fbpixel

Search icon
Search
To εμβληματικό Pirelli Calendar για το 2023 μόλις κυκλοφόρησε με ένα cast μεγάλων αστέρων
ARTS & CULTURE

To εμβληματικό Pirelli Calendar για το 2023 μόλις κυκλοφόρησε με ένα cast μεγάλων αστέρων

Και πολλές ακόμη προσωπικότητες από τη βιομηχανία της μόδας


Το νέο ημερολόγιο της Pirelli που έχει μια μακρά παράδοση στον χώρο των fashion calendars αυτήν τη φορά μας παρουσιάζει μια πλούσια, ονειρική έκδοση με ένα cast αστέρων. Με τίτλο "Letters to the Muse" («Γράμματα στη μούσα»), είναι ένας φόρος τιμής σε μια ομάδα εξαιρετικών γυναικών, ανάμεσά τους καλλιτέχνιδες, ακτιβίστριες, αθλήτριες και άλλες πρωτοπόρες προσωπικότητες, όπως δήλωσε η Αυστραλή φωτογράφος Emma Summerton, οι οποίες την ενέπνευσαν.

pirelli-ashley.jpg
Ashley Graham, "The Activist"

«Ήθελα να επιστρέψω στην ετυμολογική ρίζα της λέξης «μούσα» και να απεικονίσω γυναίκες που με εμπνέουν για τη συμβολή τους στη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες», δήλωσε η Summerton στο CNN World από τα κεντρικά γραφεία της ιταλικής εταιρείας ελαστικών στο Μιλάνο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση Τύπου.

«Η ιδέα ήταν να αποτυπώσουμε αυτό που πραγματικά είναι και να δημιουργήσουμε κόσμους που θα μπορούσαν να αντανακλούν και να αφηγούνται τις ιστορίες τους.» 

Ως εκ τούτου, τα 14 μοντέλα εμφανίζονται ως «μούσες» σε ιδιαίτερα προσεγμένες λήψεις που παραπέμπουν στις ασχολίες τους πέρα από την πασαρέλα. Η Cara Delevingne, για παράδειγμα, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε διάφορους κινηματογραφικούς ρόλους εκτός από την εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα της ως μοντέλο, εμφανίζεται ως "The Performer", ντυμένη με μια στολή μακραμέ και ποζάρει ανάμεσα σε γιγαντιαίες πικραλίδες.

http-cdncnncom-cnnnext-dam-assets-221116103734-pirelli-cara-3.jpg
Cara Delevigne, "The Performer"

Τα μοντέλα φωτογραφήθηκαν στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε περίτεχνα σκηνικά, τα οποία διαπνέονται από μαγικό ρεαλισμό και σουρεαλιστικά στοιχεία, όπως οι προαναφερθείσες πικροδάφνες, τα σκοτεινά δάση, οι κουκουβάγιες και οι οπτικοί καθρέφτες, χάρη στη σκηνογράφο Viki Rutsch. Όλα αυτά συμπληρώνουν τα φανταστικά κοστούμια της διευθύντριας μόδας Amanda Harlech.

«Το γεγονός ότι είχαμε μια ομάδα που αποτελούταν σχεδόν αποκλειστικά από γυναίκες έκανε την όλη εμπειρία πολύ ξεχωριστή. Ήταν μια σπουδαία συνεργασία.», συνεχίζει η Summerton.

Στο πολυαναμενόμενο ετήσιο ημερολόγιο έχουν εμφανιστεί μερικά από τα μεγαλύτερα μοντέλα του κόσμου, από την Iman μέχρι την Kate Moss. Κάθε χρόνο επιλέγεται διαφορετικός φωτογράφος, με την Annie Leibovitz και τον Richard Avedon να είναι μεταξύ εκείνων που έχουν κληθεί στο παρελθόν να φέρουν εις πέρας το project. 

http-cdncnncom-cnnnext-dam-assets-221116104741-pirelli-guinevere.jpg
Guinevere Van Seenus, "The Photographer"

Η Summerton είναι η πέμπτη γυναίκα που φωτογραφίζει το Pirelli Calendar από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε τη δεκαετία του 1960. Πριν από αυτήν, είχαν επιστρατευτεί η Sarah Moon το 1972, η Joyce Tenneson το 1989, η Inez Van Lamsweerde (μαζί με τον Vinoodh Matadin) το 2007 και η Leibovitz το 2000 και το 2016.

http-cdncnncom-cnnnext-dam-assets-221116103739-pirelli-emily-4.jpg
Emily Ratajkowski, "The Writer"

Από τη στιγμή που ανέλαβε το project, η Summerton ήξερε ότι οι μούσες θα αποτελούσαν το concept της εκδοχής της. Ο αρχικός πίνακάς της περιελάμβανε μερικές από τις γυναίκες δημιουργούς που επηρέασαν περισσότερο το έργο της, από τη βρετανικής καταγωγής Μεξικανή ζωγράφο Leonora Carrington και την Ιταλίδα ηθοποιό Monica Vitti, μέχρι την Αμερικανίδα πειραματική κινηματογραφίστρια Maya Deren και την Αυστραλή καλλιτέχνιδα Vali Myers.

pirelli-lauren.jpg
Lauren Wasser, "The Athlete"

Η φωτογράφος τις χρησιμοποίησε ως αναφορά για να χτίσει κάθε χαρακτήρα, «και να δημιουργήσει ένα είδος ενέργειας γύρω από κάθε μούσα» που θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας βαθύτερης, ευρύτερης συζήτησης μεταξύ του θέματος και του θεατή γύρω από την ομορφιά, την ενδυνάμωση και την ευαλωτότητα.

Κεντρική φωτογραφία: Bella Hadid, "The Sprite".