fbpixel

Search icon
Search
Το μέλλον του πλανήτη γίνεται αφορμή έμπνευσης για την Εθνική Λυρική Σκηνή
ARTS & CULTURE

Το μέλλον του πλανήτη γίνεται αφορμή έμπνευσης για την Εθνική Λυρική Σκηνή

H Lidl Ελλάς μιλάει στη νέα γενιά για το περιβάλλον μέσα από τη σπουδαία παράσταση Τέσσερις Εποχές


Ένα διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, οι Τέσσερις εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι έρχονται μέσα από μία πρωτότυπη παράσταση με «πράσινο» χαρακτήρα στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η παράσταση αποτελεί μια δημιουργική συνέργεια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με τη Lidl Ελλάς και έρχεται ως συνέχεια της συνεργασίας που ξεκίνησε ήδη από το 2018 με τη Lidl Eλλάς ως χορηγό των εκπαιδευτικών εργαστηρίων μουσικής, μουσικού θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Και υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς την Εναλλακτική Σκηνή.

Οι Τέσσερις εποχές, το διαχρονικό αριστούργημα που υμνεί τις εναλλαγές της φύσης και την κυκλικότητα του χρόνου, πραγματεύεται με έξυπνο και ευφάνταστο τρόπο τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Lidl Ελλάς, ζωντανεύοντας στη σκηνή με τρόπο μοναδικό σε μια παράσταση μουσικού θεάτρου, η οποία θίγει σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον και τους κινδύνους που διατρέχει. Θέματα όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών, η υπεύθυνη χρήση των πόρων και η κυκλική οικονομία παρουσιάζονται στα παιδιά με τρόπο παιγνιώδη και ψυχαγωγικό, αναπτύσσοντας παράλληλα την οικολογική τους συνείδηση, αλλά και την καλλιτεχνική τους παιδεία.

Η ιδέα της ανακύκλωσης βρίσκεται στον πυρήνα της δραματουργίας της παράστασης, η οποία απευθύνεται σε παιδιά από 6 έως 96 ετών, ενώ είδη μιας χρήσης, από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι πλαστικά καλαμάκια και γάντια, μεταμορφώνονται σε εντυπωσιακά κοστούμια.

Η συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή

lidl.jpg

Είναι η πρώτη φορά που μια επιχείρηση λιανικού εμπορίου, ένα σούπερ μάρκετ, συνεργάζεται με έναν εμβληματικό εθνικό φορέα, διαχρονικό φάρο της μουσικής τέχνης και παράγουν μαζί πολιτισμό, καλλιεργούν την οικολογική συνείδηση και προάγουν την καλλιτεχνική παιδεία.

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το 2018, με την εταιρεία ως χορηγό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων μουσικής, θεάτρου και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ήταν το έναυσμα για να προχωρήσουν στο επόμενο, πραγματικά τολμηρό βήμα. Να συνδέσουν με πρωτότυπο τρόπο την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης με τον πολιτισμό και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον, να προσκαλέσουν σε δράση κυρίως την επόμενη γενιά. Να μιλήσει και να ευαισθητοποιήσει για τις μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις: τη μείωση της χρήσης πλαστικού, την ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. Κάπως έτσι γεννήθηκε μια καινοτόμος ιδέα για μια ιδιαίτερη συμπαραγωγή με τη Εθνική Λυρική Σκηνή με κοινούς στόχους βιωσιμότητας για το παρόν αλλά κυρίως για το μέλλον.

Με αφορμή τον αδιάκοπο κύκλο της ζωής και την καταστροφή του περιβάλλοντος λοιπόν, δημιούργησαν ένα φαντασμαγορικό θέαμα, σε σχέση με την ασταμάτητη ανάγκη των ανθρώπων να προσπαθούν να επιβληθούν στη φύση, να αλλάξουν τη σειρά των πραγμάτων, να ορίσουν εκείνοι τους κανόνες. Η παράσταση δεν ηθικολογεί για το περιβάλλον αλλά δίνει μια βιωματική αίσθηση της οικολογικής καταστροφής που έχει ήδη επέλθει από τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων και της εγωιστικής και υποκριτικής στάσης του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Πρόκειται λοιπόν για μια προτροπή σε δράση καθώς το μέλλον του πλανήτη είναι ευθύνη όλων μας.

Συνολικά, πρόκειται για ένα ορόσημο μιας βιώσιμης πορείας, που θα ξεδιπλωθεί τα επόμενα χρόνια και θα καταλήξει σε μια υπεύθυνη σχέση με τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος θα απολαμβάνει όχι μόνο τα οφέλη των βιώσιμων προϊόντων που θα βρίσκει στα ράφια μας, αλλά και τα οφέλη προς το οικοσύστημα και τον πλανήτη μέσα από τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

Η συνεργασία της Lidl Ελλάς με την Εθνική Λυρική Σκηνή έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον 2 ετών, με την παράσταση Τέσσερις εποχές να συντελείται εντός Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Σκηνή όπου θα πραγματοποιηθούν 37 παραστάσεις για την περίοδο Νοέμβριος 2019 - Ιούλιος 2020 και για την δεύτερη περίοδο -Σεπτέμβριο 2020 με Ιούλιο 2021- η παραγωγή θα περιοδεύσει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

The Cast 

lidl1.jpg

Τη σκηνική δημιουργία της παράστασης έχει αναλάβει η ανατρεπτική θεατρική ομάδα Patari Project, μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια σειρά παραστάσεων που έγιναν σημεία αναφοράς για το κοινό του θεάτρου για παιδιά και νέους. H έμπειρη Σοφία Πάσχου σκηνοθετεί τις Τέσσερις εποχές με έμπνευση και ευρηματικότητα, υπογράφοντας μια συναρπαστική παράσταση μουσικού θεάτρου που δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προβληματίζει και ευαισθητοποιεί για περιβαλλοντολογικά θέματα.

Το πρωτότυπο υλικό του Βιβάλντι αποτέλεσε για τον συνθέτη της παράστασης Νίκο Γαλενιανό, με σημαντική παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αντικείμενο επεξεργασίας, σε νέα ενορχήστρωση, η οποία θα συνυπάρξει με πρωτότυπες οργανικές και φωνητικές παρεμβάσεις. Τη δραματουργία υπογράφει ο Χουάν Αγιάλα, τα κοστούμια η Κλαιρ Μπρέισγουελ, το σκηνικό η Ευαγγελία Θεριανού, την κίνηση η Άννι Πούι Λινγκ Λοκ και τους φωτισμούς η Σοφία Αλεξιάδου. Τις Τέσσερις εποχές ερμηνεύουν οι: Αλέξης Βιδαλάκης, Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Στέφη Πουλοπούλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αποστόλης Ψυχράμης.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιάννης Αγρανιώτης (βιολί), Αλέξης Καραϊσκάκης (τσέλο), Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Αλέξης Μαστιχιάδης (τσέμπαλο), Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης (ακορντεόν).

About the Play 

Στο έργο θα γνωρίσουμε κυριολεκτικά και τις τέσσερις εποχές: τον χειμώνα, την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Εκείνες απολαμβάνουν τη ζωή που τους δόθηκε στο έπακρο, σε τέτοιο βαθμό που σταδιακά αδιαφορούν για οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω τους. Ένα παιχνίδι ανταγωνισμού χτίζεται επί σκηνής. Ποιος θα αποδειχτεί καλύτερος και πιο ισχυρός απέναντι στον άλλον;

Η μουσική συνεχίζει να παίζει, ο ρυθμός ποτέ δεν σταματά κι όμως κάτι αλλάζει, κάτι καταστρέφεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Οι προειδοποιήσεις ξεκινούν, η μουσική προσπαθεί διαρκώς να τους συνεφέρει, όμως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη νίκη. Τυφώνες, ατέλειωτες βροχές κι ύστερα ξηρασίες, μυρωδιές που εξαφανίζονται, πάγοι που γίνονται νερό, ζώα που χάνονται. Οι τέσσερις εποχές, έρμαια πια στο χάος που έχουν δημιουργήσει, προσπαθούν μαζί να επιβιώσουν…

Info: Από τις 3 Νοεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για 32 πρωινές παραστάσεις για παιδιά και νέους.

Κεντρική Φωτογραφία: Το φιλί της Άνοιξης Α. Βιδαλάκης, Κ. Μαυρογεώργη, φωτογραφία © V. Isaeva