fbpixel

Search icon
Search
Το Mud House στην Ινδία είναι ένα πρότυπο παραδοσιακής κατοικίας που βασίζεται στον sustainable σχεδιασμό
INTERIORS

Το Mud House στην Ινδία είναι ένα πρότυπο παραδοσιακής κατοικίας που βασίζεται στον sustainable σχεδιασμό

Υπό την αρχιτεκτονική επιμέλεια του ketch Design Studio


Η ιδρύτρια του ketch Design Studio, Shipra Singhania Sanghi, είναι παθιασμένη με την αναπόληση ιστοριών και παραδοσιακών τεχνών της χώρας της, και η τελευταία της δημιουργία, το Mud House, αποτελεί έκφραση αυτής της γοητείας. Βρίσκεται στο Alwar του Rajasthan, όπου εδρεύει το ανερχόμενο γραφείο της, ενώ, το έργο βιώσιμης αρχιτεκτονικής σχεδιάστηκε για να «γεφυρώσει» το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μέσα σε έναν εξαιρετικά επιμελημένο, ενιαίο οικιακό χώρο.

3-iCaqp.jpg

Η δομή βρίσκεται στην καρδιά τεσσάρων στρεμμάτων ενός αγροκτήματος εμπνευσμένου από την περμακουλτούρα, την λεγόμενη αεικαλλιέργεια στην ύπαιθρο, λίγο έξω από το Alwar. Χρησιμοποιώντας τεχνικές που έχουν αντέξει στον χρόνο και χρησιμοποιούνται από τους παραδοσιακούς οικοδόμους της περιοχής, το studio δημιούργησε μία εξέχουσα κατοικία από λάσπη, πέτρα και ψηλά άγρια χόρτα που σε συνδυασμό έδεσαν την οροφή. Αυτά τα υλικά βοηθούν το σπίτι να παραμείνει φυσικά δροσερό μέσω του εξαερισμού και της μόνωσης κατά τους ζεστούς μήνες στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός παρέχει αρκετούς εξωτερικούς χώρους, τόσο στο επίπεδο του εδάφους όσο και σε μια βεράντα στην οροφή, για να λειτουργούν ως «ηλιοπαγίδες» κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων περιόδων του έτους.

«Οι τοίχοι κατασκευάζονται με πατητή γη χρησιμοποιώντας λάσπη από την περιοχή αναμεμειγμένη με φυσικά συνδετικά υλικά, όπως ασβέστη και σπόρους τριγωνέλλας», εξηγεί η Singhania Sanghi. «Στο μείγμα προστέθηκαν επίσης, εδώδιμα όπως το jaggery και ένα δημοφιλές ινδικό φαρμακευτικό φύλλο, το neem, που λειτουργούν ως φυσικά εντομοαπωθητικά». Παράλληλα, το κονίαμα που χρησιμοποιείται για την πέτρινη τοιχοποιία είναι ένα απόβλητο προϊόν από τη χρήση κλιβάνων ασβέστη, που ονομάζεται bagra.

mg-3546.jpg

Η χαρακτηριστική πυραμιδοειδής οροφή του Mud House δημιουργεί έναν ευάερο κύριο χώρο διαβίωσης στο εσωτερικό του. Κάτω από αυτήν ξεδιπλώνεται ένας ανοιχτός χώρος καθιστικού, τραπεζαρίας και κουζίνας. Μια ποικιλία δεξιοτήτων κατασκευής από τοπικούς τεχνίτες πραγματοποιήθηκε για να συνθέσει ένα interior που μοιάζει ζεστό και πολυεπίπεδο, ριζωμένο στην παράδοση, αλλά και σύγχρονο. Αυτό εκτείνεται από τα ξύλινα ντουλάπια μέχρι τη σκόνη τούβλου αναμεμειγμένη με ασβέστη, η οποία δίνει στους τοίχους την απόχρωση της σκουριάς, και το custom-made κρεβάτι khaat.

mg-3554a.jpg

«Καθ' όλη τη διάρκεια της οικοδομικής διαδικασίας, προσπαθήσαμε να εστιάσουμε στις τοπικές χειροποίητες τεχνικές και στα υλικά οικοδόμησης με την ίδια μορφή που χρησιμοποιούνταν πριν από εκατοντάδες χρόνια», λέει η σχεδιάστρια για τη διαδικασία που ακολούθησε για το Mud House. «Πολλές έρευνες και συζητήσεις με ηλικιωμένους μαστόρους βοήθησαν να αποκτήσουμε όλες τις γνώσεις που προς τη σωστή δημιουργία αυτής της κατοικίας. Είναι η προσπάθειά μας να φέρουμε την αρχιτεκτονική πιο κοντά στη Γη μέσω των υλικών και του βιώσιμου τρόπου ζωής της!»

Ανακαλύψτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery!

Πηγή: Wallpaper