Η ντομάτα είναι το λαχανικό εκείνο, που σίγουρα συνοδεύει τις καλοκαιρινές μας αναμνήσεις. Πολύ δροσιστικό και γευστικό, μας δίνει τη δυνατότητα να το γευτούμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, χωρίς να χάνει παράλληλα τη διατροφική της αξία και τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας. Είναι κύριο συστατικό της μεσογειακής διατροφής, αποτελείται από λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου, ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύουν την σκελετική υγεία. Όπως καταλαβαίνετε με βάση τα παραπάνω, είναι απαραίτητη η ύπαρξη της στο καθημερινό μας διατροφολόγιο.
Το καλοκαίρι φτάνει προς το τέλος του αλλά ακόμα αυτό δεν έχει έρθει. Συνεχίστε να διαβάζετε παρακάτω και βρείτε τις 4 πιο γευστικές και γρήγορες συνταγές με βασικό συστατικό τη ντομάτα!
Στραπατσάδα
Υλικά
- 4 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 4 αβγά χτυπημένα ελαφρά
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελάχιστο μπούκοβο (προαιρετικά)
- 75 γρ. φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε και τις τρίβουμε στον τρίφτη. Ρίχνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι κι, όταν ζεσταθεί, τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις ντομάτες και τη ρίγανη και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και το μπούκοβο (προαιρετικά) και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά. Στο τέλος, ρίχνουμε τη φέτα και σερβίρουμε με αλάτι και πιπέρι.
Αλμυρό cheesecake με γλυκό ντομάτας
Υλικά
Για τη βάση
- 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο
- 150 γρ. παξιμάδια
- 150 γρ. βούτυρο
- αλάτι
- πιπέρι
Για την κρέμα
- 200 γρ. φέτα, πικάντικη, τριμμένη
- 600 γρ. τυρί κρέμα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 15 γρ. φύλλα ζελατίνης
- 15 γρ. γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
- γλυκό ντομάτας με τζίντζερ και κάρδαμο
Εκτέλεση
Για τη βάση
Aαφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια, θρυμματίζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ή στο μούλτι τα κριτσίνια ή τα παξιμάδια μέχρι να γίνουν σκόνη, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και τα ανακατεύουμε με το βούτυρο μέχρι να γίνει μία πάστα. Τέλος, στρώνουμε το μείγμα στη βάση μιας στρογγυλής φόρμας 25 εκ. με αποσπώμενη βάση δουλεύοντας το μείγμα με τα δάχτυλά μας ελαφρά λαδωμένα και το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί και να πήξει και να ετοιμάσουμε την κρέμα.
Για την κρέμα
Σε ένα μπολ με κρύο νερό, μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης. Σε ένα άλλο μπολ, αναμειγνύουμε το τυρί κρέμα, το γιαούρτι και την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι. Προσέχουμε να μην έχει το μείγμα μας γρομπαλάκια. Ζεσταίνουμε καλά το 1 σφηνάκι φρέσκο γάλα. Στραγγίζουμε καλά τη ζελατίνη (που ήδη έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό) και την διαλύουμε στο φρέσκο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε στο κυρίως μείγμα της κρέμας, το σφηνάκι του γάλακτος με τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στρώνουμε το μείγμα της κρέμας πάνω από τη βάση που ήδη έχουμε φτιάξει με τα κριτσίνια ή τα παξιμάδια. Τέλος, αφήνουμε για 5 ώρες στο ψυγείο να σφίξει καλά το μείγμα. Σερβίρουμε με τη μαρμελάδα από γλυκό ντομάτας με τζίντζερ και κάρδαμο.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Ζυμαρικά ολικής άλεσης με μελιτζάνες, ντοματίνια & βασιλικό
Υλικά
- 500 γρ. μακαρόνια της επιλογής σας
- 2 μελιτζάνες φλάσκες
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
- 250 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο και λίγα φύλλα για το σερβίρισμα
- 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι. Αφαιρούμε τα κοτσάνια από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε κυβάκια. Τις σοτάρουμε στο ελαιόλαδο για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Τις αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε πιάτο. Προσθέτουμε στο τηγάνι το κρεμμύδι και το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Συνεχίζουμε με το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για ακόμα 1-2 λεπτά, μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, πιέζοντάς τα ελαφρώς, με την κουτάλα, ώστε να σπάσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε πάλι τις μελιτζάνες. Δοκιμάζουμε και ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά προτίμηση, αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν και να δέσουν τα υλικά για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά μέχρι να τελειώσει ο βρασμός των ζυμαρικών.
Συνταγή: Madame Ginger
Ντοματόπιτα
Υλικά
Για τη ζύμη
- ¼ της κούπας ελαιόλαδο
- ¼ της κούπας αραβοσιτέλαιο
- ½ κούπα γάλα
- 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κ.γ κοφτή αλάτι (ίσως και λιγότερο)
Για τη γέμιση
- 300 γρ. ντομάτες κομμένες μικρά κομματάκια ή ντοματίνια
- 300 γρ.φέτα
- 150 γρ. κασέρι (όχι πολύ αλμυρό)
- 2-3 αυγά
- 3 κ.σ γάλα
- δυόσμο φρέσκο
- 2 κ.σ σιμιγδάλι ψιλό
- πιπέρι, ντοματίνια
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το αραβοσιτέλαιο, το γάλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις τη ζύμη μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει απαλή υφή. Τη αφήνουμε να «ξεκουραστεί» περίπου μισή ώρα σκεπασμένη, και κατά τη διάρκεια της αναμονής ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά που αναφέρονται παραπάνω, εκτός από τα αυγά, τα οποία προσθέτουμε στο τέλος ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύοντας απαλά τα ενσωματώνουμε στο μείγμα. Παίρνουμε τη ζύμη και την στρώνουμε με το χέρι σε ένα ταψί, καλύπτοντας προσεκτικά τον πάτο και τα τοιχώματα και φροντίζοντας να μη μείνουν κενά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα, ισιώνουμε γύρω γύρω τη ζύμη και στολίζουμε την επιφάνεια στρώνοντας από πάνω τις ντομάτες κι από πάνω προσθέτουμε το τριμμένο κασέρι και τον φρέσκο δυόσμο. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να σταθεροποιηθεί κι έπειτα είναι έτοιμη.