fbpixel

Search icon
Search
Το παρελθόν συναντά το παρόν στη νέα έκθεση της Ζέττας Αντσακλή
ARTS & CULTURE

Το παρελθόν συναντά το παρόν στη νέα έκθεση της Ζέττας Αντσακλή

Εμβληματικοί αρχαιολογικοί χώροι σε ελάχιστο φως, σε ένα επιβλητικό παιχνίδι αντιθέσεων


Η ζεύξη του χρόνου είναι μια ιδανική, ουτοπική συνθήκη που αφορά τους αρχαίους Έλληνες Θεούς και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας -ή μήπως όχι; Μπορεί το αρχαίο να συναντήσει το νέο, το χθες το σήμερα και να ενωθούν χρονικά με μια δημοκρατική τομή που θα αφήσει και στα δύο μέρη τον ίδιο χώρο, τις ίδιες ανάσες, με μια συμμετρική μαεστρία που θα μπορεί να αποτελεί λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση; 

Μην ανατρέχετε σε σελίδες κορυφαίων επιστημόνων της φυσικής και πρωτοποριακών πειραμάτων. Η Τέχνη -ως συνήθως άλλωστε- έχει την απάντηση και η καινούρια έκθεση της Ζέττας Αντσακλή, με τίτλο "Αρχαίον - Νέον", που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στο Ζάππειο Μέγαρο, ανήκει στα εμπνευσμένα αυτά έργα που είναι πρωτοποριακά, εντυπωσιακά στο μάτι αλλά και ουσιαστικά στο μήνυμα που έχουν να στείλουν, το οποίο απευθύνεται στο μυαλό και την ψυχή ταυτόχρονα. 

antsaklh.jpg
Neon Delian light © Ζέττα Αντσακλή 
zetta-antsakli-01-2-1200x1200.jpg
Νeon archetypal theatre gates © Ζέττα Αντσακλή 

Η καταξιωμένη φωτογράφος, που έχει μαθητεύσει δίπλα στον Πλάτωνα Ριβέλλη και τον Ανδρέα Σμαραγδή και έχει παρουσιάσει έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ασχολείται με τη συγκεκριμένη ενότητα των nocturnes (που σημαίνει νυκτερινός στα γαλλικά) τρία χρόνια. Στα καινούρια έργα της η διαχρονική μαγεία εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας σμίγει με το φως του νέον, ένα σύγχρονο υλικό, σε ένα φωτογραφικό σύνολο 14 μοναδικών συνθέσεων, που φέρει τον τίτλο "Αρχαίον - Νέον". Η καλλιτέχνης φωτογράφησε αρχικά τους χώρους στο λιγοστό φως της νύχτας, επιτυγχάνοντας μια κατανυκτική, απόκοσμη ατμόσφαιρα. Εν συνεχεία, φωτογράφησε και τα ειδικά γλυπτά που κατασκευάστηκαν για την περίσταση -διαφορετικό για κάθε αρχαιολογικό χώρο- και με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιούργησε μια οπτική συνομιλία ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως, επιτυγχάνοντας και τη χρονική ζεύξη του αρχαίου με το νέο και του χθες με το σήμερα.zetta-antsakli-01-4-1200x801.jpg

Neon Olympic circles © Ζέττα Αντσακλή

Όπως η ίδια μου εξηγεί: "Η ιδέα για τη συγκεκριμένη συλλογή γεννήθηκε από την επιθυμία μου να «φωτίσω» τη Δήλο. Να τους «επικαιροποιήσω» και να προτρέψω κι άλλους να  επισκεφθούν και να ξανά θυμηθούν τη γοητεία και το μεγαλείο αυτών των ιερών χώρων". Εκτός από τη Δήλο, οι Δελφοί, η Επίδαυρος και η αρχαία Ολυμπία μπήκαν στα μεγάλης κλίμακας κάδρα (110 Χ 150 εκατοστά), που εκτίθεται στο Ζάππειο Μέγαρο. Το μήνυμα που θέλει να στείλει η φωτογράφος είναι ξεκάθαρο: "Να υπενθυμίσω ότι ο διάλογος που συντελείται ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν και το παρόν υπόκειται στους νόμους του Φωτός και κινείται κυκλικά στο χωροχρόνο". Το Ζάππειο ήταν η καταλληλότερη επιλογή για να φιλοξενηθεί η συγκεκριμένη έκθεση, λόγω της ιστορικότητας του θέματος. Αν βρεθείτε στην Αθήνα έως τις 16 Ιουνίου, μη χάσετε τη ευκαιρία να την επισκεφθείτε από κοντά.

"Τα γλυπτά από νέον λειτουργούν στη φωτογραφική μου ματιά άλλοτε σαν αντίστιξη στα αρχαία μνημεία και άλλοτε σαν υπογράμμιση της φόρμας και του μεγαλείου τους"

zetta-antsakli-photo.jpg
Η Ζέττα Αντσακλή

Ο κόσμος της σε 5 απαντήσεις...

Στην Τέχνη της Φωτογραφίας με ελκύουν δυο στοιχεία: οι άπειρες δυνατότητες που παρέχει, καθώς επίσης και η αιωνιοποίηση της κρίσιμης στιγμής.

Εκτός από τη θάλασσα, σαν θέμα με ενδιαφέρουν ο Άνθρωπος, οι Πόλεις, η Φύση, η Ζωή.

Αγαπημένος μου προορισμός είναι το Μιλάνο. Μου ασκεί μια ανεξήγητη γοητεία και δε σταματώ να το ανακαλύπτω, κάθε φορά που το επισκέπτομαι. O καλοκαιρινός αγαπημένος μου προορισμός είναι η Θάλασσα!!!

Ευτυχία για εμένα είναι ο ανοιχτός ορίζοντας. Σε όλες του τις εκφάνσεις, στις σχέσεις, στις σκέψεις, στις επιλογές. 

Το μέλλον εύχομαι να μου φέρει υγεία και πολλές ευτυχισμένες στιγμές.

adv

GLOW LOVES

8 makeup tricks που κάθε γυναίκα με μικρά μάτια πρέπει να ξέρει
MAKE UP

8 makeup tricks που κάθε γυναίκα με μικρά μάτια πρέπει να ξέρει