fbpixel

Search icon
Search
Tips & tricks για διατροφή χωρίς τύψεις στις διακοπές
WELLNESS

Tips & tricks για διατροφή χωρίς τύψεις στις διακοπές

Έτοιμες για τις καλοκαιρινές εξορμήσεις; 5 συμβουλές για να συνεχίστε να τρέφεστε ισορροπημένα


Φέτος πιθανώς να είναι η χρονιά που χρειαζόμαστε διακοπές περισσότερο από άλλες φορές, είτε επειδή τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήμασταν απομονωμένοι στο σπίτι, είτε γιατί βρισκόμασταν στον χώρο εργασίας με φόβο την υγεία μας και τη μετάδοση του ιού σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Διακοπές δε σημαίνει μόνο σωματική και ψυχική ξεκούραση αλλά και ένα μικρό διάλειμμα από τη ρουτίνα της διατροφής. Είναι λογικό να θέλουμε, όπου και αν ταξιδέψουμε, να γευτούμε εκείνη την παραδοσιακή συνταγή γεμάτη λιπαρά, να απολαύσουμε πιο συχνά το αγαπημένο μας γλυκάκι ή να επιλέξουμε αυτό που θεωρηθούμε «απαγορευμένο» στην καθημερινότητα μας και μας γλυκοκοιτάζει στις διακοπές. Αν αυτό νιώθετε, αυτό να κάνετε. Λίγες μέρες διακοπών με ατασθαλίες δεν θα καταστρέψουν όλη την προσπάθεια που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες. Αντιθέτως θα μας ξαναγεμίσει μπαταρίες και όρεξη για να συνεχίσουμε μια ισορροπημένη διατροφή κατά την επιστροφή μας στην πόλη.

Ωστόσο, αν θέλετε να χαλαρώσετε τη διατροφή σας χωρίς να εκτροχιαστεί και να αλλάξει 180 μπίρες (-μοίρες- αλλά αλήθεια, δεν είναι άκρως καλοκαιρινή η αναπάντεχη αυτόματη διόρθωση;), βρείτε παρακάτω πέντε απλές συμβουλές που μπορείτε κα ακολουθήσετε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

shutterstock-1049458763.jpg

Μη ξεχνάτε τα τακτικά γεύματα

Συνήθως στις διακοπές χάνουμε την κλασική συνήθεια των συχνών γευμάτων μέσα στη μέρα και καταλήγουμε να καταναλώνουμε ένα μεγάλο πρωινό και ένα μεγάλο βραδινό. Αυτό εκτροχιάζει το αίσθημα την πείνας και τη συνολική ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε μέσα στη μέρα.

Προσπαθήστε να τρώτε ανά 3-4 ώρες, καταναλώνοντας τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και μερικά ενδιάμεσα σνακ, ανάλογα με το πρόγραμμά σας και τη φυσική σας δραστηριότητα.

breakfast-beach.jpg

Πρωινό: το πιο σημαντικό γεύμα τη ημέρας

Ακόμα και στις διακοπές, το πρωινό αποτελεί ένα σημαντικό γεύμα τόσο για να μας «ξυπνήσει» από μέσα αλλά και για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. Διαλέξτε πιο σπάνια pancakes, παραδοσιακές πίτες ή αυγά με τυριά και αλλαντικά και τις περισσότερες μέρες προτιμήστε γιαούρτι με φρούτα και βρώμη ή ψωμί με ταχίνι, μέλι και ένα φρούτο.

shutterstock-1539398543.jpg

Plan ahead: Πάρτε ή παραγγείλτε ένα υγιεινό σνακ στην παραλία

Η οργάνωση δεν είναι πάντα φίλος των διακοπών αλλά αξίζει στην περίπτωση των σνακ. Πριν φύγετε για την παραλία, προμηθευτείτε ένα-δύο φρούτα, λίγους ξηρούς καρπούς ή αν έχετε ψυγειάκι ή ειδική θήκη φτιάξτε ένα σάντουιτς με ψωμί ολικής, κίτρινο τυρί και γαλοπούλα. Με λίγα μόνο υλικά από το κοντινό mini market, μπορείτε να οργανώστε τα σνακ της παραλίας. Αν έχετε την ευκαιρία να παραγγείλτε κάτι, επιλέξτε μια σαλάτα με το λάδι/dressing στο πλάι, ένα τοστάκι με αγγουροντομάτα αντί για τσιπς ή τηγανητές πατάτες ή μοιραστείτε ένα Club sandwich.

shutterstock-323777063.jpg

Main meal: Αποφασίστε πόσο θα φάτε πριν ξεκινήστε το γεύμα

Πολλές φορές μόνο στην ιδέα της μεγάλης ποικιλίας εδεσμάτων που περιμένουμε να εμφανιστούν μπροστά μας, θέλουμε να τα δοκιμάσουμε όλα χωρίς μέτρο. Το μυστικό είναι όταν σερβιριστούν οι επιλογές, να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» και να σκεφτούμε πραγματικά πόσο θέλουμε να φάμε. Έτσι τρώμε πιο συνειδητοποιημένα και δεν καταλήγουμε με το δυσάρεστο αίσθημα του υπερκορεσμού.

shutterstock-566327047.jpg

Ποτά και γλυκά διακοπών

Μια κλασική ερώτηση για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι τί γίνεται με τα αλκοολούχα ποτά και τα γλυκά. Οι απαντήσεις ποικίλουν, από τις πιο αυστηρές έως τις πιο χαλαρές. Για εμένα το σημαντικό είναι να υπάρχει μια σχετική ισορροπία· αν θέλετε να πιείτε κάτι παραπάνω, την ίδια ημέρα αποφύγετε να φάτε ένα ολόκληρο γλυκό και αρκεστείτε στη δροσιά λίγων φρέσκων φρούτων μετά το γεύμα. Άλλες μέρες που θέλετε να φάτε γλυκό, προτιμήστε ένα ανθρακούχο νερό με στυμμένο λεμόνι, μία μπύρα χωρίς αλκοόλ ή κάποιο αρωματικό κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη αντί για αλκοολούχο ποτό.

happy-beach.jpg

Το πιο σημαντικό

Οι διακοπές είναι η περίοδος που ξεκουραζόμαστε, σωματικά αλλά κυρίως ψυχικά από την καθημερινή ρουτίνα και τις υποχρεώσεις της πόλης. Φάτε το γλυκό που λαχταράτε, δοκιμάστε εκείνο το έδεσμα που σας γλυκοκοιτάζει και απολαύστε συνειδητά και χωρίς τύψεις τη διατροφή που θέλετε να κάνετε στις διακοπές σας. Για όλα έχει θέση η ισορροπημένη διατροφή - όταν το σώμα σας θέλει να κάνει ένα διάλειμμα, προσφέρετέ το απλόχερα.

Καλές διακοπές!


niki-4-dzhjc.jpg

Η Νίκη Αθανασιάδου PhD MSc RDN CDN, είναι κλινική διαιτολόγος με πολυετή εμπειρία στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.

Εγγραφείτε στο GLOW Newsletter για περισσότερα νέα!