fbpixel

Search icon
Search
Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον πολιτισμό & τον αθλητισμό
DESIGN NEWS

Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας άνοιξε τις πύλες του σηματοδοτώντας μια νέα εποχή στον πολιτισμό & τον αθλητισμό

Δείτε τους εντυπωσιακούς χώρους του μέσα από το φωτογραφικό υλικό και μάθετε τα πάντα για τις δράσεις του


Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας άνοιξε χθες τις πύλες του στο κοινό, σηματοδοτώντας έτσι ένα νέο προορισμό στον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Το μουσείο, που στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του εμπορικού κέντρου Golden Hall στο Μαρούσι, προσκαλεί τους επισκέπτες σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα από μια χρονολογική αφήγηση, κατά την οποία αναδεικνύονται οι τρεις μεγάλοι σταθμοί του Ολυμπιακού Ιδεώδους: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και η Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004).

Η παρουσία του στην Πρωτεύουσα, αποδεικνύει τη συσχέτιση της τέχνης και του πολιτισμού με τον χώρο του αθλητισμού, ο οποίος με τον τρόπο του έχει ορίσει τη σύγχρονη κοινωνία.

The Vision

3-8hL1Q.jpg

Όπως ήδη γνωρίζαμε από την προετοιμασία του μουσείου και των εντυπωσιακών εγκαταστάσεών του, φιλοδοξεί να προβάλει τις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες, τους Οργανισμούς και τα Ιδρύματα. 

Μέσα από τις εγκαταστάσεις και τις δράσεις που θα λάβουν μελλοντικά χώρα, θα αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του. Η ιδέα του «Αγώνα», στο μεταξύ, αποτέλεσε και την έμπνευση για το σχεδιασμό της Μόνιμης Έκθεσης του μουσείου.

Το μουσείο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Lamda Development S.A., με στόχο να στεγάσει ένα σημαντικό μέρος της Ολυμπιακής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και να αναδείξει τη μοναδική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του Ολυμπιακού Κινήματος και την Αθήνα ως Ολυμπιακή Πρωτεύουσα. Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, πως για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η ομάδα του μουσείου συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά των δωρητών, Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, ιδιωτών συλλεκτών και μελών της Ολυμπιακής οικογένειας οι οποίοι παραχώρησαν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό.

High Technology

4-uBZTa.jpg

Η σχεδιαστική φιλοσοφία του μουσείου ακολουθεί μεθόδους υψηλής τεχνολογίας, με σκοπό να πληροφορήσει το κοινό και να κάνει την περιήγησή του ακόμα πιο εύκολο, ευχάριστη κι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Μέσα σε ένα μινιμαλιστικό περιβάλλον, υιοθετούνται τεχνικές ψυχαγωγικής εκμάθησης τελευταίας τεχνολογίας, προσφέροντας μια πληθώρα εκθεσιακών κι ερμηνευτικών μέσων, διαδραστικά εκθέματα (υβριδικά και ψηφιακά) κι εγκαταστάσεις με πρωτότυπα τεκμήρια και κειμήλια, από την αρχαιότητα έως τις σύγχρονες Ολυμπιακές διοργανώσεις, συνθέτοντας μια μοναδική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη.

Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, βρίσκεται στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου και συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» (Ο.Α.Κ.Α.), και αποτελεί μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων. Τελεί, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ είναι σχεδιασμένο βάσει των διεθνών προτύπων.

8-QUmfh.jpg


Ακόμα, στους επιμέρους χώρους του δημιουργείται ένα νέο σημείο συνάντησης, το καφέ κι εστιατόριο «1896», με ελληνική και μεσογειακή ταυτότητα, όπου ο μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ ή το φαγητό του, με θέα στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», χάρη στο προνομιακό του location. Στο εξουσιοδοτημένο κατάστημα αποκλειστικής πώλησης των επίσημων προϊόντων του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας, επίσης, οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν ξεχωριστής αξίας αναμνηστικά και δώρα, τα οποία αξίζει να κάνουν δικά τους.

The Permanent Exhibition

7-i5wzK.jpg

Η μόνιμη έκθεση που είναι στημένη στο μουσείο, ονομάζεται «Οι θησαυροί του Μουσείου» και αφορά στο συναρπαστικό ταξίδι της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, προσφέροντας ένα ισορροπημένο μείγμα εκθεμάτων, συναισθημάτων, τεκμηρίων και αναμνηστικών που προκαλούν το ενδιαφέρον και κεντρίζουν τον επισκέπτη σε κάθε του βήμα.

Μερικά από τα πιο δημοφιλή εκθέματα που μπορεί να θαυμάσει κανείς, είναι ο «Κότινος» -το στεφάνι αγριελιάς που παίρνουν ως έπαθλο οι Ολυμπιονίκες-, ο Κορίνθιος Ολυμπιονίκης Πόπλιος Ασκληπιάδης -ένας χάλκινος δίσκος στο ιερό της Ολυμπίας, καθώς και μοναδικά μετάλλια και αγωνιστικά παπούτσια που «κουβαλούν» χρόνια ιστορίας.

Η μόνιμη έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 10:00 έως τις 21:00, στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα απολαυστικά news!