fbpixel

Search icon
Search
Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε δύο χρώματα για τη νέα χρονιά κι ο λόγος είναι υπέροχος
DESIGN NEWS

Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε δύο χρώματα για τη νέα χρονιά κι ο λόγος είναι υπέροχος

Το κίτρινο και το γκρι θα είναι τα χρώματα του 2021


Το 2020 πλησιάζει στο τέλος του κι όπως κάθε χρόνο αυτήν την περίοδο έτσι και φέτος το Ινστιτούτο χρωμάτων Pantone, ανέλαβε το «καθήκον» του και ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2021.

Όπως όλη η ζωή μας είναι διαφορετική τους τελευταίους μήνες έτσι και η απόφαση που έλαβε η «αρχή» των χρωμάτων, προκάλεσε έκπληξη. Αυτήν τη φορά δεν ανακοίνωσε ένα αλλά δύο αποχρώσεις, που θα κατέχουν την πρώτη θέση στην κατηγορία των επιλογών μας. Η πρώτη λοιπόν είναι το ουδέτερο Ultimate Gray και η δεύτερη το Illuminating Yellow.

pantone-1.jpg
Image source: @pantone

«Είναι ένας συνδυασμός που μιλά για την ανθεκτικότητα, την αισιοδοξία, την ελπίδα και τη θετικότητα που χρειαζόμαστε, καθώς επαναρυθμίζουμε, ανανεώνουμε, ξανασκεφτόμαστε και ανακαλύπτουμε εκ νέου.», δήλωσε η Laurie Pressman, αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, μέσω βιντεοκλήσης μαζί με την executive director, Leatrice Eiseman.

Είναι η πρώτη φορά σ’ αυτήν τη διαδικασία που επιλέγεται ως χρώμα της χρονιάς μία «άχρωμη» απόχρωση όπως είναι το γκρι, ενώ η δεύτερη που αποφασίζουν να «δώσουν» την πρώτη θέση σε δύο τόνους και μάλιστα διαφορετικής παλέτας. Πιο συγκεκριμένα το 2016, τέσσερα χρόνια πριν, την πρωτιά είχαν κατακτήσει οι απαλές αποχρώσεις του ροζ, το Rose Quartz, και του μπλε, Serenity, «έσπασαν» τον κανόνα με το συνδυασμό τους.

Αν και επιλέγοντας δύο αποχρώσεις μπορεί πολλοί να θεωρήσουν ότι το Ινστιτούτο δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιο θα ταιριάζει καλύτερα στη νέα χρονιά οι Pressman και Eiseman θέλουν οι άνθρωποι να δουν αυτόν το συνδυασμό σαν ένα ζευγάρι, το οποίο ταιριάζει απόλυτα μεταξύ του, δηλώντας μ’ αυτόν το τρόπο τη σημασία της αλληλεγγύης που θα είναι απαραίτητη το επόμενο έτος.

pantone-4.jpg

«Δύο εξαιρετικά ανεξάρτητα χρώματα υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο συναντώνται διαφορετικά στοιχεία για να εκφράσουν αυτό το μήνυμα δύναμης και ελπίδας.», είπε η αντιπρόεδρος.

Το Color of the Year της Pantone αντικατοπτρίζει τις τάσεις των χρωμάτων στη μόδα, την ομορφιά, το σχεδιασμό και τη διακόσμηση σπιτιού, και από την αρχή, η πρωτοβουλία έχει επίσης χρησιμεύσει ως σημαντικός παράγοντας για τη διάθεση, επιλέγοντας τις αποχρώσεις που αποτυπώνουν το πνεύμα της εποχής. Σε μία τόσο σημαντική χρόνια, η οποία ξεκινάει με πολύ έντονες τις συνθήκες της αβεβαιότητας -όπως η πανδημία του 2020– τα χρώματα μπορεί να «παίξουν» έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στη ψυχολογία αλλά και στη διάθεση μας, ανεβάζοντας της στα ύψη, με οποιονδήποτε τρόπο και επιλέξουμε να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Ινστιτούτου Pantone, το Illuminating Yellow συνδέεται με την αισιοδοξία και τη ζωντάνια, ενώ το Ultimate Gray ενθαρρύνει τα συναισθήματα της ψυχραιμίας, της σταθερότητας και αλλά και της ανθεκτικότητας.

pantone-3.jpg

Στη δική της έρευνα για τους χρωματικούς συσχετισμούς, η Eiseman διαπίστωσε ότι το κίτρινο συνδέεται συχνά με τη «χαρά» και την «ευτυχία», λόγω της συσχέτισης με τον ήλιο.

«Κάθε μία από αυτές τις αποχρώσεις έχει τη δική του συναισθηματική πτυχή. Από τη μία πλευρά το γκρίζο είναι αυτό που είναι πιο υποστηρικτικό και σταθερό, το πρακτικό θεμέλιο που χρειαζόμαστε, ενώ από την άλλη, το κίτρινο είναι για την ελπίδα, τον ήλιο και την καλή χαρά.» είπε η Eiseman.

The video