fbpixel

Search icon
Search
Tom Hanks: Με αφορμή τα γενέθλιά του γνωρίζουμε καλύτερα την αντισυμβατική & ανατρεπτική ζωή του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού που λατρεύει την Ελλάδα
LIFE & CAREER

Tom Hanks: Με αφορμή τα γενέθλιά του γνωρίζουμε καλύτερα την αντισυμβατική & ανατρεπτική ζωή του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού που λατρεύει την Ελλάδα

Ένας από τους πιο αγαπημένους εκπροσώπους του Hollywood που συνδυάζει τη στόφα του star με τη συνέπεια του επαγγελματία


Ο Tom Jeffrey Hanks, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1956 στην Concord της California, έχοντας ως γονείς τη νοσοκόμα Janet Marylyn, η οποία είχε πορτογαλικές ρίζες, και τον μάγειρα Amos Mefford Hanks, του οποίου η καταγωγή ήταν βρετανική. Όταν οι γονείς του χώρισαν το 1960 τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια του ακολούθησαν τον πατέρα τους, ενώ εκείνος και ο μικρότερος αδερφός του Jim, ο οποίος αργότερα ασχολήθηκε επίσης με την υποκριτική και τον κινηματογράφο, παρέμειναν με τη μητέρα τους. Τα παιδικά του χρόνια υπήρξαν ιδιαίτερα ασταθή, καθώς με τη μητέρα του και τον μικρό αδερφό του άλλαζαν συνεχώς σπίτια, στοιχείο που δεν του επέτρεπε να δημιουργήσει σταθερές και στέρεες κοινωνικές σχέσεις. Γι΄αυτό και μέχρι κάποια ηλικία, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, οι φίλοι που είχε στη ζωή του ήταν πολύ λίγοι. «Ένιωθα πολύ μόνος μου, διότι μέχρι τα δέκα μου είχαμε αλλάξει πάνω από δέκα σπίτια. Η κατάσταση αυτή δε βοηθάει ένα μικρό παιδί να εγκλιματιστεί». 

Σε αυτήν την συνθήκη φυσικά καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός, ότι ο Tom Hanks, προερχόμενος από μία αυστηρά καθολική οικογένεια Μορμόνων, τα πρώτα χρόνια της ζωής του υπήρξε ένα πολύ κλειστό, ντροπαλό και συνεσταλμένο παιδί. Ωστόσο, το πηγαίο υποκριτικό ταλέντο του άρχισε να διαφαίνεται ήδη από εκείνα τα χρόνια, όταν συμμετείχε σε όλες τις θεατρικές παραστάσεις, που διοργάνωνε το σχολείο του. Είχε καταλάβει λοιπόν, από πολύ μικρή ηλικία, ότι η υποκριτική ήταν ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να διαφεύγει από την πεζή καθημερινότητα.

Τα πρώτα χρόνια

shutterstock-93511645.jpg

Ο Hanks σπούδασε θέατρο στο Chabot College της California, ενώ λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στο California State University. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων γνώρισε τον Vincent Dowling, έναν Ιρλανδό ηθοποιό και σκηνοθέτη, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της μετέπειτα ζωής του. Πιο συγκεκριμένα, με παρότρυνση του Dowling, έκανε πρακτική για τρία χρόνια στο Great Lakes Theater Festival του Ohio, κατά τη διάρκεια της οποίας απέκτησε μία πολύ σφαιρική και πολύπλευρη γνώση σχετικά με το θέατρο και την υποκριτική. Η πρακτική αυτή τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει εν τέλει τις προηγούμενες σπουδές του και γι΄αυτό και το περιοδικό Time το 2010 τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους πιο επιτυχημένους «College Dropouts».

Η πορεία προς την κορυφή

shutterstock-82635868.jpg

Όντας, λοιπόν, απόλυτα καταρτισμένος σχετικά με τον χώρο της υποκριτικής και του θεάματος, το 1979 αποφάσισε να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να κυνηγήσει το κινηματογραφικό του όνειρο. Ο πρώτος ρόλος ήρθε πολύ γρήγορα το 1980, όταν συμμετείχε στη low-budget ταινία θρίλερ, «He Knows You’re Alone». Μετά από αυτόν τον ρόλο ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλές αμερικανικές σειρές (π.χ. Bosom Buddies), καθώς και σε πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Βέβαια ευρέως γνωστός έγινε το 1984, όταν συμμετείχε ως πρωταγωνιστής στην κομεντί επιστημονικής φαντασίας «Splash», με συμπρωταγωνίστριά του, την Daryl Hannah. Η ταινία αυτή εκτός από την αναγνωρισιμότητα που του προσέφερε ήταν μία από τις πρώτες κινηματογραφικές του επιτυχίες με τα έσοδά της να ξεπερνούν τα 69 εκατομμύρια δολάρια. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε σε κάποιες μέτριες ταινίες, οι οποίες ήταν κατά βάση κωμωδίες. Ωστόσο ο ίδιος αισθανόταν πια έντονα την ανάγκη να προσεγγίσει μια διαφορετική γκάμα ρόλων, η οποία θα χαρακτηριζόταν από έναν μεγαλύτερο συναισθηματικό πλουραλισμό.

Έτσι, αυτή του η απόφαση τον οδήγησε στην ταινία «Big», ένα κωμικό δράμα επιστημονικής φαντασίας, η οποία γνώρισε πολύ μεγάλη εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία, μετατρέποντάς τον ταχύτατα σε μεγάλο σταρ του Hollywood. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος ρόλος του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Oscar. Έκτοτε ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε κάποιες από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου κινηματογράφου, όπως το «Forest Gump», το «The Green Mile», το «Cast Away», το «Saving Private Ryan», το «The Da Vinci Code», κ. ά. Μέχρι σήμερα ο Tom Hanks έχει κερδίσει δύο βραβεία Oscars, ενώ έχει υπάρξει υποψήφιος συνολικά έξι φορές, γεγονός που θεωρείται κατόρθωμα για τα δεδομένα του Hollywood.

Προσωπική ζωή

shutterstock-1353550370.jpg

Ο Tom Hanks παντρεύτηκε για πρώτη φορά το 1978 την Αμερικανίδα ηθοποιό Samantha Lewes, με την οποία απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Colin Hanks και την Elizabeth Hanks. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα το 1987 χώρισαν οριστικά. Ο χωρισμός αυτός έφερε στη ζωή του τη γυναίκα με την οποία είναι παντρεμένος μέχρι και σήμερα, την Rita Wilson, με την οποία είχαν γνωριστεί το 1981 στα γυρίσματα του «Bosom Buddies». Με την Rita Wilson παντρεύτηκαν το 1988 και απέκτησαν μαζί δύο παιδιά, τον Chester Marlon Hanks και τον Truman Theodore Hanks. Οι δυο τους μέχρι και σήμερα θεωρούνται ως ένα από τα πιο ταιριαστά και αγαπημένα ζευγάρια του Hollywood. Επιπλέον, λόγω της Rita Wilson, η οποία έχει ρίζες από την Ελλάδα, ο Tom Hanks έχει μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλέλληνες του Hollywood, διότι μέσα από τη σχέση τους λάτρεψε, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος, την ελληνική νοοτροπία και κουλτούρα. Μάλιστα οι δύο τους διατηρούν από κοινού, μέχρι και σήμερα, ένα εξοχικό στην Αντίπαρο. 

«Η Αντίπαρος είναι σαν επίγειος παράδεισος. Είναι το αγαπημένο μου μέρος πάνω στον πλανήτη». Απόρροια αυτού ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 να πάρει κι επίσημα τον τίτλο του Έλληνα πολίτη, αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια.

Η πρόσφατη περιπέτεια υγείας & το έντονο φιλανθρωπικό έργο

shutterstock-1422529238.jpg

Πρόσφατα ο Tom Hanks και η σύζυγός του απασχόλησαν τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης για διαφορετικούς λόγους, διότι όπως αποκάλυψαν και οι ίδιοι στις 12 Μαρτίου του 2020, βρέθηκαν θετικοί στον ιό του Covid-19. Όταν κατάλαβαν, ότι νοσούν από τον συγκεκριμένο ιό, βρίσκονταν στην Αυστραλία για τα γυρίσματα μίας ταινίας. Γι΄αυτόν τον λόγο παρέμειναν στην Αυστραλία μέχρι και τις 27 Μαρτίου του 2020, αρχικά σε νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν για περίπου μία εβδομάδα και αργότερα σε ιδιωτική καραντίνα. Μάλιστα, ο ίδιος ο Tom Hanks στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο απέναντι στο ιό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Guardian δήλωσε, ότι ήταν μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής του, διότι κυρίως λόγω της ηλικίας τους, αλλά και λόγω κάποιων άλλων προβλημάτων υγείας που διαθέτει ο ίδιος, ανησύχησε πολύ για τη ζωή τους, επισημαίνοντας έντονα, ότι είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα. Αυτή του η κίνηση, η οποία είχε ως στόχο να ενημερώσει και να αφυπνίσει τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά τον τίτλο του «καλού παιδιού του Hollywood», που του έχουν προσδώσει τα αμερικανικά media εδώ και πολλά χρόνια. 

Σε αυτό φυσικά καθοριστικό ρόλο έχει παίξει και το γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια το όνομά του δεν έχει εμπλακεί ποτέ σε κάποιο σκάνδαλο, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει πολύ έντονη και ουσιαστική φιλανθρωπική δράση, υποστηρίζοντας σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η καταπολέμηση της φτώχειας, η εύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, κ. ά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεχής χρηματοδότηση διάφορων προγραμμάτων της NASA.

Για όλους αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ο Tom Hanks ή αλλιώς το «καλό παιδί του Hollywood», μέχρι και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους και αγαπητούς ηθοποιούς των τελευταίων δεκαετιών, διότι το εντυπωσιακό της περίπτωσής του είναι ότι καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά την απόλυτη φήμη και δόξα με την ταπεινότητα και την ισορροπημένη οικογενειακή ζωή.