fbpixel

Search icon
Search
Το Renault 5 κλείνει τα 50 χρόνια και το γιορτάζει με μια απίθανη fashionable έκδοση
DESIGN NEWS

Το Renault 5 κλείνει τα 50 χρόνια και το γιορτάζει με μια απίθανη fashionable έκδοση

O designer Pierre Gonalons σχεδίασε μια λαμπερή εκδοχή του πρωτότυπου της δεκαετίας του 1970


Αυτό το εντυπωσιακό show car έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία του Γάλλου σχεδιαστή Pierre Gonalons και της ομάδας σχεδιασμού της Renault. Το Renault 5 κυκλοφόρησε το 1972, ένα εξαιρετικά συμπαγές hatchback που εξέλιξε το στιλ του δημοφιλούς Renault 4 με μια πιο ξεκάθαρη αισθητική.

Σχεδιασμένο από τον Michel Boué, το «Le Cinq» ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και έγινε γρήγορα το αυτοκίνητο με τις περισσότερες πωλήσεις στη Γαλλία. Πάνω από δύο γενιές και 24 χρόνια, πουλήθηκαν περίπου 5,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα, διασφαλίζοντας ότι θα έχει τη θέση του ως ένα διαρκές κομμάτι της κλασικής σχεδίασης της μαζικής αγοράς.

renault-r5-diamant-pierre-gonalons-01-car-16x9-credit-gaelle-le-boulicaut-7EsBN.jpg

Για να τιμήσει την 50ή επέτειο του Renault 5 – και επίσης για να βοηθήσει στην προετοιμασία του «εδάφους» για ένα νέο, πλήρως ηλεκτρικό μοντέλο 5 τα επόμενα δύο χρόνια – η Renault συνεργάστηκε με τον Gonalons για να δημιουργήσει μια μοναδική έκδοση του αρχικού αυτοκινήτου. Ξεκινώντας με ένα Renault 5 της δεκαετίας του 1970, ο designer δούλεψε μαζί με την ομάδα Colors & Trims της Renault Design για να αναθεωρήσει πλήρως το στιλ του εμπνευσμένου μοντέλου, Boué.

«Επρόκειτο για τον εορτασμό αυτού του διαχρονικού αυτοκινήτου», λέει ο Gonalons. «Το Renault 5 έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία όταν κυκλοφόρησε. Έχει ένα ιδιαίτερο design, με πολύ λιτές γραμμές. Δεν αφορούσε ποτέ το status, αλλά συμβόλιζε πάντα την ελευθερία της εποχής εκείνης. Σκέφτηκα ότι ήταν σημαντικό να διατηρήσω αυτό το πνεύμα.»

Λαμπερό, σε ματ ροζ φινίρισμα και με χρυσές πινελιές, το Renault 5 Diamant βασίζεται στην εκτεταμένη γνώση και την αγάπη του Gonalons για τη διακόσμηση. Ενώ η «σιλουέτα» του είναι πανομοιότυπη με την πρωτότυπη - εκείνη της δεκαετίας του ’70, η σχεδίαση της λεπτομέρειας είναι αισθητά διαφορετική, με βασικά στοιχεία όπως οι καθρέφτες, τα φώτα, τα όργανα και το τιμόνι να «μεταμορφώνονται», χρησιμοποιώντας εντελώς διαφορετικά –και απροσδόκητα– υλικά.

Κάτω από το καπό τα πράγματα είναι επίσης καινούρια, με τον αρχικό (μέτριο) κινητήρα να έχει αντικατασταθεί από ένα ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Ο Gonalons συνεργάστηκε με τον François Farion, διευθυντή της Renault Color & Trim, ο οποίος σχολιάζει ότι ο πρώτος ενδιαφέρθηκε πολύ για την προέλευση του ιστορικού αμαξιού! 

renault-r5-diamant-pierre-gonalons-05-mob-16x9-credit-gaelle-le-boulicaut-VB3wC.jpg
Pierre Gonalons

«Οι πρώτες εκδόσεις του Renault 5 ήταν σε πορτοκαλί χρώμα», λέει ο Gonalons. «Αυτό ήταν κάτι σύγχρονο για την εποχή, ακόμη και απαγορευμένο θα έλεγε κανείς. Το 2022, νομίζω ότι το ροζ έχει την ίδια χροιά, σίγουρα στην αυτοκινητοβιομηχανία». Το αμάξωμα του Diamant έχει προσεγμένο φινίρισμα, που δημιουργείται συνδυάζοντας τρία στρώματα βαφής, ξεκινώντας με χρυσές χρωστικές σε ροζ βάση και στη συνέχεια καλυμμένα με παγωμένο βερνίκι για να δημιουργήσουν αστραφτερά χρυσά εφέ στο φως του ήλιου και να φαίνονται μπλε στο σκοτάδι.

Tα χειριστήρια, όπως τα χερούλια των θυρών και τα παράθυρα είναι δημιουργημένα από ορείχαλκο, με απαλή επιχρύσωση, ενώ το εξαιρετικά in fashion τιμόνι είναι από μάρμαρο με άνθρακα. Όχι μόνο αποτελεί ωδή στη διάσημη πολυθρόνα «Loggia» του ίδιου του Gonalons, αλλά ο σχεδιαστής λέει ότι η στριφτή μορφή του παραπέμπει στους δρόμους της πόλης με στροφές ή στο διάγραμμα μιας πίστας, παραδεχόμενος ότι «το μάρμαρο είναι μια πολύ σουρεαλιστική επιλογή. Άλλωστε είναι μέρος του σχεδιαστικού μου σύμπαντος. Μου αρέσουν πράγματα που δεν είναι αυτό που φαίνονται.»

renault-r5-diamant-pierre-gonalons-10-mob-16x9-credit-gaelle-le-boulicaut-U3v6S.jpg

Ο Gonalons συνεργάστηκε με πολλούς ειδικούς και προμηθευτές από την εμπειρία του στην κατασκευή επίπλων κατά παραγγελία. Ο τροχός, μαζί με τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο είναι κατασκευασμένα από γαλλικό μάρμαρο Grand Antique d' Aubert, το οποίο ανακυκλώθηκε από την Mineral Expertise και στη συνέχεια χυτεύτηκε σε σωλήνες. Ο κατασκευαστής κλωστοϋφαντουργικών Métaphores δημιούργησε το ύφασμα για τα καθίσματα, ενώ υπάρχουν μάλλινα χαλιά από μοχέρ Pinton και επιχρυσωμένες λεπτομέρειες από το παριζιάνικο ατελιέ Bertin-Aubert, ειδικό στη χειροτεχνία που ιδρύθηκε το 1936. Το ταμπλό ενσωματώνει μια βάση τηλεφώνου για να συμπληρώσει τα τρία μινιμαλιστικά στοιχεία (ταχύτητα, φόρτιση μπαταρίας και χρόνος) και περιβάλλεται από ύφασμα από τρίχες αλόγου, χειροποίητο από τον Le Crin.

Ανακαλύψτε στη gallery περισσότερες φωτογραφίες! 

Πηγή: Wallpaper