fbpixel

Search icon
Search
Mukaab: Το κτίριο σε σχήμα κύβου που μας μεταφέρει στο μέλλον
DESIGN NEWS

Mukaab: Το κτίριο σε σχήμα κύβου που μας μεταφέρει στο μέλλον

Το project της Σαουδικής Αραβίας με το εσωτερικό της κατασκευής να μπορεί να «φιλοξενήσει» μέχρι και 20 Empire State Buildings


Το Riyadh μεταμορφώνεται με το έργο New Murabba συμβάλλοντας στη μελλοντική ανάπτυξη της πόλης σύμφωνα με το «Saudi Vision 2030», το στρατηγικό πλαίσιο για τη μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο, τη διαφοροποίηση της οικονομίας της και την ανάπτυξη τομέων δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγεία, η εκπαίδευση, οι υποδομές, η αναψυχή και ο τουρισμός. Οι βασικοί στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση της οικονομίας και των επενδυτικών δραστηριοτήτων, την αύξηση του διεθνούς εμπορίου χωρίς πετρέλαιο και την προώθηση μιας πιο ήπιας και πιο κοσμικής εικόνας του Βασιλείου.

Το έργο New Murabba, της New Murabba Development Company, θα κατασκευαστεί με άξονα τη βιωσιμότητα και θα αποτελέσει το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο αρχιτεκτονικό project στην Σαουδική Αραβία. Το εμβληματικό έργο θα εκτείνεται σε περισσότερα από 25 εκατομμύρια τ.μ. και θα περιλαμβάνει ένα μουσείο, ένα πανεπιστήμιο, ένα θέατρο πολλαπλών χρήσεων και περισσότερους από 80 χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Το έργο θα βρίσκεται στη διασταύρωση των δρόμων King Salman και King Khalid στα βορειοδυτικά του Ριάντ, σε μια έκταση 19 τετραγωνικών χιλιομέτρων, για να φιλοξενήσει εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους. Στην τεράστια έκτασή του τ.μ. θα συμπεριληφθούν 104.000 κατοικίες, 9.000 δωμάτια ξενοδοχείων, 980.000 τ.μ. για εμπορική χρήση, 1,4 εκατομμύρια τ.μ. χώρους γραφείων, 620.000 τ.μ. για εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και 1,8 εκατομμύρια τ.μ. κοινόχρηστους χώρους.Το New Murabba θα προσφέρει μια μοναδική εμπειρία διαβίωσης, εργασίας και ψυχαγωγίας σε ακτίνα 15 λεπτών με τα πόδια και θα έχει το δικό του εσωτερικό σύστημα μεταφοράς. Θα είναι δε προσβάσιμο στα 20 λεπτά οδικώς από το αεροδρόμιο. 

kv-new-murabba-clean-landscape.jpg

Η New Murabba Development Company που διαχειρίζεται το project θα κατασκευάσει το «Mukaab», το εμβληματικό τοπόσημο που θα ενσωματώσει τις πιο πρόσφατες καινοτόμες τεχνολογίες. Το κυβικό σχήμα του «Mukaab» θα διασφαλίσει την απόλυτη αξιοποίηση του χώρου και θα είναι ο πρώτος καθηλωτικός προορισμός στον κόσμο που θα προσφέρει μια εμπειρία που δημιουργείται από ψηφιακή και εικονική τεχνολογία. Το «Mukaab» θα περιλαμβάνει έναν πύργο στην κορυφή μιας σπειροειδούς βάσης σε μια δομή με επιφάνεια 2 εκατομμυρίων τ.μ. έναν κορυφαίο προορισμό φιλοξενίας με καταστήματα λιανικής, πολιτιστικά και τουριστικά αξιοθέατα, μαζί με οικιστικές και ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις αναψυχής.

Η έναρξη του project αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας και προεδρεύεται από τον πρωθυπουργό, διάδοχο Πρίγκιπα Mohammad bin Salman bin Abdulaziz, με στόχο να διερευνησει τις δυνατότητες ανάπτυξης έργων σε διάφορους τομείς. Αναμένεται να προσθέσει 180 δισεκατομμύρια ριάλ, περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, στο μη πετρελαϊκό ΑΕΠ και να δημιουργήσει 334.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας έως το 2030. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, σε μόλις 7 χρόνια, ο υπέρμέγεθης κύβος «Mukaab» θα μας μεταφέρει σε μια νέα εποχή εικονικής πραγματικότητας.

kv-the-mukaab-clean-landscape.jpg

Ο κύβος

Το «Mukaab» θα είναι μια από τις μεγαλύτερες κατασκευές στον κόσμο, με ύψος 400 μέτρα, πλάτος 400 μέτρα και μήκος 400 μέτρα. Η επιφάνεια του κύβου είναι 2 εκατομμυρία τετραγωνικά μέτρα και ενσωματώνει 2 βασικά δομικά στοιχεία: το κέλυφος, με γεωμετρικά αραβουργήματα βασισμένο στην νέα εκδοχή της ισλαμικής αρχιτεκτονικής Najdi. Ο ουρανοξύστης, εδράζεται σε μια σπειροειδή βάση και θα αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό με ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά κέντρα και χώρους αναψυχής.

Καινοτόμες τεχνολογίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά και προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στο είδος τους. Το σχήμα του «Mukaab» διασφαλίζει την απόλυτη αξιοποίηση του χώρου για να ενσωματώσει τις νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση του μοναδικού στο είδος του τοπόσημου. Θα παρέχει μια καθηλωτική εμπειρία στους επισκέπτες βασισμένη στην ψηφιακή και εικονική πραγματικότητα.