fbpixel

Search icon
Search
To Athens Design Forum ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό προσωπικούς χώρους καταξιωμένων δημιουργών
DESIGN NEWS

To Athens Design Forum ανοίγει για πρώτη φορά στο κοινό προσωπικούς χώρους καταξιωμένων δημιουργών

Όπως το studio του Έλληνα μοντερνιστή Αριστομένη Προβελέγγιου - το σημερινό σπίτι του αρχιτέκτονα Διονύση Σωτοβίκη


Το εναρκτήριο Athens Design Forum προσκαλεί επισκέπτες σε ένα από τα έργα του Έλληνα μοντερνιστή Αριστομένη Προβελέγγιου - το σημερινό σπίτι του αρχιτέκτονα Διονύση Σωτοβίκη. Εκπρόσωπος του ελληνικού μοντερνισμού, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Αριστομένης Προβελέγγιος (1914 - 1999) είναι μια διάσημη προσωπικότητα στην ελληνική αρχιτεκτονική σκηνή. Έχοντας εργαστεί στο γραφείο του Le Corbusier στο Παρίσι, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες που βοήθησαν να μεταφερθεί η μοντερνιστική αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, και πολλά από τα κτίριά του διαφυλάσσονται, ακόμα στην Αθήνα μέχρι σήμερα. Ένα από αυτά, ένα σχετικά συμπαγές σπίτι στην κεντρική γειτονιά της Κυψέλης, είναι τώρα το σπίτι του σύγχρονου αρχιτέκτονα Διονύση Σωτοβίκη κι ένα από τα βασικά αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφθείτε κατά την έναρξη του Design Forum της Αθήνας το φθινόπωρο.

workshopsotovikis-wallpaper2021-final-4-6xvrU.jpg

Ο Σοτοβίκης απέκτησε το κτίριο (αρχικά δημιουργήθηκε ως ατελιέ καλλιτεχνών το 1956) το 2007, σώζοντάς το από την κατεδάφιση. Λειτούργησε μια γκαλερί στο χώρο μέχρι το 2013, όταν την μετέτρεψε σε δικό του σπίτι και χώρο εργασίας - εξακολουθώντας να την χρησιμοποιεί περιστασιακά για εκθέσεις. «Το σπίτι είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα μοντερνισμού και ένα σημαντικό κομμάτι της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μοναδικό και διαφορετικό από άλλα παρόμοια δείγματα, λόγω της εγγύτητάς του στην ανθρώπινη κλίμακα», εξηγεί. Το κτίριο του στούντιο είναι σχετικά μικρό, χτισμένο στην αυλή της παρακείμενης κατοικίας του καλλιτέχνη, που χρονολογείται από το 1928.

Η μετατροπή του κτιρίου από τον Σοτοβίκη σε οικιακό χώρο καθοδηγήθηκε από πολύ ελαφριές επεμβάσεις. «Τίποτα δεν άλλαξε, εκτός από την ανακαίνιση όλων των μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και την αποκάλυψη των αρχικών χρωμάτων που εφαρμόζει ο αρχιτέκτονας στα κουφώματα και τις παλιές πόρτες, σε μια προσπάθεια να« ξεκολλήσει ο χρόνος », τονίζει ο Σωτοβίκης. «Το σπίτι είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία που θέλω να πω σχετικά με τον" χρόνο κατασκευής "και τη σύνδεση μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος».

workshopsotovikis-wallpaper2021-final-8-EWhNe.jpg

Ενώ το έργο ήταν περιστασιακά ανοιχτό στο κοινό κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων Athens Open House, η συμμετοχή του στο πρώτο Athens Design Forum είναι μια κρίσιμη κίνηση για να καταστεί η μοντερνιστική κληρονομιά της Αθήνας πιο ορατή και προσιτή σε όλους. Και ο Σωτοβίκης επιφυλάσσει περισσότερα για το μέλλον. «Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αποκαλύψω [τα σχέδιά μου], αλλά αρκεί να πω ότι θα μετατραπεί σε τύπο μουσείου στο μέλλον», λέει. Ο αρχιτέκτονας, του Workshop Dionisis Sotovikis, παίρνει τακτικά τα στοιχεία του από τις μοντερνιστικές διδασκαλίες, έχοντας σχεδιάσει μια πληθώρα κατοικιών με γυμνό σκυρόδεμα, καθαρές, μινιμαλιστικές γραμμές και έμφαση στη λειτουργικότητα. Περισσότερα βρίσκονται σε εξέλιξη, από μια ιδιωτική τριώροφη κατοικία στο Κουκάκι, σε ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων στη Μήλο κι ένα νέο ξενοδοχείο στη Νάξο.

Το να είσαι μέρος του εναρκτήριου Athens Design Forum είναι μια ευκαιρία να συναντηθούμε και να συνεργαστούμε «με νέους ανθρώπους, μέσα από εκδηλώσεις που μας φέρνουν πιο κοντά στο κοινό, επιδεικνύοντας όλα όσα αγαπάμε να κάνουμε», αναφέρει ο Σωτοβίκης. Η μη κερδοσκοπική εκδήλωση, η πρώτη στο είδος της, στοχεύει να γιορτάσει τον ελληνικό σχεδιασμό και την αρχιτεκτονική μέσω μιας σειράς εκθέσεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων και αρχειακών μελετών που αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα της χώρας στην Αθήνα και όχι μόνο.

workshopsotovikis-wallpaper2021-final-11-ZLPFX.jpg

Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2021, το φεστιβάλ υποστηρίζεται από την πόλη της Αθήνας, το ίδρυμα Μπενάκη και τον σχεδιαστικό οδηγό The Design Release. «Η πρώτη έκδοση του Athens Design Forum συγκεντρώνει οραματιστές των οποίων η αποστολή είναι να ενισχύσουν την ποικιλόμορφη ιστορία της περιοχής - γεφυρώνοντας μεγαλύτερα ιδρύματα όπως το Μουσείο Μπενάκη σε διάλογο με πρωτοβουλίες σχεδιαστών του KN Group X Stamos Michael. Είμαστε μια πλατφόρμα που στοχεύει να ενοποιήσει και να χαρακτηρίσει την Αθήνα ως ένα αναδυόμενο και ιστορικά καθιερωμένο κέντρο δημιουργικής παραγωγής », λέει η ιδρύτρια του Forum, Κατερίνα Παπανικολόπουλος. Περισσότερα αξιοθέατα κατά τη διάρκεια του Athens Design Forum περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στο Papagos House - την ιδιωτική κατοικία και studio του εμβληματικού Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού, το οποίο θα είναι ανοιχτό για το κοινό για πρώτη φορά - και μια επίσκεψη στο στούντιο του designer Κώστα Λαμπρίδη.

Ανακαλύψτε στην gallery περισσότερες φωτογραφίες του χώρου!

Πηγή: Wallpaper.com