fbpixel

Search icon
Search
Το ονειρικό Ring House αναδεικνύει την «άγρια» γοητεία της νότιας πλευράς της Κρήτης
INTERIORS

Το ονειρικό Ring House αναδεικνύει την «άγρια» γοητεία της νότιας πλευράς της Κρήτης

Υπό την επιμέλεια του studio DECA Architecture


Το αρχιτεκτονικό studio DECA Architecture με έδρα την Αθήνα, φημίζεται παγκοσμίως για τις εντυπωσιακές δημιουργίες του που κάνουν τον γύρο του κόσμου και δεσπόζουν επιβλητικά σε μερικές από τις πιο ιστορικές γωνιές του πλανήτη. Κατά κύριο λόγο και από το υλικό που θαυμάζουμε κατά καιρούς, αυτό που υπάρχει στη σχεδιαστική φιλοσοφία των αρχιτεκτόνων που συνθέτουν το γραφείο είναι η κοινή αγάπη τους με τη φύση, καθώς και η ιδέα πως κάθε κατοικία πρέπει να εναρμονίζεται απόλυτα με το natural σκηνικό.

Σε αυτό ακριβώς παραμένουν πιστοί και η δουλειά τους το αποδεικνύει περίτρανα. Αυτό από το οποίο δεν ξεφεύγουν ποτέ σχεδιαστικά είναι το χρησιμοποιούν υλικά βγαλμένα απευθείας από τη φύση, όπως για παράδειγμα η πέτρα και το ξύλο, χωρίς ωστόσο να αγνοούν τις επικρατέστερες τάσεις στο design, στις οποίες και βασίζονται.

Ένα από τα σπουδαία έργα τους εντοπίζεται στην πανέμορφη Κρήτη, εκεί όπου η ομορφιά που προσφέρει η φύση έχει αποτυπωθεί με έναν σχεδόν «άγριο» τρόπο. Πρόκειται για το συγκρότημα Ring House, το οποίο αποτελεί την τέλεια πηγή έμπνευσης για κάθε πιστό λάτρη του design, αλλά και τον απόλυτο προορισμό για καλοκαιρινές διακοπές, χάρη στη μαγευτική αίσθηση που υπάρχει παντού στην ατμόσφαιρα.

1-aEQyq.jpg


Το Ring House βρίσκεται κοντά στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Γαλήνης, στη νότια πλευρά της Κρήτης, αρμονικά ενσωματωμένο στο τραχύ φυσικό τοπίο της. Χτισμένο σε έναν λόφο, το προνομιακό του location διακρίνεται για τη φανταστική θέα που προσφέρει, καθώς και την απίστευτη ηρεμία που κυριαρχεί στην όλη περιοχή.

Τοποθετημένο σε αυτό το σημείο, καταφέρνει και γίνεται «ένα» με τη φύση. Τόσο οι ατελείωτες εκτάσεις της Κρήτης όσο και η απέραντη θάλασσα που «λούζεται» από τις ακτίνες του ήλιου, είναι όλα αυτά που συνθέτουν το συνολικό σκηνικό και το κάνουν τόσο μοναδικό, τόσο ονειρικό και άρρηκτα συνυφασμένο με το ελληνικό καλοκαίρι και τις ομορφιές που μόνο αυτό ξέρει να προσφέρει.

Η κατοικία ήταν μια προσπάθεια διατήρησης του μαγευτικού τοπίου. Το υλικό που εξήχθη κατά την κατασκευή του σπιτιού, χρησιμοποιήθηκε για την ανάκτηση της αρχικής μορφολογίας της γης, η οποία είχε διαταραχθεί για τις ανάγκες της οδοποιίας. Βλέπουμε πως οι πέτρινες επιφάνειες πρωταγωνιστούν, χαρίζοντας summery αισθητική από χώρο σε χώρο, μέσα κι έξω.

2-yhuVs.jpg


Το «άγριο» σκηνικό με τους λόφους, τα φαράγγια και τους βράχους που «βυθίζονται» στο Λιβυκό Πέλαγος, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και «καμβά» του DECA Architecture και το αποτέλεσμα δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες που υπήρχαν. Αξίζει να σημειώσουμε πως μαζί με τα στοιχεία αειφορίας που υιοθετήθηκαν, όπως ο φυσικός αερισμός και τα ηλιακά πάνελ, η ομάδα διασφάλισε ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατοικίας είναι το ελάχιστο δυνατό.

Όσο για την κατασκευή, διαθέτει προστατευμένες περιοχές με σκιά και καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους, καθώς κι έναν εσωτερικό κήπο με ποικιλίες εσπεριδοειδών και βρώσιμων φυτών. Συνολικά το σπίτι και ο κήπος του έχουν σχεδιαστεί για να σχηματίσουν ένα εύκρατο μικροκλίμα, μια όαση μέσα σε ένα έντονα όμορφο αλλά φυσικά απαιτητικό περιβάλλον με θαμνώδεις εκτάσεις που «κόβει» την ανάσα.

Ίσως το βασικό highlight ολόκληρου του κτίσματος να είναι η breathtaking θέα που προσφέρεται από κάθε γωνιά, όπου κι αν στρέψει κανείς την προσοχή του. Η φύσει φαίνεται να «οργιάζει» και να γεμίζει τον τόπο με ομορφιές που ο καθένας θα ήθελε να απολαύσει από την άνεση ενός λειτουργικού σπιτιού, απόλυτα μοντέρνου και προσαρμοσμένου στο σήμερα.

3-f6DII.jpg
Δείτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες της κατοικίας!