fbpixel

Search icon
Search
To Baking Power είναι ένας χώρος στη Θεσσαλονίκη που μοσχοβολάει καραμέλα
DESIGN NEWS

To Baking Power είναι ένας χώρος στη Θεσσαλονίκη που μοσχοβολάει καραμέλα

Με την υπογραφή των Tsquare Architects


Πρόκειται για έναν νέο εξειδεικευμένο χώρο που πρόκειται να φιλοξενήσει σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής και μόλις κατέφτασε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σχεδιασμένος από το αρχιτεκτονικό γραφείο T.square Architects προορίζεται ως ένα spot, όπου η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική συναντούν τη μάθηση και τη διασκέδαση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα περιβάλλον επηρεασμένο κυρίως από τις αρχές του industrial design κι εμπλουτισμένο με στοιχεία ικανά να προσδώσουν στον χώρο ένα οικείο και φιλόξενο χαρακτήρα, άμεσο ζητούμενο της μαθησιακής εμπειρίας και ψυχαγωγίας.

fze-6016-edit.jpg

fze-5913-edit.jpg

Ο χώρος αν και ενιαίος διαχωρίζεται λειτουργικά σε 3 πανέμορφους υπο-χώρους: χώρος υποδοχής-εισόδου, κύριος χώρος μαγειρικής και δημιουργίας και σαλόνι, δωμάτιο συγκέντρωσης, μάθησης και διασκέδασης. Σχεδιαστικά, ωστόσο, επιλέχθηκαν ενιαίοι χειρισμοί δημιουργώντας μια ήπια μετάβαση μεταξύ των υπο-χώρων που με τη σειρά της καταργεί τα διακριτά όριά τους κι επιτρέπει την αρμονική διείσδυση του ενός μέσα στον άλλο.


fze-5877-edit.jpg

Το αρχιτεκτονικό concept δομείται από αντιθετικά στοιχεία και υλικά που συνδυάζονται ώστε να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα, όπου η καθαριότητα και η αυστηρότητα που απαιτείται σε μια επαγγελματική κουζίνα εναρμονίζεται και συγχέεται με το παιχνιδιάρικο, πιο άτακτο και ομαδικό πνεύμα της εναλλακτικής μάθησης.

fze-6003-edit.jpg

Το μέταλλο κυριαρχεί ως υλικό στον χώρο, σε διαφορετικές αποχρώσεις, διαμορφώνοντας κατασκευές που ακολουθούν απλές γραμμές και γεωμετρικά μοτίβα. Υλικά όπως το ξύλο, η ταπετσαρία και τα παστέλ χρώματα που χρησιμοποιούνται σημειακά έρχονται σε αντίθεση με τις ψυχρές μεταλλικές επιφάνειες προσδίδοντας στον χώρο ζωντάνια και ζεστασιά, δημιουργώντας μια «γλυκιά» ατμόσφαιρα.

fze-6046-edit.jpg

Οι ειδικές κατασκευές που συνοδεύουν το αρχιτεκτονικό design έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να εντείνουν τον σύμμεικτο χαρακτήρα του χώρου καθώς μεταβαίνουμε από την είσοδο προς το σαλόνι. Μια λευκή διάτρητη μεταλλική καμάρα αποτελεί το κατώφλι του χώρου μαγειρικής και δημιουργεί ένα ημιδιάφανο φίλτρο ανάμεσα στους δυο χώρους. Το ικανοποιητικό βάθος της καμάρας ορίζει γύρω της ωφέλιμο χώρο αποθήκευσης εκατέρωθεν που εξυπηρετεί και τους δυο χώρους. Το σαλόνι φιλοξενεί μια ξύλινη κατασκευή από «γυμνό» mdf με οπές μικρής διαμέτρου διαταγμένες σε έναν γεωμετρικό κάναβο που επιτρέπει την τοποθέτηση ραφιών σε διαφορετικές διατάξεις ανάλογα με τις απαιτήσεις. Τέλος, προχωρώντας προς το βάθος ένα ξύλινο τελάρο πλαισιώνει το μεγάλο άνοιγμα διαμορφώνοντας έναν ενδιάμεσο χώρο καθιστικού μεταξύ εσωτερικού κι εξωτερικού που εστιάζει στην υπέροχη θέα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

fze-5932-edit.jpg

About

Το αρχιτεκτονικό γραφείο T.Square architects ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2006 από τις Έλενα Σίτη -η οποία τελείωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην αρχιτεκτονική στο Architecture Royal College of Art του Λονδίνου- Φένια Δούκα και Χριστίνα Αλεξοπούλου -Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, απόφοιτες του τμήματος αρχιτεκτονικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κεντρική φιλοσοφία της ομάδας είναι η δημιουργία ενός καινούριου τρόπου συμπεριφοράς μέσα στον χώρο, με αποτέλεσμα την καλλιέργεια μιας νέας εμπειρίας.

Η αρχιτεκτονική συνδυάζεται με την τέχνη και τη γραφιστική, ώστε να δώσει σχήμα και μορφή σ' ένα νέο concept ανάλογα με τον εκάστοτε πελάτη. Η διακεκριμένη ομάδα δραστηριοποιείται σε αρχιτεκτονικές μελέτες κτιρίων και εσωτερικών χώρων εντός κι εκτός Ελλάδας, ενώ με μια γρήγορη ματιά στα πρότζεκτ τους καταλαβαίνει κανείς ότι η αισθητική τους κινείται ανάμεσα στο πιο μίνιμαλ στοιχεία, κρατώντας ωστόσο πάντα άθικτη την κομψότητα που χαρακτηρίζει το design style τους.

fze-5987-edit.jpg

Αρχιτεκτονική Μελέτη – T.SQUARE ARCHITECTS: Χριστίνα Αλεξοπούλου, Φένια Δούκα, Έλενα Σίτη 

www.tsquarearchitects.gr
Photos: www.fzerophotography.eu