fbpixel

Search icon
Search
To forgive, not to forget: 8 τρόποι για να μάθετε να συγχωρείτε
PSYCHOLOGY

To forgive, not to forget: 8 τρόποι για να μάθετε να συγχωρείτε

Πώς θα μάθουμε να συγχωρούμε


Στη ζωή μας θα χρειαστεί να έρθουμε αντιμέτωποι όχι μόνο με ευχάριστες στιγμές, αλλά και με δυσκολίες. Αυτές πολλές φορές αφορούν προδοσίες από δικά μας άτομα ή συμπεριφορές, οι οποίες μας πλήγωσαν. Απευθείας, λόγω του πόνου που νιώθουμε ψυχικά, γεμίζουμε με απέραντη αρνητική ενέργεια. Καλλιεργούνται συναισθήματα θυμού, τα οποία δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε παρόμοιες πράξεις ως ένα είδος εκδίκησης προς το άλλο πρόσωπο.

Οτιδήποτε μας συμβαίνει είναι ένα εμπόδιο, μια μάχη με τον εαυτό μας που οφείλουμε να κερδίσουμε, ώστε να κυριαρχεί η ευτυχία. Το να μη συγχωρούμε έχει αντίκτυπο μέσα μας. Σίγουρα, η «άφεση αμαρτιών» απαιτεί χρόνο ανάλογα και με το γεγονός, αλλά εάν μάθετε να πορεύεστε βασισμένοι σε αυτή θα βρείτε την εσωτερική γαλήνη. Σχετικές έρευνες αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι που μπορούν να συγχωρούν, βιώνουν λιγότερο στρες, θλίψη και όποιο άλλο αρνητικό συναίσθημα, τα οποία λειτουργούν τοξικά ως προς την υγεία μας.

1-Hx3Ke.jpg

Συγχωρώ δεν σημαίνει ότι ξεχνώ!

Πολλοί θα αναρωτιούνται και θα υποστηρίζουν ακράδαντα πως δεν μπορούν να προχωρήσουν στη συγχώρεση και να παριστάνουν πως η όλη κατάσταση δεν συνέβη. Πρέπει να αντιληφθούμε πως αυτά τα δύο δεν συνάδουν απαραίτητα. Η συγχώρεση είναι αναγκαία πρώτα από όλα για τον εαυτό μας, για να απαλλαχθούμε εμείς από τον αρνητισμό και να αποβάλλουμε οποιαδήποτε κακία που μας κρατάει προσκολλημένους στο παρελθόν. Έτσι κι αλλιώς, είναι σημαντικό να θυμόμαστε την κάθε προδοσία δεδομένου πως ο κόσμος δεν είναι ονειρικά πλασμένος και οφείλουμε να προσέχουμε στο μέλλον.

8 τρόποι–οδηγοί για να μάθουμε να συγχωρούμε! 

1. Αποδοχή

Μη διστάσετε να εκφραστείτε και να μιλήσετε γι αυτό που νιώθετε, είτε σε φίλους, οικογένεια, ψυχολόγους ή ακόμη και μόνοι σας σε ένα κομμάτι χαρτί. Η λύπη είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα και δεν θα πρέπει να παριστάνουμε πως δεν συμβαίνει, καθώς αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια. Το να αποδεχτούμε ότι πονάμε θα μας βοηθήσει και να το αντιμετωπίσουμε.

2. Αναλύστε το συμβάν

Για να καταφέρετε να συγχωρήσετε, πρώτα οφείλετε να καταλάβετε τι ακριβώς έγινε, ώστε να γνωρίζετε για ποιο λόγο μπαίνετε σε αυτή τη διαδικασία. Μην το αγνοήσετε, αλλά αντιθέτως συζητήστε και μάθετε το «πώς» και το «γιατί» που σας βασανίζουν. Έτσι, θα τοποθετηθείτε κι εσείς και θα ανακουφιστείτε περισσότερο.

3. Κατανοήστε το παραπάνω ρητό

«Συγχωρώ, αλλά δεν ξεχνώ». Δεν σημαίνει αποδοχή, δεν σημαίνει ότι συναινείτε με αυτό που συνέβη, ούτε ότι ήταν σωστό. Το να συντηρούμε μέσα στις ψυχές μας πικρία δεν μας ωφελεί σε τίποτα, γι αυτό και προβαίνουμε στη συγχώρεση.

4. Μην τη συνδυάζετε με την αδυναμία

Πολλοί θεωρούν πως όσοι καταφεύγουν σε αυτήν είναι «αδύναμοι» άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα πιθανώς να χαρακτηριστούν και ανόητοι για την επιλογή τους. Ισχύει, όμως, το αντίθετο. Η συγχώρεση είναι ένδειξη δύναμης. Μόνο όσοι έχουν αυτοεκτίμηση και σέβονται τους εαυτούς τους μαθαίνουν και την αξία της.

2-I9FRS.jpg

5. Σκεφτείτε τα οφέλη της

Μόλις αποφασίσετε να προχωρήσετε και να συγχωρέσετε κάποιον, θα διαπιστώσετε ότι είστε πιο ήρεμοι, ότι η ψυχολογία σας ανέβηκε και γι αυτό έχετε περισσότερη ενέργεια να αφιερώσετε στον εαυτό σας.

6. Δείξτε υπομονή

Η συγχώρεση είναι μία μακρά διαδικασία, που για να φτάσουμε στο ανώτατο όριο απαιτεί πολύ δουλειά και επιμονή. Δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να πούμε ότι «Σε συγχωρώ», καθώς τότε όλοι θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Για να την καταφέρετε, προσπαθήστε να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας, ώστε να συνηθίσετε σε πιο απλά. Εάν μάθουμε να την διαχειριζόμαστε στα πιο «ασήμαντα» γεγονότα, τότε με την πάροδο του χρόνου θα είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με την ιδέα και σε επίπονα γεγονότα θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.

3-OPyIU.jpg

7. Αλλαγή ρόλων

Σκεφτείτε την πλευρά του άλλου και ανατρέξτε και σε δικές σας παλαιότερες άσχημες συμπεριφορές, που αποζητούσατε τη συγχώρεση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιληφθείτε ως ένα σημείο την οπτική του, κάτι το οποίο θα είναι αρκετό για να σταματήσετε να υποφέρετε.

8. Να θυμάστε ότι το κάνετε για εσάς

Η αγάπη για το «εγώ» μας δεν αποδεικνύεται μόνο από την εξωτερική περιποίηση, αλλά κυρίως από την εσωτερική. Η υιοθέτηση αρετών που μας εξελίσσουν σαν ανθρώπους είναι αυτό που θα μας μεταμορφώσει στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.