fbpixel

Search icon
Search
Το μυστικό για γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες και η επίμονη άσκηση
WELLNESS

Το μυστικό για γρήγορη απώλεια βάρους δεν είναι οι εξαντλητικές δίαιτες και η επίμονη άσκηση

Μάθετε όλα τα μυστικά της διατροφής


Σίγουρα έχει υπάρξει, έστω και μια στιγμή στη ζωή σας, που έχετε πει στον εαυτό σας ή ακόμα και στον περίγυρο σας, ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσετε δίαιτα. Γενικότερα, όταν θέλουμε να χάσουμε γρήγορα κιλά τα δυο βασικότερα πράγματα που κάνουμε είναι να ακολουθούμε εξαντλητικές δίαιτες, αφήνοντας τον εαυτό μας να πεινάσει και να γυμναζόμαστε επίμονα, έχοντας στο μυαλό μας την καύση όλο και περισσότερων θερμίδων. Έτσι, αν οι παραπάνω διαδικασίες δεν ευδοκιμήσουν, αρχίζει το κήρυγμα στον εαυτό μας. Πολλές φορές μας κατηγορούμε για την πρόσληψη βάρους, διαδικασία που έχει ως συνέπεια να χαλάει τη διάθεσή μας. Το άγχος, ο θυμός, η απογοήτευση ενδέχεται να σας οδηγήσουν στο ψυγείο με σκοπό να «πνίξετε» τον πόνο σας στο αγαπημένο σας παγωτό, στη σοκολάτα, ή στο γλυκό που είχε μείνει από το χθεσινό τραπέζι. Έτσι, ξεκινά ο φαύλος κύκλος της δίαιτας. 

Τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε βάρος;

2-8UcJi.jpg

Η απάντηση είναι μια: να χαλαρώσετε. Μην αγχώνετε τον εαυτό σας και βάλτε καλά στο μυαλό σας πως δε φταίτε εσείς αποκλειστικά, που δεν έχετε δει ακόμα τα αναμενόμενα και πολυπόθητα αποτελέσματα. Η ψυχολογία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια μείωσης των κιλών σας. Όταν είστε σε καλή ψυχολογική διάθεση είναι πολύ πιο εύκολο να δεσμευθείτε και να χάσετε βάρος. Όταν περνάτε μια στρεσογόνο περίοδο είναι πολύ πιο δύσκολο, καθώς έχετε πολλά να διαχειριστείτε και προστίθεται σε αυτό και η προσπάθεια απώλειας βάρους που στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί στρες.

Λέγεται ότι το συναίσθημα είναι το νούμερο ένα εμπόδιο στην απώλεια κιλών. Η λύση δεν είναι κάποια συγκεκριμένη δίαιτα, ούτε η επίμονη άσκηση. Μια πρωτοποριακή και διαφορετική αντιμετώπιση είναι η ψυχολογική αντιμετώπιση.

Για να χάσετε κιλά με επιτυχία και μετέπειτα να τα διατηρήσετε, χρειάζεται να λύσετε κάποια ψυχολογικά προβλήματα όπως:

  • Την αίσθηση ότι είστε στερημένη από τη δίαιτα
  • Νιώθετε απογοήτευση όταν δε χάνετε κιλά με συνέπεια όπως ακριβώς είχατε στο μυαλό σας
  • Αισθάνεστε αγχωμένη από άλλα προβλήματα της ζωής σας και νιώθετε ότι δεν μπορείτε να πιέζεστε και για το διατροφικό σας πρόγραμμα
Η στενοχώρια, η λύπη, η απογοήτευση είναι συναισθήματα που συχνά οδηγούν στην κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας τροφών, μια κατάσταση που ονομάζεται αλλιώς και «συναισθηματικό φαγητό».

Τι είναι τελικά το φαγητό; Εχθρός ή σύμμαχος;

1-2YTJS.jpg

Η πρόσληψη τροφής είναι μια βασική ανάγκη. Χωρίς αυτήν ο άνθρωπος δε δύναται να επιβιώσει. Για αυτόν τον λόγο το φαγητό είναι ο σύμμαχός μας και όχι ο ανίκητος εχθρός μας. Σίγουρα πολλές φορές μπορεί να μπούμε σε κάποιον πειρασμό, ίσως να καταναλώσουμε και κάποιο τρόφιμο, το οποίο γνωρίζουμε εκ των προτέρων πως δεν είναι υγιεινό. Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε; Να απολαύσουμε την κάθε στιγμή, την κάθε μπουκιά, την κάθε μυρωδιά χωρίς ενοχές! Έτσι, θα ζήσουμε έντονα και τη ζωή μας, μέρος της οποίας είναι και η γευσιγνωσία. Ας μην τιμωρούμε άλλο τον εαυτό μας, διότι πολύ απλά δε μας αξίζει κάτι τέτοιο. Ας μας αγαπήσουμε, ας προσπαθήσουμε να μας βελτιώσουμε, ώστε να φτάσουμε στη βέλτιστη εκδοχή του εαυτού μας.

Η λέξη κλειδί

Όπως σε όλα τα πράγματα, το στοιχείο-κλειδί είναι η επιμονή. Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο ως προς την επιτυχία ενός προγράμματος διατροφής. Μέσω του ορισμού ελαστικότερων στόχων έχει αποδειχθεί πως οι διαιτώμενοι μπορούν με περισσότερη ευκολία και λιγότερη πίεση να ακολουθήσουν ένα διατροφικό πρόγραμμα και να πετύχουν τους στόχους τους.