fbpixel

Search icon
Search
Τόνια Γεωργιάδη: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει αυτό που θέλει
MAGAZINE

Τόνια Γεωργιάδη: Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να διεκδικήσει αυτό που θέλει

Η General Manager της L’Oréal Luxe αποδεικνύει πώς μια γυναίκα μπορεί να καταφέρει τα πάντα


Εξαιρετικά δραστήρια και πετυχημένη, η General Manager της L’Oréal Luxe, Τόνια Γεωργιάδη, διεκδίκησε τα όνειρά της θέτοντας εξαρχής προτεραιότητες. Σήμερα, βλέπει τις πολυεθνικής εταιρείες να είναι ευαισθητοποιημένες σε θέματα αξιοκρατίας, ότι χρειάζεται δράση για τις κοινωνικές αλλαγές, ενώ υποστηρίζει πως η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει πότε και πού θα εστιάσει σε κάθε φάση της ζωής της, με αυτοπεποίθηση και στήριξη.

Μέσα από το δικό σας success story, ποιους θεωρείτε τoυς μεγαλύτερους σκοπέλους για τις σύγχρονες γυναίκες;

Το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής», το να συνδυάζεις καριέρα και μητρότητα, το να είσαι γυναίκα και σύντροφος – η εύρεση ισορροπίας ανάμεσα σε τόσο σημαντικούς παράγοντες της ζωής είναι ένας συνεχής αγώνας για τη «μαγική συνταγή». Ανήκω στη γενιά των γυναικών που η επαγγελματική επιτυχία μας ήταν σημαντική. Μπήκαμε δυναμικά στις επιχειρήσεις και διεκδικήσαμε υψηλές θέσεις, όταν ήταν κατειλημμένες κυρίως -ή μόνο- από άντρες. Η επιλογή αυτή απαιτούσε θυσίες στην κοινωνική ζωή κι αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Η γονιμότητα και η μητρότητα ήρθαν σε δεύτερη μοίρα. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής, και βλέποντας πού βρίσκομαι σήμερα, θα έλεγα ότι όλα είναι θέμα επιλογής και προγραμματισμού. Σήμερα, είμαι ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής εταιρίας και single mother ενός μοναδικού αγοριού 6 χρόνων. Και αυτό για μένα είναι ευτυχία!

«Η προαγωγή μιας ισορροπημένης παρουσίας αντρών και γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί βασικό οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η άποψή σας για τα beauty standards των εποχών;

Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν ανάλογα με το πώς τα διαμορφώνουν οι παράγοντες της ομορφιάς και της μόδας. Σήμερα και κάθε μέρα από δω και πέρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνουμε αποδεκτές τις ατέλειές μας, να αποδεχτούμε το δέρμα μας και το σώμα μας με τα σημάδια του, τον έρωτα που δε γνωρίζει φύλο και την ταυτότητα του καθενός. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, καθώς η εμφάνιση του καθενός δεν αλλάζει και δεν επηρεάζει αυτό που πραγματικά είναι μέσα του.

«Οι βιομηχανίες ομορφιάς θέλουν να “σπάσουν” το κατεστημένο και θέλουν να περάσουν ένα μήνυμα: να αγαπάμε τον εαυτό μας, όπως είναι. Είναι αλήθεια ότι η ομορφιά συνήθως νικά, αλλά η ομορφιά ξεκινάει από μέσα μας».
visuel4-resized.jpg

Με αφορμή όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στο Ιράν, πώς νιώθετε για όλες αυτές τις εγκλωβισμένες γυναίκες;

Σέβομαι βαθιά τη στάση και την πράξη τους. Για όλους εμάς του «προηγμένου» δυτικού κόσμου, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πλήρως τις συνθήκες υπό τις οποίες διεκδικούν τα δικαιώματά τους, όμως πιστεύω ότι έχουμε ευθύνη όλοι μας. Όχι μόνο γιατί έχουμε τα μέσα, αλλά γιατί υποτίθεται ότι έχουμε την παιδεία. Οι γυναίκες αυτές μας στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μας δίνουν έμπνευση, μας υπενθυμίζουν πόσα πράγματα έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε.

Οι γυναίκες βλέπουν τις απαιτήσεις της καριέρας τους να δυσκολεύουν την προσωπική τους ζωή, τη στιγμή που η πυρηνική οικογένεια βάλλεται...

Μέσα σε όλα τα κοινωνικά στερεότυπα, υπάρχει και αυτό της οικογένειας, αυτής της «αγίας οικογένειας» που πρέπει η γυναίκα εξ ονόματος όλης της κοινωνίας να διασφαλίσει, να οχυρώσει, να προστατεύσει. Δε συμφωνώ επί της αρχής! Δεν πιστεύω ότι η δημιουργία οικογένειας με την αυστηρή, στερεοτυπική δομή είναι μονόδρομος στην ευτυχία. Και από εκεί πηγάζει το άγχος της γυναίκας και η αιώνια πάλη μεταξύ καριέρας, σχέσης, παιδιών, οικογένειας. Αγχωνόμαστε γιατί έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε κάτι συγκεκριμένο, σε πολύ συγκεκριμένο χρόνο. Αυτό είναι τηλεπαιχνίδι, δεν μπορεί να είναι η ζωή μας!

«Η σύγχρονη γυναίκα για εμένα προσωπικά είναι η γυναίκα που μιλά, που τολμά, που έχει άποψη και διεκδικεί, χρησιμοποιώντας ως κύριο όπλο τη γνώση και τη σωστή κατάρτιση».
z4cvmcvvlzgi3bfqjv25vsg3le.jpg

Τελικά, τι έχει επιτευχθεί για τις σύγχρονες γυναίκες, σήμερα;

Να ξεκινήσουμε από το ότι η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει πότε και πού θα εστιάσει σε κάθε φάση της ζωής της, με αυτοπεποίθηση και στήριξη. Η ίδια η επιστήμη έχει κάνει τεράστια βήματα, ενώ στις μέρες μας τα θέματα ισότητας έχουν αναδειχθεί σε άμεσης προτεραιότητας. Δε λέω, πρέπει να γίνουν και περαιτέρω βήματα στις δομές και το σύστημα που υποστηρίζει τον πολυδιάστατο σύγχρονο τρόπο ζωής, όπως ευέλικτα ωράρια, άδειες για άντρες και γυναίκες. Αυτό που με παρακινούσε πάντα ήταν η δύναμη να υπερνικήσω τις δεύτερες σκέψεις στο μυαλό μου. Δε θα μπορούσα ποτέ να φτάσω εδώ, αν δεν είχα τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση να αμφισβητήσω αυτό που μέχρι σήμερα φαινόταν φυσιολογικό, νορμάλ, βατό. 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ GLOW ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022