fbpixel

Search icon
Search
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε την αναβίωση ενός χωριού με 9 κατοίκους
ARTS & CULTURE

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλαβε την αναβίωση ενός χωριού με 9 κατοίκους

Το ορεινό χωριό Βαμβακού ξαναζωντανεύει


Λίγο έξω από τη Σπάρτη, στην πλαγιά του Πάρνωνα βρίσκεται η Βαμβακού, ένα πανέμορφο χωριό που, πριν από μερικές δεκαετίες είχε εκατοντάδες κατοίκους, όμως σήμερα έχει μόλις εννιά. Έτσι πέντε φίλοι: ο Χάρης Βασιλάκος,ο Ανάργυρος Βερδήλος, η Ελένη Μάμη, ο Τάσος Μάρκος και ο Παναγιώτης Σουλιμιώτης, με ρίζες και δεσμούς από το χωριό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Vamvakou Revival» (Η Αναβίωση της Βαμβακούς) και να κάνουν το πρώτο γενναίο βήμα, μετακομίζοντας μόνιμα στον τόπο καταγωγής τους.

Η ομάδα, αφού ολοκλήρωσε την ιδέα, απευθύνθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να στηρίξει αυτό το μοναδικό concept. Βρήκε άμεση ανταπόκριση, καθώς το χωριό αποτελεί τον τόπο καταγωγής του Σταύρου Νιάρχου κι έχει ιδιαίτερη συμβολική και συναισθηματική σημασία για τον Οργανισμό.

Το πρώτο στάδιο της Αναβίωσης είναι η δημιουργία τουριστικών δομών και πιο συγκεκριμένα θα επικεντρωθούν στον αγροτουρισμό, που είναι ο πρώτος εύλογος τρόπος ανάπτυξης του χωριού, όπως και η ανάπτυξη νέων καλλιεργειών. Ήδη στην Βαμβακού έχουν λειτουργήσει καταλύματα και εστιατόρια, για να φιλοξενήσουν όλους τους λάτρεις του βουνού.

Ακόμη, θα προσελκύσουν κόσμο μέσα από τη δημιουργία προγραμμάτων φιλοξενίας για καλλιτέχνες, μια ακόμα παράμετρο του προγράμματος. Μάλιστα, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ξεκινήσει ήδη ένα τέτοιο πρόγραμμα από τον χειμώνα που μας έρχεται, υπό τον σχεδιασμό του Γιώργου Κουμεντάκη, όπως διαβάσαμε σε επίσημη ανακοίνωση.

Ακόμη, φέτος, οι «Διάλογοι» -μια σειρά εκδηλώσεων που επιδιώκουν να παρουσιάζουν ανθρώπους που με το έργο, τη δράση, το λόγο τους εμπνέουν την κοινή γνώμη- που διοργανώνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιήθηκαν εκεί, εστιάζοντας στη συλλογική αυτή προσπάθεια αναβίωσης του τόπου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο που μας πέρασε, καλεσμένοι ομιλητές αντάλλαξαν ιδέες μέσα από την εμπειρία τους, μαζί με τους ελάχιστους κατοίκους του χωριού για μοντέλα ανάπτυξης και βιωσιμότητας απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και τον ρόλο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας και της τεχνολογίας.

Επιπλέον, πριν ξεκινήσει η συζήτηση πραγματοποιήθηκε το πρώτο Vamvakou Mountain Run, το οποίο έδινε τη δυνατότητα σε όλους να γνωρίσουν τη ομορφιά της φύσης στην περιοχή, μέσα από μια διαδρομή τροχάδην στο βουνό. Στο τέλος, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία μικρή παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Μπορείτε να απολαύσετε όλη την εκδήλωση στο παρακάτω βίντεο:

Η ενέργεια θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία σε μονοπάτια, ποδηλατικές διαδρομές, ξεναγήσεις και δωρεάν δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Προσπαθώντας πάντα να κατακτήσει τον αρχικό της στόχο, δηλαδή σε μερικά χρόνια, στη Βαμβακού να ζουν νέοι, οικογένειες και παιδιά.

Πολύ σημαντική είναι και η προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας του μέρους, χρησιμοποιώντας τα πατροπαράδοτα επαγγέλματα των κατοίκων, που είναι η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή (πατάτες, καρύδια, κάστανα, κηπευτικά), ενώ η περιοχή είναι γνωστή για το μέλι, το αρωματικό τσάι του βουνού και τη ρίγανη. Μέσα από τα λόγια τους, γίνεται κατανοητό πως δεν θέλουν να δημιουργήσουν μόνο ένα τουριστικό αξιοθέατο, αλλά έναν σύγχρονο τόπο όπου θα μπορούν να κατοικούν άνετα οι άνθρωποι κάθε ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσει ξανά το σχολείο της περιοχής, που παραμένει κλειστό από το 2008.

vamvakou5.jpg

Η Βαμβακού χτίστηκε στα μέσα του 15 αιώνα, η σημερινή της ονομασία καθιερώθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της ιστορίας για την προέλευση του ονόματος, με τις κυριότερες να σχετίζονται με μια γυναίκα ονόματι Βαμβακιά, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή, ερχόμενη από τον Μυστρά. Άλλοι συνδέουν τον όνομα με την καλλιέργεια βαμβακιού. Σήμερα, κατοικούν μόνο 9 άνθρωποι, ενώ γραμμένοι στον Δήμο είναι περίπου 100 άτομα, οι οποίοι επισκέπτονται το χωριό για τις διακοπές τους. Πρόκειται για μία υπέροχη τοποθεσία της Πελοπονήσου, που απέχει μόλις 36 χλμ από τη Σπάρτη και 210 από την Αθήνα.

Αν αποφασίσετε να στηρίξετε αυτό το σπουδαίο project, μην παραλείψετε να γευματίσετε στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο της Βαμβακούς, το Βουρεϊκό. Τέλος, μπορείτε να ενημερώστε από το επίσημο site του ΙΣΝ για όλες τις μελλοντικές εκδηλώσεις.

1528196-cafe.jpg
Εστιατόριο Βουρεϊκό
Πηγή: iefimerida.gr

Φωτογραφίες από τους "Διαλόγους" στην gallery: Μαριλένα Κατσίνη