 7 γραμμάρια φυτικές ίνες, δηλαδή επίσης σχεδόν το ένα τέταρτο των αναγκών μας! Επίσης, περιέχει φυλλικό οξύ και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Επίσης, όπως όλα τα λαχανικά, δεν περιέχει χοληστερίνη.

Fun fact: Το πράσινο φυλλώδες μέρος δεν είναι βρώσιμο και προκαλεί δερματίτιδες όποτε δεν θα το βρείτε ποτέ στην αγορά (σε αντίθεση με το πράσινο μέρος των καρότων το οποίο είναι απόλυτα ασφαλές)
shutterstock-429138109.jpg

Πώς μπορούμε να εντάξουμε αυτό το θρεπτικό λαχανικό στη κουζίνα μας;

Το παστινάκι ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη (και Αμερική) και αν και όχι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, μπορούμε να το απολαύσουμε με διάφορες παραλλαγές, από πουρέ, ψητό στον φούρνο, τσιπς ή ακόμα και ωμό σε σαλάτες. Βρείτε μερικές συνταγές παρακάτω!

shutterstock-1493083682.jpg

Ψητό παστινάκι

Ο πιο εύκολος τρόπος να μαγειρέψετε παστινάκι είναι στον φούρνο. Είναι πεντανόστιμο και αν αντικαταστήσει τις πατάτες, μπορεί να μειώσει τη θερμιδική αξία του γεύματος, αυξάνοντας συγχρόνως την πρόσληψη φυτικών ινών. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί μία εξαιρετική και θρεπτική επιλογή για συνοδευτικό πιάτο. Μπορείτε να το συνδυάσετε και να το ψήσετε συγχρόνως με άλλα λαχανικά, όπως καρότα. Ψήστε τα με ή χωρίς τη φλούδα· η φλούδα γίνεται γλυκιά και μαστιχωτή στο ψήσιμο, παρόμοια με τη γλυκοπατάτα. Βρείτε μία συνταγή εδώ.

shutterstock-1503254087.jpg

Πουρές παστινάκι

Οι περισσότερες συνταγές για σούπα που θα βρείτε στο διαδίκτυο περιέχουν μεγάλες ποσότητες βουτύρου και κρέμας γάλακτος, αλλά με συγκεκριμένες εναλλακτικές μπορείτε να χαρείτε αυτόν τον δημοφιλή τρόπο παρασκευής, χωρίς να είναι θερμιδική βόμβα.
Ο τρόπου είναι απλός: σε ένα κατσαρολάκι ξεκινήστε σοτάροντας μισό πράσο και ένα καρότο ψιλοκομμένα, μέχρι να μαλακώσουν. Αφού καθαρίσετε με το peeler και κόψετε κομματάκια το παστινάκι, βράστε το σε λίγο νερό, ίσα-ίσα να το καλύπτει, για 15 λεπτά. Χρησιμοποιώντας το ραβδομπέντερ ή ένα πολυμηχάνημα με λεπίδες, χτυπήστε το μίγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό. Για να δέσει και να σας δώσει μία πιο βελούδινη υφή, προσθέστε λίγο τυρί επάλειψης ή ακόμα και λίγο στραγγιστό γιαούρτι (προσέξτε το μίγμα να είναι χλιαρό για να μην κόψει το γιαούρτι). Τελειώστε προσθέτοντας μπαχαρικά, όπως θυμάρι, δενδρολίβανο ή και ρίγανη. Βρείτε μία συνταγή εδώ.

shutterstock-1736557829.jpg

Σαλάτα με παστινάκι

Το παστινάκι μπορείτε να το προσθέσετε και ως τραγανό στοιχείο στις σαλάτες σας! Για μία πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, φτιάξτε λεπτές λωρίδες χρησιμοποιώντας το peeler της πατάτας μαζί με λωρίδες καρότου κα αγγουριού. Μαρινάρετε σε μηλόξυδο και τα μπαχαρικά και σερβίρετε πασπαλίζοντας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Extra tip: όπως και τα μήλα, αν κόψετε το παστινάκι και θέλετε να το αποθηκεύσετε για λίγη ώρα, πασπαλίστσε με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσει.

Καλή όρεξη και καλά μαγειρέματα!
niki-4-DZhjC.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.