fbpixel

Search icon
Search
Το πολυαναμενόμενο "Maison Gainsbourg" άνοιξε χθες τις πόρτες του στο Παρίσι
ARTS & CULTURE

Το πολυαναμενόμενο "Maison Gainsbourg" άνοιξε χθες τις πόρτες του στο Παρίσι

Η κόρη του σπουδαίου artist, Charlotte Gainsbourg, μοιράζεται με το διεθνές κοινό το σπίτι της και τις πιο όμορφες αναμνήσεις της


Μια προσωπικότητα γοητευτική, τολμηρή και άναρχη, η οποία συνήθιζε να ακούει το ένστικτό της και να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής στο ζενίθ της. Ο Serge Gainsbourg ήταν αδύνατον να ενταχθεί σε μια κατηγορία καλλιτέχνη. Έχοντας μια σύνθετη και ενδιαφέρουσα ταυτότητα, ο ίδιος κατάφερνε σε κάθε του δημιουργικό εγχείρημα να κεντρίζει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των αποδεκτών των μηνυμάτων του. Ο δεκαετής δεσμός του με την αγαπημένη Αγγλίδα των Γάλλων, όπως αποκαλούνταν η σπουδαία Βρετανίδα ηθοποιός και ερμηνεύτρια, jane Birkin, τους ανέβασε στην κορυφή των charts το 1969 με το αξέχαστο ντουέτο "Je t'aime… moi non plus". 

tq4e46zkhzz6ayuwqgtdcx-768-80jpg.webp
Image credit: Alexis Raimbault

Ο Gainsbourg άφησε την τελευταία του πνοή το 1991, σε ηλικία 62 ετών, από καρδιακή προσβολή, μετά από μια ζωή γεμάτη πάρτι και ανέμελη διάθεση. H Charlotte, o καρπός του έρωτά του με την Birkin, δεν τον επισκεπτόταν στο νεκροταφείο, η οικογενειακή τους κατοικία στο 7ο διαμέρισμα μετατράπηκε για την ίδια σε τόπος προσκυνήματος, όπως και για τους αμέτρητους θαυμαστές του, οι οποίοι συνέβαλαν ενεργά με τον δικό τους creative τρόπο στην κάλυψη της εισόδου της με μια σειρά έργων γκραφίτι.

Ένα σπίτι γεμάτο με γλυκές αναμνήσεις 

jo2vx5ntyvoyiimbonmmew-768-80jpg.webp

Η Charlotte ήξερε ότι ήθελε να μοιραστεί το σπίτι και τις αναμνήσεις της με τους διαχρονικά θερμούς λάτρεις του πατέρα της, μόλις αισθανόταν έτοιμη να το κάνει. Χθες, μετά από περισσότερα από τριάντα χρόνια, άνοιξε τις πόρτες του το πολυσυζητημένο "Maison Gainsbourg", μαζί με εκείνες ενός νέου μουσείου, βιβλιοθήκης/βιβλιοπωλείου και καφέ/πιάνο μπαρ στους απέναντι χώρους του. 

Καλύπτοντας 130 τ.μ., το σπίτι μοιάζει μικρότερο απ' ό,τι φαίνεται από το δρόμο. Ένα μαύρο ύφασμα καλύπτει τους τοίχους και τα χαμηλά ταβάνια παντού. Τα πάντα είναι ακόμα στη θέση τους, ακριβώς όπως ήταν όταν πέθανε ο διαχρονικός δημιουργός...

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής τους, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα εισέρχονται ανά δύο και η είσοδός τους είναι χρονικά προγραμματισμένη, έτσι ώστε να είναι σχεδόν μόνοι τους. Πέρα από αυτό, τους παρέχονται ακουστικά με μισής ώρας tour από την ίδια τη Charlotte στα γαλλικά ή στα αγγλικά, συνοδευόμενη από ένα ηχοτοπίο φτιαγμένο από αρχεία με γοητευτικούς ήχους, αντιπροσωπευτικούς του Gainsbourg, όπως είναι το κλικ ενός αναπτήρα Zippo ή οι νότες ενός πιάνου. Κάθε επισκέπτης έχει την ευκαιρία να αισθάνεται σαν εκλεκτός προσκεκλημένος, καθώς του παρέχεται η ευκαιρία να ακούσει τη γλυκιά φωνή της, καθώς μοιράζεται μαζί του τη δική της οπτική και βιώματα μέσα σε κάθε χώρο αυτού του σπιτιού, όπως όταν ήταν παιδί. 

fgq2aklsvxs5ebrbflk2kw-768-80jpg.webp

Ο Gainsbourg αγόρασε την κατοικία αυτή το 1969, δύο χρόνια πριν γεννηθεί η Charlotte. Έζησε εδώ με την αγαπημένη του, Jane Birkin, τη Charlotte, καθώς και τη μεγαλύτερη κόρη της Birkin, την Kate. Αφού η Birkin μετακόμισε, το 1980, η Charlotte επέστρεφε να την επισκέπτεται τα Σαββατοκύριακα, περνώντας χρόνο με τον πατέρα της, την ίδια και τον γιο τους, τον Lucien.

wi24t6rgwtzzyqzeblikuu-768-80jpg.webp

Η κυριαρχία της μαύρης χρωματικής παλέτας παρατηρείται και στο καφέ/μπαρ. Οι έντονες αισθητικές επιρροές από τα έπιπλα, τα οποία ήταν τοποθετημένα στην κατοικία του Gainsbourg, εισάγουν τους επισκέπτες στη διαχρονική του φιλοσοφία και προσωπικό γούστο. Η διαδικασία της συνολικής διαμόρφωσής τους διήρκεσε έξι μήνες, ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση σε ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα με την αξιοποίηση εξεζητημένων υλικών, τα οποία θα απέπνεαν την ατμόσφαιρα του δημιουργού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα σκαμπό του μπαρ, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τον πάγκο του πιάνου του. 

Ανακαλύψτε μερικές ακόμη φωτογραφίες στη gallery! 

Info: Maison Gainsbourg, 5bis, rue de Verneuil. Facebook: @Maison Gainsbourg, Instagram: @maisongainsbourg

Φωτογραφίες: Alexis Raimbault

Source: Wallpaper