fbpixel

Search icon
Search
Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ανοίγει σύντομα
ARTS & CULTURE

Το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή ανοίγει σύντομα

Σπουδαία έργα τέχνης θα εκτείθονται σε έναν υπέροχο χώρο στην Αθήνα


Λίγα μέτρα μακριά από το Καλλιμάρμαρο, στην οδό Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του στις 2 Οκτωβρίου ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία σύγχρονης τέχνης που θα φιλοξενούνται στη χώρα μας. Ένα όραμα, που πέρασε από πολλά κύματα, γίνεται επιτέλους πραγματικά μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων! Τα εκθέματα έχουν τοποθετηθεί ήδη μέσα στο επιβλητικό νεοκλασικό κτίριο και περιμένουν να υποδεχτούν τους επισκέπτες και να τους καλωσορίσουν σ' έναν μαγικό, κόσμο.

Στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα φιλοξενεί περίπου 180 έργα και αντικείμενα, που αποτελούν σχεδόν τη μισή από τη θρυλική συλλογή του Ιδρύματος Γουλανδρή. Άλλωστε το ζεύγος Γουλανδρή συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους συλλέκτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, σε όλον τον κόσμο.

bacon-francis-three-studies-for-self-portrait.jpg
Francis Bacon, Τρεις σπουδές για αυτοπροσωπογραφία

Σε μία επιφάνεια 7250 τ.μ. συνολικά, εκτίθενται εκπληκτικά έργα ιστορικών ονομάτων της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης, όπως τωνPaul Cézanne, Van Gogh, Paul Gauguin, Claude Monet, Degas, Auguste Rodin, Toulouse Lautrec, Picasso και πολλών ακόμη. Επίσης, δε θα μπορούσαν να λείπουν και έργα διακεκριμένων εκπροσώπων της ελληνικής ζωγραφικής, όπως οι Παρθένης, Μπουζιάνης, Βασιλείου, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Τσαρούχης, Μόραλης, Τέτσης κ.ά. Βέβαια, εκτός από τη μόνιμη έκθεση, δε θα είναι λίγες οι φορές που οι λάτρεις της τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν περιοδικές εκθέσεις, με την πρώτη να εγκαινιάζεται τον Φεβρουάριο του 2020.

picasso-pablo-femme-nue-aux-bras-leves.jpg
Pablo Picasso, Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι, εδώ θα μπορεί κανείς να απολαύσει και ιδιαίτερες γεύσεις, αφού θα λειτουργεί κι ένα εστιατόριο στον ανοιχτό, αστικό κήπο του μουσείου. Ο διακεκριμένος chef Ανδρέας Λαγός και η ομάδα του Ohh Boy Athens -ένα από τα πιο γνωστά στέκια στην πρωτεύουσα αυτήν τη στιγμή- προτείνουν πιάτα μιας σύγχρονης εκδοχής της ελληνικής κουζίνας. 

Ακόμα, στους επιβλητικούς χώρους θα φιλοξενείται κι ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο 187 θέσεων με δικό του φουαγιέ, ενώ οι λάτρεις της ανάγνωσης θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν στη βιβλιοθήκη εκδόσεις μουσείων και ιδρυμάτων του εξωτερικού για την Ιστορία της Τέχνης.

Εκτός από τα σπουδαία αριστουργήματα, από μόνο του το γεγονός ότι άνοιξε ένα τόσο σημαντικό μουσείο, όμοιο με αυτά που βρίσκει κανείς στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, είναι αξιέπαινο για την Ελλάδα. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή μας άφησαν μια σπουδαία κληρονομιά, καθώς δεν ξεχνάμε και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Άνδρου, ένας χώρος τέχνης βαρύνουσας σημασίας.
1st-2.jpg
1ος όροφος

Η αναμόρφωση του σημείου μπροστά από το εντυπωσιακό οικοδόμημα του Μουσείου, καθώς και η συντήρηση της πλατείας του Αγίου Σπυρίδωνα ολοκληρώθηκε με τη δωρεά του Ιδρύματος στον δήμο Αθηναίων. Λειτουργούν ως φιλικό περίβλημα για τον επισκέπτη, ο οποίος θα εισέλθει σ' έναν προορισμό γνωριμίας με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική τέχνη, μέσα από τον πολιτιστικό άξονα της Ελλάδας.

1st-3.jpg
1ος όροφος

Η ιστορία της ανέγερσης του μουσείου ξεκινά το 1992, τότε που το ζεύγος Γουλανδρή δωρίζει τη συλλογή του με όρο να τους παραχωρηθεί ένα οικόπεδο για την ανέγερσή του. Από τότε, ήταν η γραφειοκρατία που καθυστέρησε το φιλόδοξο πρότζεκτ. Ήταν μόλις το 2009 που το Ίδρυμα Γουλανδρή ανακοίνωσε την αγορά του κτιρίου, ενώ το όλο εγχείρημα χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το ίδιο. Το κτίριο που επελέγη είναι του 1920 και με την επέκτασή του αποτελεί ένα υπερσύγχρονο μουσείο με διεθνή χαρακτήρα και αξιοθαύμαστη συλλογή έργων.

3rd-1.jpg
3ος όροφος

Φωτογραφίες: Χριστόφορος Δουλγέρης

Info: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα