fbpixel

Search icon
Search
Το κουνουπίδι όπως δεν το ξέρατε
WELLNESS

Το κουνουπίδι όπως δεν το ξέρατε

Οι ιδιότητές του και τρεις λαχταριστοί τρόποι μαγειρέματος


Το κουνουπίδι είναι λαχανικό της Μεσογείου γνωστό από τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Ενώ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συχνά ο κόσμος το αποφεύγει είτε γιατί το θεωρεί άνοστο είτε λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς που αναδίδει, όταν βράζει.

Ο σωστός τρόπος μαγειρέματος

Καθώς το κουνουπίδι έχει την τάση να εκλύει μια ιδιάζουσα μυρωδιά θείου, όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη γίνεται αυτή η μυρωδιά. Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος, πράγμα που θα εμποδίσει και την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του.

Ποια είναι τα οφέλη του

  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C
  • Αποτελεί σημαντική αντικαρκινική τροφή
  • Συμβάλλει στην αποτοξίνωση του αίματος και του ήπατος
  • Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια και εντερικές διαταραχές 
  • Διατηρεί τη χοληστερόλη σε θεμιτά επίπεδα
  • Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες και συνιστάται για άτομα που ακολουθούν δίαιτα, καθώς παρέχει ένα αίσθημα κορεσμού για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Είναι πολύ ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες 

Συνταγές για να γίνει πιο γευστικό 

Είναι αλήθεια πως το σκέτο βρασμένο κουνουπίδι δεν είναι και τόσο γευστικό, αν και ως σαλάτα με λεμόνι και ελαιόλαδο είναι εύγευστο και πολύ υγιεινό. Αν, όμως, δεν αγαπάτε τη συγκεκριμένη εκδοχή του, σας παραθέτουμε τρεις συνταγές μαγειρέματος, που σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν.

1

Βάση πίτσας με κουνουπίδι

- ΥΛΙΚΑ: 450 γρ. κουνουπίδι, 2 αυγά, 150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα στο μπλέντερ, 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα - ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και τοποθετείτε μέσα δύο μεγάλα ταψιά για να ζεσταθούν, από την ανάποδη, όμως, πλευρά. Με ένα μαχαίρι κόβετε μπουκετάκια το κουνουπίδι, χωρίς να βάλετε το μεγάλο κοτσάνι. Έπειτα τα χτυπάτε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μέχρι να μοιάσουν με κουσκούς και τα τοποθετείτε μέσα σε ένα μπολ. Χτυπάτε ελαφρώς τα αυγά και τα προσθέτετε στο μπολ με το κουνουπίδι. Έπειτα ρίχνετε τα αλεσμένα αμύγδαλα και την τριμμένη παρμεζάνα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τοποθετείτε δύο μεγάλες λαδόκολλες στον πάγκο εργασίας. Χωρίζετε το μείγμα κουνουπιδιού στα τέσσερα και σε κάθε λαδόκολλα απλώνετε δύο μερίδες του μείγματος και σχηματίζετε λεπτούς κύκλους. Προσεχτικά τοποθετείτε τις λαδόκολλες με τις βάσεις της πίτσας στα ταψιά που έχετε βάλει στον φούρνο να ζεσταθούν. Ψήνετε για 20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα και να σταθεροποιηθούν.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης

2

Κουνουπιδότο

3

Βελουτέ σούπα με κουνουπίδι

- ΥΛΙΚΑ: 1 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο, 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 2 σκ. σκόρδου πολτοποιημένες, 2 κ.γ. κόλιανδρο φρεσκοτριμμένο, 1 κ.γ. κύμινο, ¼ κ.γ. νιφάδες τσίλι, 750 γρ. κουνουπίδι κομμένα σε μπουκετάκια, 2 κούπες ζωμό λαχανικών, 2 κούπες νερό, ¼ κούπας κρέμα γάλακτος - ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τσιγαρίζετε ανακατεύοντας για 6-7 λεπτά, μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά. Προσθέτετε το κόλιανδρο, το κύμινο και τις νιφάδες τσίλι. Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε υψηλή και τσιγαρίζετε τα υλικά για δύο λεπτά. Προσθέστε το κουνουπίδι, τον ζωμό και το νερό. Καλύψτε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να βράσει. Μόλις βράσει, χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε την κατσαρόλα μερικώς με ένα καπάκι και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Αφήστε τη σούπα στην άκρη για 20 λεπτά. Σε δόσεις χτυπήστε τη σούπα σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία. Τοποθετήστε την πάλι στην κατσαρόλα και ανακατεύοντας προσθέστε την κρέμα γάλακτος, σε χαμηλή φωτιά, έτσι ώστε να ζεσταθεί η σούπα. Γαρνίρετε με αλάτι και πιπέρι.
Συνταγή: Δημήτρης Σκαρμούτσος