fbpixel

Search icon
Search
Το restaurant των stars: Μια γεύση από την ηχηρή γαστρονομική συνεργασία που «ταράζει» τα νερά στη Σαντορίνη
TASTE

Το restaurant των stars: Μια γεύση από την ηχηρή γαστρονομική συνεργασία που «ταράζει» τα νερά στη Σαντορίνη

To διεθνούς φήμης Ιταλικό Ζeffirino, το ιστορικό εστιατόριο της Γένοβας, στο Zaffron Resort στη Σαντορίνη


Αυθεντικός ιταλικός αέρας φύσηξε στο πιο αγαπητό νησί των Κυκλάδων, τη Σαντορίνη. Ο λόγος για το ιστορικό, Zeffirino, το εστιατόριο που λατρεύουν οι Sophia Lauren και ο Eros Ramazzotti. Oι επιλεγμένοι αστέρες του διεθνούς στερεώματος γνωρίζουν πολύ καλά τι θα πει το θρυλικό όνομα Belloni: Ένα γαστρονομικό «μεγαθήριο» που κρατάει επάξια τα ηνία ίσως του πιο αναγνωρισμένου και παράλληλα αρχοντικού εστιατορίου της γειτονικής χώρας. 

Θα έλεγε κανείς ότι μας συνδέουν πολλά με τον αντίστοιχα μεσογειακό λαό με το έντονο ταμπεραμέντο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί έχουν μια σπάνια ικανότητα να σε μαγεύουν. Είναι αυτή η ιδιαίτερη προφορά τους, ο τραγουδιστικός τόνος τους, το πάθος τους για τη μόδα και στο στιλ, μα φυσικά πάνω από όλα είναι αυτό ο ανεπιτήδευτο je-ne-sais-quoi που τους διακρίνει, το οποίο κορυφώνεται με την ευκολία που δημιουργούν μια napolitana ή βάζουν στον ξυλόφουρνο την παραδοσιακή foccacia τους. 

the-pope-francis.jpg
Pope Francis

Η σχέση των Ιταλών με τη μαγειρική είναι αιώνια... Αυτόν τον σπάνιο «δεσμό» μας συστήνει ο Marco Belloni, που αποτελεί τη νεότερη γενιά Belloni, και συνεχίζει την κληρονομιά του ιδρυτή του Zeffirino. Βιώνοντας η ίδια την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία του αυθεντικού γενοβέζικου pesto στο υπέροχο Radisson Blu Zaffron Resort στη Σαντορίνη, του Ομίλου Fais, μπορώ με σιγουριά να επιβεβαιώσω τον λόγο που το τελευταίο αποτελεί ίσως το μοναδικό εστιατόριο που παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τον ίδιο τον Πάπα της Ρώμης.

Making History 

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Zeffirino Belloni μπορεί να γεννήθηκε στη Μόντενα, αλλά το ταξίδι του στη γεύση ξεκίνησε από τη Γένοβα. Ένα μικρό ψαροχώρι τότε, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, το οποίο όμως εξελίχθηκε και μεγάλωσε. Όπως ακριβώς και το όνομα Belloni στον γαστρονομικό χάρτη -όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά και του κόσμου. Το περίφημο Ristorante Zeffirino πρωτοάνοιξε τις πόρτες του το 1939. Και από τότε μέχρι σήμερα, τις έχουν διαβεί μία πληθώρα ανώνυμων αλλά και επώνυμων gourmet enthusiasts: Σοφία Λόρεν, Φρανκ Σινάτρα, Λουτσιάνο Παβαρότι, Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, Μοχάμεντ Άλι. Η λίστα είναι σχεδόν ατελείωτη, και μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. 

img-8721.jpeg
Ristorante Zeffirino στο Radisson Blu Zaffron Resort

Για την οικογένεια του Zeffirino, η συνταγή του Γενοβέζικου Pesto είναι η «ναυαρχίδα» της γαστρονομικής ιταλικής κουλτούρας της. Η επιτυχία του συγκεκριμένου pesto δια χειρός Luciano Belloni, οφείλεται κυρίως στις άριστες πρώτες ύλες όμως πρωτίστως «στο χέρι», δηλαδή στον τρόπο παρασκευής του, ο οποίος τηρεί πιστά μία συγκεκριμένη σειρά συστατικών και ένα ακριβές ποσοστό δόσεων ανά πρώτη ύλη. Χωρίς αμφιβολία η οικογένεια Belloni έχει αξιοποιήσει και προωθήσει το Γενοβέζικο pesto διεθνώς και για αυτό της έχει απονεμηθεί ο τίτλος του «Πρεσβευτή της Ιταλικής κουζίνας» στον κόσμο.

Όπως, μας εκμυστηρεύτηκε ο ίδιος ο Marco, «Η συνταγή του pesto είναι τόσο μοναδική και θέλει συγκεκριμένη μαεστρία, που και να σας τη δώσω να την κάνετε δεν θα την πετύχετε. Οπότε δεν είναι κάποιο κρυφό μυστικό, αλλά ο ιδιαίτερος τρόπος που παρασκευάζεται στα Belloni restaurants, που την κάνουν one-of-a-kind παγκοσμίως!» Ενώ μάλιστα, μας αποκάλυψε και το γεγονός ότι το pesto τους μεταφέρεται έτοιμο και ατόφιο σε κάθε εστιατόριό του ανά τον κόσμο.

Menu of Fantasies

img-8671.jpeg

Ο πολυμήχανος Ιταλός - που βρίσκεται πλέον στο τιμόνι του ομίλου εστιατορίων - δεν έμεινε εκεί. Μας εξήγησε τη βαθιά σύνδεση του ίδιου και της οικογένειάς του με τις αγνές πρώτες ύλες της χώρας του, κάτι που συναντά και θαυμάζει και στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, είχε την περίφημη ιδέα να επιλέξει ο ίδιος το μενού της Trattoria Belloni που δοκιμάσαμε, προσφέροντάς μας μια αυθεντική γενοβέζικη εμπειρία γεύσεων.

img-8681.jpeg
Λιγκουίνι pesto

Ανάμεσα στα πιάτα τα οποία απολαύσαμε, ξεχώρισα τη μοναδική Foccacia του, τα λιγκουίνι pesto, αλλά και την εκπληκτική buratta του. Μπορεί οι Ιταλοί να μην προτιμούν τις σαλάτες, καθώς όπως μας επιβεβαίωσε ο μετρ της τρατορίας, γι' αυτούς είναι απλά οι πίτσες τους, ωστόσο στο μενού υπάρχουν αρκετές νόστιμες επιλογές από μεσογειακές σαλάτες. Τέλος, το γευστικό αυτό ταξίδι, έκλεισαν μια αγαπημένη πανακότα η οποία θύμιζε πίνακα ζωγραφικής ενώ δημιουργούσε «εκρήξεις» γεύσεων στον ουρανίσκο. 

img-8685.jpeg
Πανακότα

Κεφάλαιο cocktails: Αυτά φέρνουν την υπογραφή ενός δραστήριου, σύγχρονου bar wizard, του Σπύρου Κερκύρα, όπου επιμελείται το Cocktail Menu με την Bar Solutions Team Spyros Kerkyras/Likourgos Christothanopoulos, στο portfolio του οποίου βρίσκονται μια σειρά από πετυχημένα projects -ανάμεσά τους και το βραβευμένο «42 Barstronomy.Athens».

Belloni's Culture 

rad-1305.jpg

Η γαστρονομική αυτή συνεργασία λοιπόν, όχι απλά φέρνει στη Σαντορίνη το πρώτο αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο για το νησί, αλλά το κάνει με έναν από τους κορυφαίους πρεσβευτές της μεσογειακής κουζίνας. Η συνταγή της επιτυχίας του, απλή: τα σωστά υλικά, αποκλειστικά χειροποίητα ζυμαρικά, και η περίφημη σάλτσα pesto Genovese, με την ξεχωριστή (και άκρως μυστική) συνταγή της. Για την οικογένεια Belloni, παράδοση και ποιότητα είναι όπως τα πιρούνια της σαλάτας και του φαγητού: είναι πάντα δίπλα το ένα στο άλλο. Σε ό,τι αφορά το μενού, αφετηρία της έμπνευσης για τη δημιουργία του ήταν δύο αδιαπραγμάτευτες, διαχρονικές αξίες: το ελληνικό καλοκαίρι και η Μεσόγειος -το σταυροδρόμι πολιτισμών και γεύσεων. Στην κυκλαδίτικη εκδοχή του, το Zeffirino αποκαλύπτει στον επισκέπτη του την αυθεντική πλευρά της ιταλικής γαστρονομίας με μία εσάνς Σαντορίνης, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με τοπικά υλικά.

unnamed-vLpIs.jpg
Grilled scampi shrimp

Στο ενημερωμένο Zeffirino Ristorante, όπου είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε το δείπνο μας, οι προτάσεις δεν μας απογοήτευσαν επίσης. Δροσερές σαλάτες δια χειρός του παππού Zeffirino, grilled scampi shrimp, θεϊκά ραβιόλι με γέμιση ραγού και ολόφρεσκο ψάρι της ημέρας, συγκεκριμένα λαβράκι, με baby πατάτες, και λαχανικά. Η γεύση όμως, δεν περνάει μόνο από το πιάτο, αλλά και από το ποτήρι. Γι’ αυτό και στη wine list του Ristorante βρίσκονται όσες τοπικές αλλά και ιταλικές ετικέτες μπορούν να σταθούν ισάξια και ταιριαστά δίπλα στις σπεσιαλιτέ του.

Ένα είναι σίγουρο, φέτος, η διαδρομή της γεύσης ξεκινάει από την καρδιά της Ιταλίας και καταλήγει στην καρδιά του Αιγαίου. Στο Zeffirino Ristorante του Radisson Blu Zaffron!

For more: www.zaffronresort.com