fbpixel

Search icon
Search
Τοξικοί άνθρωποι στο περιβάλλον σας; Έτσι θα τους αποχαιρετήσετε οριστικά
PSYCHOLOGY

Τοξικοί άνθρωποι στο περιβάλλον σας; Έτσι θα τους αποχαιρετήσετε οριστικά

Πώς θα τους εντοπίσετε και πώς θα τους βγάλετε από τη ζωή σας


Οι τοξικοί άνθρωποι βρίσκονται παντού. Στον οικογενειακό περίγυρο, στη δουλειά, στους φιλικούς κύκλους, στις σχέσεις. Είναι -δυστυχώς- κομμάτι της κοινωνίας και μερικές φορές δε δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Ωστόσο, είναι ικανοί να σας χαλάσουν τη διάθεση με την πρώτη ευκαιρία και να δημιουργήσουν αρνητικά συναισθήματα, χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο. Μήπως ήρθε η ώρα να βάλετε ένα τέλος σε όλο αυτό; Να τους αποβάλλετε οριστικά από τη ζωή σας και να προχωρήσετε μπροστά με αισιοδοξία και χαμόγελο; Σε μία εποχή όπου η πίεση και το άγχος όλο κι αυξάνονται, είναι σημαντικό να αφήσετε έξω από τη ζωή σας τέτοια πρόσωπα, καθώς το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να σας επιβαρύνουν ψυχολογικά. Κάντε αυτή τη χάρη στον εαυτό σας και πραγματικά, θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά.

Πείτε "αντίο" στους τοξικούς ανθρώπους

Πώς θα τους εντοπίσετε

First things first, τοξικός, είναι αυτός ο άνθρωπος που είναι πάντα αρνητικός, ακόμη κι όταν φαινομενικά είναι όλα καλά κι έχει την τάση να γίνεται χειριστικός. Δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για κανέναν άλλον, πέρα από τον ίδιο του τον εαυτό και θέλει να ελέγχει τα συναισθήματα των ατόμων που βρίσκονται κοντά του. Συχνά, διαστρεβλώνει την αλήθεια και λέει αρκετά ψέματα, ενώ -φυσικά- απαιτεί πολλά περισσότερα από όσα δίνει. Ένας τοξικός άνθρωπος, δε θα ζητήσει ποτέ συγνώμη και μάλιστα, θα σας κάνει να αισθάνεστε εσείς άσχημα κι ότι έχετε κάνει κάποιο σημαντικό λάθος, παίζοντας με επιτυχία το ρόλο του θύματος. Αγνοεί τα όρια και τέλος, προσπαθεί με κάθε τρόπο να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα, καθώς αισθάνεται έντονα το συναίσθημα της ζήλιας. Αν κάτι από όλα αυτά σας θυμίζει ένα ή και περισσότερα πρόσωπα που βρίσκονται στο κοντινό σας περιβάλλον, τότε ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση.

shutterstock-1177527226.jpg

Αυτού του είδους οι χαρακτήρες, δε χρειάζονται κι όσο σκληρό κι ακούγεται, δεν αξίζουν δεύτερες ευκαιρίες. Ακόμη κι αν σας δημιουργήσουν την εντύπωση πως μπορούν να αλλάξουν, οι πιθανότητες να γίνει πραγματικά αυτό, είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το υπομένετε όλο αυτό. Βάλτε ένα οριστικό τέλος κι έχοντας εντοπίσει τους τοξικούς ανθρώπους που βρίσκονται στη ζωή σας, αποχαιρετήστε τους οριστικά. Είτε πρόκειται για μία φίλη σας, είτε για τον σύντροφό σας. Αν πάλι, εντοπίσετε ένα τέτοιο άτομο στο εργασιακό σας περιβάλλον και δεν μπορείτε να το βγάλετε από τη ζωή σας, θα πρέπει να είστε αποφασιστικές και να προσπαθήσετε απλά να μην επηρεάζεστε. Είναι μία δύσκολη προσπάθεια, αλλά πρέπει να φανείτε δυνατές.

couples.jpg

Τοξικότητα και social media

Η αλήθεια είναι πως τοξικοί άνθρωποι υπήρχαν πάντα. Ωστόσο, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μία σημαντική αύξηση, κυρίως στα social media. Ο covid19 επιβάρυνε ψυχολογικά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας κι επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονικότητα, είναι ξεκάθαρο πως τα hate comments ή μηνύματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Με λίγα λόγια, για πολύ κόσμο, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν το ιδανικό πεδίο δράσης. Είναι ο κατάλληλος τρόπος για να εκφράσουν τον αρνητισμό τους και να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό, αδιαφορώντας για τα συναισθήματα και την επιβάρυνση που προκαλούν σε άλλους ανθρώπους.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί ερευνητές σημειώνουν πως τα social media θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να ενθαρρύνουν την ουσιαστική χρήση και να τοποθετούν τον ίδιο τον χρήστη σε ρόλο οδηγού, για να μπορεί να ελέγξει τα πάντα κι όχι να νομίζει ότι μπορεί να τα ελέγξει. Προσοχή, η τοξικότητα κι ο αρνητισμός διαφέρουν σημαντικά από την αλήθεια. Παρατηρείτε κι εσείς ότι μία από τις φίλες σας επιμένει συστηματικά να κρίνει αρνητικά τις φωτογραφίες που δημοσιεύετε στα social media, με αποτέλεσμα να σας δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα κι ανασφάλεια; Και μάλιστα, το κάνει αυτό, υποστηρίζοντας πως είναι απλά αληθινή και θέλει να σας... προστατεύσει; Τέτοιου είδους άτομα "κρύβονται" παντού κι η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να τα εντοπίσει κανείς. Ωστόσο, δεν μπορούν να σας προσφέρουν τίποτα καλό.

shutterstock-531882037.jpg

Πείτε "αντίο" στον αρνητισμό

Πολλές φορές είναι πραγματικά σκληρό όταν αντιλαμβάνεται κανείς πως υπάρχει τοξικότητα στο στενό περιβάλλον του. Ωστόσο, δεν πρέπει να επιμένετε σε μία παθητική στάση, καθώς στο τέλος θα είστε εσείς αυτοί που θα έχετε το πρόβλημα. Ξεκινήστε, θέτοντας τα όριά σας. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορείτε να βγάλετε οριστικά όλους αυτούς τους ανθρώπους από τη ζωή σας, όμως μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα τους διαχειριστείτε. Περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μαζί και υψώστε έναν τοίχο ανάμεσά σας, που θα σας δώσει τη δυνατότητα να βάλετε ένα stop στον αρνητισμό. Επίσης, μην εκφράζετε σε αυτούς τα συναισθήματά σας και μη χάνετε την ψυχραιμία σας. Προσπαθήστε να εστιάζετε σε πράγματα που σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να κάνετε θετικές σκέψεις. Έτσι, θα περιορίσετε σημαντικά τη δύναμή τους.

Last but not least, δε χρειάζεται να καταναλώνετε σημαντικό κομμάτι της ενέργειάς σας, προσπαθώντας να τους κάνετε να αλλάξουν. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο κι αυτό που θα πρέπει να απασχολεί εσάς, είναι το να προστατεύσετε τον δικό σας εαυτό κι όχι να αλλάξετε τους άλλους.