fbpixel

Search icon
Search
Transitional Style: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τάση που θα κατακτήσει τις κατοικίες μας
INTERIORS

Transitional Style: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την τάση που θα κατακτήσει τις κατοικίες μας

Δείτε πώς μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε το κλασικό στιλ


Είστε διχασμένοι ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο στιλ; Μερικές φορές, μπορείτε να τα έχετε όλα. Κι όμως το transitional style (το μεταβατικό στιλ) μια ανερχόμενη τάση διακόσμησης που αποτελεί έναν ευχάριστο συνδυασμό και των δύο. Το συγκεκριμένο στιλ απευθύνεται σε μια ευρεία βάση σχεδιαστικών προτιμήσεων, καθώς πολλοί δεν θέλουν να αισθάνονται εγκλωβισμένοι επιλέγοντας μια άκαμπτη σχεδιαστική γραμμή και αντ' αυτού στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αυτή τη ιδιαίτερη μίξη. Το μεταβατικό design αποτυπώνει τη φιλοσοφία ότι κάθε δωμάτιο χρειάζεται τουλάχιστον μία αντίκα. 

Τι είναι το Transitional Style;

Ο μεταβατικός σχεδιασμός έχει συνήθως τις ρίζες του σε μια κλασική αισθητική και στη συνέχεια ενσωματώνει πιο σύγχρονα κομμάτια με έναν προσεγμένο τρόπο για να διατηρήσει το design συνεχώς εξελισσόμενο. Συχνά αναφέρεται ως "classic design with a modern twist". 

shutterstock-2379721469.jpg

Ποια είναι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του;

Ο μεταβατικός σχεδιασμός προσπαθεί να εξισορροπήσει την πολυτέλεια με την άνεση, το αρσενικό με το θηλυκό και τις αντίκες με τα νέα κομμάτια. Πώς μοιάζει αυτό; Δομημένες ανδρικές καρέκλες με έναν καναπέ που έχει λεπτές καμπύλες- παραδοσιακά έργα τέχνης μαζί με μοντέρνα φωτιστικά σε κομψό μεταλλικό φινίρισμα- παλιά αρχιτεκτονική με μοντέρνα χρώματα και φινιρίσματα. Βασικά, πρόκειται για ένα συνονθύλευμα στοιχείων διακόσμησης, το οποίο όμως είναι προσεκτικά επιμελημένο.

Αυτού του είδους οι χώροι είναι συχνά πολύ ήσυχοι, μια μονοχρωματική σύνθεση καταπραϋντικών, ουδέτερων αποχρώσεων - σκεφτείτε ταμπά και κρεμώδη βανίλια - σε συνδυασμό με βαθύτερα καφέ και μαύρα για βάθος. Αν και μονοχρωματική, αυτή η grey on grey παλέτα γίνεται πιο ενδιαφέρουσα με τις διαφορετικές υφές και τα prints. Για παράδειγμα, οι μεταλλικές κορνίζες των έργων τέχνης αντισταθμίζουν τους μπεζ τοίχους του δωματίου. 

shutterstock-1894377544.jpg

Τα καθοριστικά στοιχεία του είναι:

-Ουδέτερη χρωματική παλέτα
-Ανοικτή κάτοψη
-Παραδοσιακές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες
-Σύγχρονα φωτιστικά και υλικά
-Μίνιμαλ αξεσουάρ
-Σύγχρονος φωτισμός
-Έμφαση στην άνεση
-Άφθονη υφή και prints

Πώς αναδύθηκε το Transitional Design ως είδος;

Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του '60 μετά την mid-century περίοδο. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών άρχισαν να αναμειγνύουν πιο κλασικά στοιχεία παράλληλα με τη μοντερνιστική αρχιτεκτονική. Συνδύαζαν καθαρές γραμμές, μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και ανοιχτά σχέδια ορόφων με παραδοσιακά χαρακτηριστικά όπως τούβλα και βελούδινα χαλιά. Σήμερα, το μεταβατικό στιλ συνεχίζει να εξελίσσεται καθώς η σύγχρονη αισθητική του farmhouse επικράτησε, καθώς και η αναβίωση του Crafts.

shutterstock-2448072427.jpg

Πώς να το εισάγετε σπίτι σας

Μπορείτε να «χτίσετε» τα πρώτα τη βάση ενός δωματίου με διαχρονικά κομμάτια - οι καναπέδες, οι πολυθρόνες και οι κουρτίνες είναι συχνά τα πιο ακριβά αντικείμενα που δεν έχουν πρόωρη ημερομηνία λήξης. Από εκεί και πέρα, σκέφτεται ένα μπαούλο αντίκα ή έναν καθρέφτη για να δώσει στον χώρο χαρακτήρα, πλούτο και ιστορία.

Επιπλέον, αν είναι λάτρεις της μοντέρνας τέχνης και των κειμηλίων ή των ξύλινων επίπλων αντίκες, υπάρχει χώρος και για τα δύο. Αν είναι φανατικοί αναγνώστες, ίσως μια καρέκλα Eames και ένα stylish ottoman μπορούν να δημιουργούν το σκηνικό για ένα άνετο reading corner δίπλα σε μία vintage βιβλιοθήκη.

Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλασικά υφάσματα με υφή και διάφορα prints για κουρτίνες και ταπετσαρίες για να προσθέσετε ενδιαφέρον και βάθος. Συνδυάστε vintage και αντίκες με καινούρια κομμάτια. Μη φοβάστε να πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά και φινιρίσματα. Επικεντρωθείτε στις καθαρές γραμμές, τα ουδέτερα χρώματα και την ανάμειξη υφών.