Η Θεσσαλονίκη ήταν ανέκαθεν προορισμός αλέγκρος, που πάντρευε και συνεχίζει να παντρεύει εξίσου καλά διασκέδαση και γαστρονομία. Αυτή είναι η «συνταγή» της και οι άνθρωποι της την τηρούν στον βαθμό που της πρέπει. Όσο για τα Λαδάδικα, είναι γειτονιά ιστορική και κομμάτι αυτής της κουλτούρας. Κάποτε έσφυζε από ζωή ως σταυροδρόμι εμπόρων με κτίρια "διαμάντια", όπως το διώροφο της Λυκούργου 2 που σήμερα στεγάζει το Μαστίχα-Μεζεδοπωλείο. Η περιοχή που στην πορεία κρίθηκε διατηρητέα και άλλαξε πρόσωπο με την ανάπλασή της, εξελίσσεται πλέον σε γειτονιά-στέκι για διασκέδαση και ψυχαγωγία. Εδώ καρδάρεται ένα σκηνικό γραφικό. Έχει κάτι από την αίγλη την παλιά. Ξύλο, πέτρα, σοκάκια πλακόστρωτα. Και τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, ζωντανεύουν και παίρνουν άλλον αέρα. Τραπεζάκια σεταρισμένα και κόσμος που τριγυρνάει στα καλντερίμια από νωρίς το μεσημέρι ως αργά το βράδυ. Ωραίο «μπλέξιμο».
Η περίπτωση του Μαστίχα-Μεζεδοπωλείο έκανε είσοδο το 2015, έδεσε γρήγορα και κέρδισε επάξια τη θέση που έχει σήμερα, γιατί πάτησε σε γερές βάσεις. Είναι το «παιδί» μιας παρέας γνωστών-άγνωστων με θητεία στον χώρο -αλλά και όχι μόνο- που πάντρεψαν την προσωπική τους προσδοκία και επένδυσαν σε ένα στέκι υβριδικό. Έστησαν ένα εστιατόριο-μπαρ με κουζίνα προσεγμένη. Μια κουζίνα που ο κόσμος θα μπορεί να την απολαμβάνει από το νωρίς το μεσημέρι και την ίδια στιγμή θα μπορεί να διασκεδάζει έως το βράδυ, χωρίς να στερηθεί το φαγητό του ή να περιοριστεί σε ένα ποτό.
Στα περί ταυτότητας του Μαστίχα, πέραν του σωστού service και της άψογης οργάνωσης -παρά το γεγονός ότι το μαγαζί είναι πάντοτε γεμάτο-, σε πρώτη ανάγνωση διαπιστώνει κανείς ότι το κτίριο είναι από μόνο του «δυνατό» χαρτί. Ο τρόπος που αυτή η ομάδα διαχειρίστηκε τόσο τον εσωτερικό, όσο και τον εξωτερικό χώρο του είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν, ώστε να ρετουσαριστεί και να αφομοιώσει την αίγλη της περιοχής και να σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ελεγχόμενη πολυτέλεια θα το έλεγε κανείς όλο αυτό που εκπέμπει η ατμόσφαιρα. Φυσικά συμβάλουν και οι άνθρωποι που σε υποδέχονται. Τώρα δε που καλοκαιριάζει και έχουν στηθεί τα έξω τραπεζάκια και ο χώρος έχει ντυθεί με πράσινο, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αυλή.
Σε επίπεδο γεύσης στο podium ανεβαίνει η ελληνική και μεσογειακή κουζίνα. Τα value for money πιάτα είναι προσεγμένα με δημιουργικά twist, και στη βάση τους έχουν ζυμαρικά, premium κρέας και θαλασσινά. Οι ταλιατέλες κοτόπουλο με κρέμα λιαστής ντομάτας σπανάκι και κουκουνάρι που δίνει γλύκα και «σπάει» τη ζωηράδα της λιαστής ντομάτας είναι εξαιρετικό δείγμα του πώς ένα κλασικό πιάτο με μεσογειακό πρόσημο σε ανταμείβει. Προσωπικά, ενέδωσα σε μια γενναία, ζουμερή, καλοψημένη tomahawk steak που στο εσωτερικό της είχε κρατήσει τα ζουμιά της και είχε υφή ιδανική. Εξίσου λαχταριστό και σωστά ψημένο είναι το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά. Καταφτάνει σε μια ξύλινη βάση πλάι σε μυρωδικά φρέσκα αλλά και μια συνοδευτική σως που το απογειώνει. Ατόφια γεύση, στρόγγυλη. Όπως ακριβώς θέλεις να είναι ένα καλοφτιαγμένο μπιφτέκι. Στη δεύτερη μας «απόβαση» βέβαια παντρέψαμε τις ετικέτες που μας σύστησαν με ένα καρέ από starter και μια δροσερή σαλάτα με τραγανό παναρισμένο κοτόπουλο σε doritos που άξιζε τη δοκιμή, όπως άλλωστε και όλες οι προτάσεις του μενού.
Η λίστα με τις ετικέτες είναι ενημερωμένη, το ίδιο και η κάβα. Τα βράδια, βέβαια οι ρυθμοί ανεβαίνουν και o χώρος αλλάζει πρόσωπο, καθώς μετά τις 23.30 μεταμορφώνεται σε μπαρ. Που σημαίνει, ότι μπορείς να φας ανενόχλητος και αν υπάρχει διάθεση, το μαγαζί σου προσφέρει τη δυνατότητα να συνεχίσεις τη βραδιά ανάλογα. Σημείωσε, πως οι κρατήσεις γίνονται άμεσα και εύκολα με ένα τηλεφώνημα και αυτός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος, για να είσαι καλυμμένος.
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310504020