fbpixel

Search icon
Search
Το Xinara house στην Τήνο είναι ένα υποδειγματικά ανακαινισμένο καλοκαιρινό σπίτι που εντυπωσιάζει
DESIGN

Το Xinara house στην Τήνο είναι ένα υποδειγματικά ανακαινισμένο καλοκαιρινό σπίτι που εντυπωσιάζει

Και είναι εντελώς μοναδικό χάρη στις προσπάθειες, της Susan και του Peter Marston


Σε μικρή απόσταση από τη Μύκονο, η Τήνος είναι μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων, με τις άγριες παραλίες και τα μικρά χωριά της. Εκεί αποφάσισαν ένα ζευγάρι Βρετανών designers να δημιουργήσουν τον δικό τους παράδεισο, ένα όμορφο σπίτι διακοσμημένο με γούστο σε πολύχρωμο ελληνιστικό πνεύμα. Στην καρδιά ενός τηνιακού χωριού, το Xinara House αποπνέει χρώμα και χαρακτήρα, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, που είναι εντελώς μοναδικό χάρη στις προσπάθειες, της Susan και του Peter Marston.

1-GFlaj.jpg

Το ζευγάρι ξεκίνησε τη δική του προσωπική οδύσσεια αναζητώντας κάτι αυθεντικό και σπάνιο, πέρασαν από την Τήνο και ερωτεύτηκαν το νησί. Δοκιμάζοντας στην αρχή να βρουν ένα απλό περιστερώνα, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στις δυνατότητες του Xinara House, ενός ερειπωμένου σπιτιού του 17ου αιώνα, που χρειαζόταν να αποκατασταθεί. Η εμπειρία τους στα έπιπλα, τη μόδα και την κηπουρική (ο Peter έχει βραβείο «Best in Show» από το RHS Chelsea Flower Show) τους εξόπλισε με ένα εκτεταμένο σύνολο εργαλείων για την αντιμετώπιση μιας δημιουργικής πρόκλησης τέτοιας κλίμακας.

Το Xinara αγναντεύει το Αιγαίο Πέλαγος από έναν κλασικό κυκλαδίτικο οικισμό με λευκά σπίτια με μπλε παντζούρια και κόκκινα γεράνια. Είναι υπέροχα ήσυχο όπου κάθε ψίθυρος μπορεί να διακόψει τα πουλιά που τραγουδούν, ανάμεσα στα ξωκλήσια, τους αρχαίους τόπους και την αυθεντική νησιώτικη ελληνική ομορφιά που απλώνεται τριγύρω. 

9-XcOPG.jpg

Πρόκειται για ένα πρόσφατα ανακαινισμένο κλασικό πέτρινο σπίτι των Κυκλάδων που κτίστηκε από τον 17ο έως τον 18ο αιώνα με αρχαία διακοσμητικά μαρμάρινα στοιχεία. Η Τήνος διαθέτει τοπικό μάρμαρο με εξαιρετικούς ειδικευμένους εργάτες που έφτιαξαν νέα δάπεδα, τραπέζια και ακόμη και νιπτήρες από μάρμαρο για μπάνια και κουζίνα, όπως και τα παραδοσιακά νησιώτικα μοτίβα με βότσαλα που βρίσκονται στη βεράντα. Το εξωτερικό είναι βαμμένο με φυσικό ασβέστη στο οποίο προστίθεται το «λουλάκι» που αποκτά απίθανη χροιά με το πέρασμα του χρόνου. Έξω υπάρχουν παλιές μουριές (μετάξι παρήχθη στο σπίτι), καρύδια, αμύγδαλα και οπωροφόρα δέντρα. Ένα κομψό και μοναδικά διακοσμημένο ελληνικό σπίτι με πολλά έργα τέχνης!

2-UOcwH.jpg

Οι λευκοί εσωτερικοί χώροι ντύθηκαν με μοτίβα και έντονα χρώματα. μπλε και άσπρες πλάκες delftware, διακοσμητικά αντικείμενα που ανήκαν σε προηγούμενους ενοίκους και ένα μείγμα vintage και σύγχρονων κομματιών γεμίζουν αυτό το σπίτι. Οι γνώστες της τέχνης μπορούν να αναγνωρίσουν τον καναπέ Rachel Whiteread, το έργο τέχνης του Dan Hillier και τις εκτυπώσεις των Gilbert & George.

Ανάμεσα στα έπιπλα που συλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν από όλο τον κόσμο, είναι ένα παλαιό κρεβάτι με ουρανό, που ανακαλύφθηκε σε δημοπρασία στη Λισαβόνα, και αποκτήθηκε από το ζευγάρι. Δείχνοντας σεβασμό στο αρχιτεκτονικό Τηνιακό στιλ, ανατέθηκε σε ντόπιους τεχνίτες τα χειροποίητα μαρμάρινα μπάνια και η βοτσαλωτή βεράντα που αποκαταστάθηκε με την παραδοσιακή τεχνοτροπία. Ιδιαίτερα φιλόξενη είναι η αίθουσα του κινηματογράφου, όπου τα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν μετά το δείπνο, μακριά από φλυαρία ενηλίκων-ενώ οι ενήλικες μπορούν να καθίσουν κάτω από την πέργκολα και να ανοίξουν ένα ακόμη μπουκάλι κρασί. Ευδαιμονία.

Αναζητήστε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες!