fbpixel

Search icon
Search
Το μοναδικό πορτρέτο του Σαίξπηρ πωλείται έναντι 10 εκατομμυρίων λιρών
ARTS & CULTURE

Το μοναδικό πορτρέτο του Σαίξπηρ πωλείται έναντι 10 εκατομμυρίων λιρών

Λέγεται ότι είναι το μόνο που φτιάχτηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του


Στα νέα του χώρου της τέχνης, το ένα και μοναδικό πορτρέτο του William Shakespeare που λέγεται ότι είναι η μόνη υπογεγραμμένη και χρονολογημένη  εικόνα του συγγραφέα που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του βγαίνει προς πώληση για περισσότερα από 10 εκατομμύρια λίρες και εκτίθεται στο Λονδίνο. 

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσφέρει το σπάνιο αυτό έργο προς πώληση με ιδιωτική συμφωνία χωρίς δημοπρασία. Τον πίνακα υπογράφει ο Robert Peake, ζωγράφος της αυλής του βασιλιά Ιάκωβου Α', ενώ επάνω του αναγράφεται η χρονολογία 1608. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο τέχνης εκτέθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Grosvenor House στο δυτικό Λονδίνο.

3500.webp

Πριν από το 1975, ο πίνακας βρισκόταν στη βιβλιοθήκη ενός αρχοντικού στη βόρεια Αγγλία, που κάποτε ήταν το σπίτι της οικογένειας Danby. Έκτοτε βρίσκεται σε ιδιωτική ιδιοκτησία. Αυτοί που κρύβονται πίσω από την πώλησή του υποστηρίζουν ότι οι δεσμοί μεταξύ Σαίξπηρ και Peake είναι αδιαμφισβήτητοι και ότι ο καλλιτέχνης ανέλαβε τακτικά να ζωγραφίσει τα πορτρέτα υψηλόβαθμων μελών της αυλής και της Jacobean κοινωνίας. Ωστόσο, μόνο δύο πίνακες του Shakespeare, και οι δύο μεταθανάτιοι, αναγνωρίζονται γενικά ως έγκυρες απεικονίσεις του - η χαλκογραφία που εμφανίζεται στην σελίδα του First Folio, που εκδόθηκε το 1623, και το γλυπτό στο ταφικό του μνημείο στο Stratford-upon-Avon.

Ο εμπειρογνώμονας τέχνης Duncan Phillips, ο οποίος ερεύνησε το έργο πριν από την πώληση, δήλωσε: «Υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για αυτό το πορτρέτο του εμβληματικού θεατρικού συγγραφέα από οποιονδήποτε άλλον γνωστό πίνακά του. Πρόκειται για ένα υπογραμμένο και χρονολογημένο έργο από έναν προσωπογράφο σοβαρού κύρους με διασυνδέσεις με τον καλλιτέχνη που παρήγαγε την εικόνα για το First Folio.» 

5053.webp
Η γκραβούρα του Shakespeare όπως φαίνεται στο First Folio που χρονολογείται από το 1623, όπως παρουσιάζεται στον οίκο δημοπρασιών Christie's στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του 2020.

«Ο πίνακας έχει επιβιώσει τα τελευταία 400 χρόνια σχεδόν ανέγγιχτος από τη φθορά χάρη στην ιδιοκτησία του από μια οικογένεια λάτρεις του .» Ωστόσο, ο ειδικός σε θέματα που αφορούν τον δημιουργό, Michael Dobson δήλωσε στη Daily Mail ότι ο πίνακας απεικονίζει πιθανόν τον βάρδο σκέφτεται εντόνως.

Μπορεί να υπήρξαν πολυάριθμοι ισχυρισμοί και αντεπιχειρήματα σχετικά με τη νομιμότητα των πινάκων του θεατρικού συγγραφέα τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το 2015, ο βοτανολόγος και ιστορικός Mark Griffiths δήλωσε ότι είχε ανακαλύψει αυτό που πίστευε ότι ήταν το μοναδικό αυθεντικό πορτρέτο που φιλοτεχνήθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής του. Υποστήριξε ότι μια γκραβούρα σε μία σελίδα ενός βιβλίου 400 ετών, το "The Herball or Generall Historie of Plantes", περιέχει τέσσερις αναγνωρίσιμες φιγούρες - μία από τις οποίες ήταν ο Shakespeare ηλικίας 33 ετών.

Ενώ, ήταν το 2009, που ένα πορτρέτο του το οποίο εκτέθηκε στο Stratford-upon-Avon βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης. Ο Sir Roy Strong, πρώην διευθυντής του Μουσείου Victoria and Albert και της National Portrait Gallery, δήλωσε ότι το έργο είναι πλαστό. Οι διοργανωτές της έκθεσης "Shakespeare Found" επέμεναν τότε ότι ο πίνακας όντως απεικόνιζε τον μεγαλύτερο λογοτεχνικό ήρωα της Αγγλίας.

Πηγή: Τhe Guardian