fbpixel

Search icon
Search
Το Casa Horta του γνωστού αρχιτέκτονα Guillermo Santomá είναι ονειρικό
INTERIORS

Το Casa Horta του γνωστού αρχιτέκτονα Guillermo Santomá είναι ονειρικό

Ένα πολύχρωμο σπίτι στη Βαρκελώνη που θα σας ταξιδέψει σε ουτοπικά μέρη


Όταν περνάει κανείς από τη σκαλιστή πόρτα του Casa Horta, είναι σαν να μπαίνει κατευθείαν στο μυαλό του Guillermo Santomá, αρχιτέκτονα και ταλαντούχου interior designer. Ο Ισπανός σχεδιαστής, φαίνεται να έδωσε τον καλύτερο εαυτό του στη δημιουργία του Casa Horta -μία αρχιτεκτονική, καλλιτεχνική παρέμβαση, σ' ένα παραδοσιακό ορεινό σπίτι του 20ου αιώνα. Ο Santoma, γενικότερα, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το design, δημιουργώντας αρμονικά περιβάλλοντα, ενώ τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιεί στα έργα του είναι άμμος, γυαλί, μέταλλο και neon.

Όσον αφορά αυτό το σπίτι-αριστούργημα, το σχεδίασε όπως θα έκανε ακριβώς για έναν πελάτη. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι του 1920, που βρίσκεται στα προάστια της Βαρκελώνης. Οι γεωμετρικές μορφές αναδεικνύονται περισσότερο με το χρώμα, το οποίο κάνει τον χώρο να μοιάζει με ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης. Τρεις όροφοι ζωντανής ομορφιάς ταλαντεύονται ανάμεσα σε ροζ και βαθύ πράσινο, οπότε αξίζει να περιηγηθείτε στους διαδρόμους του και να γνωρίσετε περισσότερα για την αρχιτεκτονική του. Συγκατοικεί σε αυτό με τη σύζυγό του Rachel και μαζί μας ξεναγούν σε όλους τους χώρους του.

home4.jpeg

Με την πρώτη ματιά, κανείς παρατηρεί ότι η κατοικία μπορεί να μην έχει πολλά έπιπλα, αλλά αυτό λίγη έχει αυτό, αφού η καθαρή γεωμετρία τραβάει τα βλέμματα του επισκέπτη από την πρώτη στιγμή. Ο Santomà εξηγεί «Ένας μέρος, προκειμένου να είναι κατοικήσιμο μεταμορφώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες του. Ο σκοπός είναι να περιβάλλεστε από κάτι που σας αντιπροσωπεύει. Να είστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία κατασκευής μιας κι εγώ ο ίδιος επανεξετάζω συνεχώς τον χώρο». Γενικότερα, θα έλεγε κανείς ότι στο σπίτι η disco νοοτροπία της δεκαετίας του '80 συναντά τη φαντασία και την ακατέργαστη κληρονομιά της ισπανικής κουλτούρας.

home7.jpg

Το κτίριο δεν αποτελείται από έναν, αλλά από τρεις ορόφους. Το μόνο αρχικό στοιχείο που διατηρήθηκε ακέραιο (και χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1900) είναι η είσοδος. Μέσα, τα μπροστινά δωμάτια είναι στενά και με μικρά παράθυρα, οπότε η «αποστολή» του Santomà ήταν να εισάγει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο σπίτι των 1.722 τετραγωνικών μέτρων! Ήθελε, επίσης, μια αίσθηση συνοχής, την οποία πέτυχε με τον συνδυασμό των τριών χρωμάτων: ροζ, πράσινο και μπλε. Plus, μία λεπτομέρεια που δεσπόζει στο σπίτι είναι ότι ακόμη και οι διακόπτες είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι!

Ιδιαίτερη εντύπωση στο σπίτι -εκτός από τα χρωματιστά δωμάτια- προκαλούν το μπάνιο και η κουζίνα, τα οποία διατήρησαν τη vintage αισθητική τους με το ροζ μωσαϊκό. Αυτό το terrazzo trend, ωστόσο, έχει ακόμη και σήμερα την αίγλη του και θεωρείται μια διαχρονική τάση στην interior διακόσμηση. Ο ιδιοκτήτης επέλεξε να το συνδυάσει μ' ένα εξίσου ροζ χρώμα στους υπόλοιπους τοίχους δημιουργώντας δύο αρμονικά monochromatic δωμάτια, όπου μπορεί να περνά ώρες κανείς χαλαρώνοντας. Εντύπωση προκαλεί και η οροφή του μπάνιου, η οποία έχει ζωγραφιστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με καταγάλανο ουρανό!

casa11.jpg

Περιηγηθείτε στην γκαλερί και θαυμάστε το πανέμορφο αυτό σπίτι, το οποίο εμπνέει και ταξιδεύει παράλληλα σε παραμυθένιους τόπους. Είναι ιδανικό για κάθε οπαδό του rainbow effect, αλλά για όποιον εκτιμά την αισθητική που κρύβεται ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Εμείς το λατρέψαμε, είμαστε σίγουροι ότι θα το λατρέψετε κι εσείς.