fbpixel

Search icon
Search
Το Bondi Junction House στην Αυστραλία αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής
INTERIORS

Το Bondi Junction House στην Αυστραλία αποτελεί ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής

Υπό την επιμέλεια των Alexander & CO


Η αρχιτεκτονική πρακτική Alexander & CO που εδρεύει στο Σίδνεϊ είναι γνωστή για την ανακαίνιση σπιτιών με διαχρονική κομψότητα αφού σέβεται την αρχιτεκτονική κληρονομιά τους, ενώ υποστηρίζει μια σύγχρονη ευαισθησία στο κομμάτι του design. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όταν ανέλαβε το οικογενειακό σπίτι του διευθυντή της Alexander & CO, Jeremy Bull και του συνεργάτη και διευθυντή μάρκετινγκ, Tess Glasson, και των τεσσάρων μικρών γιων τους, η ανακαίνιση έμοιασε με αρχιτεκτονικό αριστούργημα. Περιηγηθείτε στα δωμάτιά του κι εκπλαγείτε από το άψογο interior design και την αισθητική του. 

f3-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg

Η κατοικία βρίσκεται στο Bondi Junction, ένα ανατολικό προάστιο του Σίδνεϊ, ενώ η βικτοριανή ημιανεξάρτητη βεράντα ήταν πολύ ερειπωμένη όταν το ζευγάρι το απέκτησε πριν από επτά χρόνια. Τρεις ανακαινίσεις αργότερα, το σπίτι έχει αναδιαμορφωθεί κι επεκταθεί σε τέσσερα υπνοδωμάτια κι ένα νέο σαλόνι και τραπεζαρία, αλλά το έργο δεν έχει τελειώσει ακόμη. Όπως εξηγεί η ομάδα, «το σπίτι είναι ιδανικό για συνεχόμενες αλλαγές και η οικογένεια έχει απολαύσει αυτό το γεγονός». Το έργο αυτό όχι μόνο αντικατοπτρίζει την εξελισσόμενη οικογενειακή δυναμική και τις αυξανόμενες οικογενειακές ανάγκες, αλλά αποτελεί επίσης μια εξερεύνηση του «ημιτελούς» στοιχείου και του ρόλου της αρχιτεκτονικής ως μορφή εκπαίδευσης.

p2-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg

Εμπνευσμένο από τα έργα του Alvar Aalto και του Louis Kahn, ο σχεδιασμός του σπιτιού υποστηρίζεται από μια χαλαρά μοντερνιστική φιλοσοφία. Εκμεταλλευόμενος το κεκλιμένο έδαφος της ιδιοκτησίας, η ομάδα πειραματίστηκε με τις αλλαγές εσωτερικού επιπέδου και των εσωτερικών όγκων. Ένα ευρύχωρο σαλόνι και μια τραπεζαρία ύψους 5 μέτρων, «προϊόντα» της τελευταίας ανακαίνισης, προσφέρουν το τέλειο σημείο για ανάπαυλα συγκριτικά με τους πιο οικείους χώρους που υπάρχουν στο αρχικό κτίριο, ενώ ένα καινούριο δωμάτιο σοφίτας κατασκευάστηκε κατά την δεύτερη ανακαίνιση και αποτελεί το τέλειο playroom για τα αγόρια. Προκειμένου να μεγιστοποιηθεί ο χώρος και να αξιοποιηθούν τα περιορισμένα σημεία στο σπίτι, η κατοικία ελαχιστοποιεί τους χώρους κυκλοφορίας, με τους διαδρόμους να φαντάζουν ξανά ως καθιστικά.

p1-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg
f4-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg

Ενώ το πιο ανακατασκευαστικό μέρος της εργασίας πραγματοποιήθηκε κατά την αρχική ανακαίνιση, η πιο φιλόδοξη χειρονομία που επετεύχθη στο interior design ήταν η επέκταση της κουζίνας με την προσθήκη ενός νέου πλυντηρίου, του σαλονιού και της τραπεζαρίας, καθώς και μια ημιώροφη αποθήκη. Με τέσσερα παιδιά που θέλουν να παίζουν διαρκώς, τα ξύλινα δάπεδα αντικαταστάθηκαν με πέτρινα πλακάκια, πέτρινες σανίδες και κατώφλια από πέτρινες πόρτες για να υπάρχει μια αυξημένη ανθεκτικότητα. 

f7-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg
f10-alexander-co-bondi-junction-yatzer.jpg

Η «μη στατική κατάσταση» ολοκλήρωσης του σπιτιού αντικατοπτρίζεται όχι μόνο στα τρία στάδια της ανακαίνισης, αλλά και από τους ιδιόμορφους εσωτερικούς χώρους με διάφορα φινιρίσματα, υλικά κι έπιπλα που συνεχίζουν να εξελίσσονται σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις και τις ανάγκες των ενοίκων του. Η πλειονότητα των εσωτερικών φινιρισμάτων συμπληρώνεται από τα περίφημα πλακάκια Carrara σε διάφορες μορφές και μεγέθη σε μπάνια, πλάτες κουζίνας κι επιφάνειες δαπέδου. Οι ατέλειες μάλιστα των υλικών χαμηλού κόστους, που περιλαμβάνουν επίσης στιλβωμένο γύψο και στόκο, χαρίζουν στο σπίτι μια αριστοκρατική αίγλη και διδάσκουν ένα πολύτιμο μάθημα. Όπως εξηγεί η ομάδα, «το σπίτι ήθελε να εξηγήσει πώς χτίστηκε, να δείξει τους δομικούς ρυθμούς του, πώς τα υλικά θα μπορούσαν να προστεθούν το ένα δίπλα στο άλλο και να οδηγήσουν σε χώρους που είναι αυθεντικοί και συχνά εκπλήσσουν τον επισκέπτη».

Πηγή: Yatzer