fbpixel

Search icon
Search
Torel Palace Porto: Ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο στο Πόρτο που αναβιώνει τη ρομαντική εποχή
ESCAPE

Torel Palace Porto: Ένα ολοκαίνουριο ξενοδοχείο στο Πόρτο που αναβιώνει τη ρομαντική εποχή

Aποπνέοντας μια αξεπέραστη αύρα υπεροχής, εμπλουτισμένη με μοντέρνα στοιχεία κομψότητας



Ένα περίτεχνο αρχοντικό του 19ου αιώνα στην καρδιά του Πόρτο της Πορτογαλίας μετατράπηκε σ’ ένα μοναδικής αισθητικής κατάλυμα, που συνδυάζει τον εκλεπτυσμένο ρομαντισμό με την πολυτέλεια και την κλασική με τη σύγχρονη φινέτσα, φέροντας την υπογραφή της interior designer Isabel Sa Nogueira. Το boutique ξενοδοχείο άνοιξε τις πύλες του πριν από έναν χρόνο και είναι το τρίτο απόκτημα της «οικογένειας» Torel Boutiques στο Πόρτο, μετά τα εγκαίνια του Torel Avantgarde το 2017 και του Torel 1884 το 2019, αντλώντας έμπνευση από την πολιτιστική κληρονομιά της Πορτογαλίας. Ενώ οι Torel Boutiques επικεντρώθηκαν στους καλλιτέχνες και το Torel 1884 σε εξερευνητές της Πορτογαλίας αντίστοιχα, το Torel Palace Porto αποτίνει φόρο τιμής στον λογοτεχνικό κόσμο της χώρας, με καθένα από τα 24 δωμάτια και τις σουίτες του να παίρνει το όνομα ενός Πορτογάλου συγγραφέα ή ποιητή. 

1-C4L9l.jpg

Οι επιβλητικοί κοινόχρηστοι χώροι του συμπληρώνουν την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια των δωματίων, όπως η περίτεχνη βιβλιοθήκη, η οποία έχει κατακλυστεί στην κυριολεξία από βιβλία, ένα ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο προς τιμήν του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, μια καταπράσινη βεράντα με πισίνα κι ένα boutique spa, αφιερωμένο στην ευεξία και τη χαλάρωση. Με άλλα λόγια, όλες οι ανέσεις που θα περίμενε κανείς από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Γνωστό ως Palacete Campos Navarro, από την εμπορική οικογένεια που το έχτισε το 1861, το τετραώροφο κτίριο είναι ένα όμορφο αρχοντικό της ρομαντικής εποχής, του οποίου η πλούσια εσωτερική διακόσμηση επιβεβαιώνει τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια των ιδιοκτητών του, προερχόμενη κυρίως από την εξαγωγή προϊόντων, όπως υφάσματα, κρασί, ελαιόλαδο και δημητριακά. 

5-ZcJZZ.jpg

Προκειμένου ν’ αποκτήσει κανείς μια αίσθηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Campos Navarro, δε χρειάζεται παρά να παρατηρήσει τον κυκλικό φεγγίτη που στεφανώνει τη μεγάλη σκάλα και αποτελεί αναμφισβήτητα το χαρακτηριστικό γνώρισμα του αρχοντικού: μεταξύ των λουλουδιών, τα μοτίβα που κοσμούν τον επιβλητικό τρούλο στολίζουν περίπλοκα γύψινα ανάγλυφα με τον Ερμή, τον θεό του Εμπορίου, και τη Μινέρβα (Αθηνά), τη θεά των Τεχνών και της Επιστήμης, καθώς και αλληγορικές φιγούρες που απεικονίζουν τη Βιομηχανία και τη Ναυτιλία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ανακαίνισης που κράτησε δύο χρόνια, όλα τ’ αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία του κτιρίου έγινε σχολαστική προσπάθεια ώστε να αποκατασταθούν και να αποκτήσουν την αρχική τους μεγαλοπρέπεια: η πρόσοψη που χρωματίστηκε ροζ, η κεντρική σκάλα, ο τρούλος, τα γύψινα που κοσμούν τις οροφές στα δωμάτια του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένων των πορτρέτων διάσημων πορτογάλων συγγραφέων και ποιητών, όπως οι Luis de Camoes, Barbosa do Bocage, Almeida Garrett και Alexandre Herculano, που έγιναν η έμπνευση για το concept του ξενοδοχείου.

2-wRDrD.jpg

Όπως αναμενόταν από έναν χώρο με αναφορές στην πορτογαλική λογοτεχνία, οι εσωτερικοί χώροι του είναι γεμάτοι βιβλία: στις βιβλιοθήκες, στους τοίχους και στα τραπέζια σε κοινόχρηστους χώρους και δωμάτια, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις τέχνης στη βιβλιοθήκη και τη ρεσεψιόν, όπου τα βιβλία κρέμονται από την οροφή!Η interior designer Isabel Sa Nogueira έχει παντρέψει με τέτοιον τρόπο την αρχιτεκτονική κληρονομιά του αρχοντικού με τα σύγχρονα στοιχεία διακοσμητικής σε έπιπλα, χρώματα και φωτισμό, τα οποία, ωστόσο, αντί ν’ αποσπούν την προσοχή από την κλασική κομψότητα, καταφέρνουν να την αναδείξουν. Αντίκες τοποθετήθηκαν δίπλα σε σύγχρονα έπιπλα, δερμάτινες και βελούδινες ταπετσαρίες έδωσαν τη θέση τους σε gingham και ριγέ patterns, οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και οι vintage απλίκες συμπληρώθηκαν με κρυφό φωτισμό. 

4-RIVWY.jpg

Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή παρέμβαση της σχεδιάστριας βρίσκεται στα δωμάτια και τις σουίτες του ξενοδοχείου, στη μέση των οποίων έχει τοποθετήσει γιγάντιους καθρέφτες-κύβους, που στεγάζουν τα μπάνια. Παρά τον σύγχρονο σχεδιασμό τους, τα κουτιά αυτά μ’ επένδυση καθρέφτη είναι σαν να εξαφανίζονται μέσα στους κλασικούς αυτούς χώρους. Στο εσωτερικό τους, μάλιστα, τα μινιμαλιστικά, μαρμάρινα μπάνια παρέχουν μια ευχάριστη αλλαγή από τα ξύλινα πατώματα, τους τοίχους από γύψο και τα βελούδινα έπιπλα. Μια πιο ποιητική προσέγγιση της θεματικής του καταλύματος εφαρμόστηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου, που ονομάστηκε “Blind” -το gastrobar είναι μια ωδή στο “Blindness” («Περί Τυφλότητος»), ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματα του Ζοζέ Σαραμάγκου. Η παλέτα με αποχρώσεις του μαύρου που κυριαρχεί στον χώρο συνδυάζεται με τον αμυδρό φωτισμό για να δημιουργήσει ένα σκοτεινό, ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου η «όραση» εξαρτάται από τη γεύση και τη μυρωδιά. Ο chef Vitor Matos δημιούργησε μια σειρά «τυφλών εμπειριών», που ενσωματώνουν την αφοσίωση του εστιατορίου στον γαστρονομικό πειραματισμό.

3-0wVAe.jpg

Το restaurant ανοίγει σε μια ειδυλλιακή αυλή, που ξεχειλίζει από βλάστηση, όπου η βεράντα συναντά μια παλιά πισίνα. Εκεί κυριαρχούν οι ροζ αποχρώσεις της πρόσοψης του κτιρίου και ο πράσινος τοίχος στην απέναντι πλευρά, ενώ διαθέτει κρυστάλλινους πολυελαίους, που κρέμονται από τη μεταλλική πέργκολα με την κληματαριά. Ο χώρος είναι τόσο ρομαντικός και λυρικός όσο μαγευτικός και φανταστικός, εγκλωβίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο την πλούσια λογοτεχνική κληρονομιά της Πορτογαλίας. Από την επική ποίηση του 16ου αιώνα μέχρι το νεωτεριστικό έργο του Φερνάντο Πεσσόα και του Ζοζέ Σαραμάγκου, το πνεύμα της πορτογαλικής λογοτεχνίας διατηρείται ζωντανό και αναλλοίωτο στο νέο Torel Palace του Πόρτο.

Ανατρέξτε στη gallery για περισσότερες φωτογραφίες του ξενοδοχείου! 

Φωτογραφίες: Luis Ferraz