Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν σε όλους δυσφορία, ενώ συχνά κατακλυόμαστε από το συναίσθημα του πρηξίματος και δεν ξέρουμε τι θα θέλαμε ν' απολαύσουμε ως γεύμα. Γι' αυτό κι εμείς, αποφασίσαμε να σας προτείνουμε μερικές εύκολες και άκρως δροσερές συνταγές, τις οποίες μπορείτε να γεύεστε ελεύθερα ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες!
Καλοκαιρινή σαλάτα με μοσχαρίσια μπριζόλα
Υλικά
(Μερίδες: 4)
- 2 μπριζόλες μοσχαρίσιες (περίπου 400 γρ. συνολικά)
- 30 ml ελαιόλαδο
- 20 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 μικρό αγγούρι, σε λεπτά φετάκια
- 1/2 μάτσο ρόκα, χοντροκομμένη
- 200 γρ. ανάμεικτες πρασινάδες, καλά πλυμμένες και χοντροκομμένες
- 1 φλιτζ. τσαγιού ανάμεικτα φύλλα βασιλικού και δυόσμου, κομμένα
Για το dressing
- 30 γρ. sweet chilli sauce
- 30 ml σάλτσα σόγιας
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- 50 ml χυμός λεμονιού
- 100 ml ελαιόλαδο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Για την καλοκαιρινή σαλάτα με μοσχαρίσια μπριζόλα, σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ψήνουμε τις μπριζόλες με το ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε σε ξύλο κοπής και τις κόβουμε σε όμορφες, λεπτές φέτες. Αφαιρούμε το κόκαλο. Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το πιρούνι όλα τα υλικά του dressing. Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε όμορφα τις φέτες μπριζόλας από πάνω, και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συνταγή: Χριστόφορος Πέσκιας
Ψητές μελιτζάνες με σάλτσα ντομάτας και φέτα
Για τις μελιτζάνες
- 2 μελιτζάνες, φλάσκες
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 πρέζα κρυσταλλική ζάχαρη
- 1-2 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. κανέλα
- 7-8 φύλλα βασιλικού
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη σύνθεση
- 50 γρ. ρόκα
- 100 γρ. φέτα
Εκτέλεση
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και τα ρίχνουμε και αυτά. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη ρίγανη, την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Βράζουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μην έχει πολλή υγρασία, και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα βασιλικού, τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Βγάζουμε τις μελιτζάνες από τον φούρνο. Μοιράζουμε τη ρόκα στα πιάτα και τοποθετούμε από πάνω 2 κομμάτια μελιτζάνας. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας, τρίβουμε από πάνω τη φέτα και σερβίρουμε.
Συνταγή: Άκης Πετρετζίκης
Κοτόπουλο Primavera
Υλικά
- ζυμαρικά
- φιλέτα κοτόπουλο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 400 γρ. αχιβάδες
- 120 γρ. καρότα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 180 γρ. σπαράγγια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 120 γρ. αρακά
- 200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Χυμό από ένα λεμόνι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 40 γρ. παρμεζάνα
- 10 φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να γίνουν al dente. Ζεσταίνουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε το κοτόπουλο καλά από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα καρότα, τα σπαράγγια, τον αρακά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμη 1 λεπτό. Συνεχίζουμε με τα ντοματίνια, το κοτόπουλο, τις αχιβάδες και το χυμό λεμόνι. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Μοιράζουμε στα πιάτα, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και σερβίρουμε.
Εκτέλεση: Γιώργος Τσούλης
Εύκολο Παγωτό
Υλικά
- 250 γρ. (1 συσκευασία) φυτική σαντιγί
- 400 γρ. (1 συσκευασία) ζαχαρούχο γάλα
- 410 γρ. (1 συσκευασία) γάλα εβαπορέ
- 1 ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Με μίξερ χειρός χτυπάμε για 5΄ τη φυτική σαντιγί να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει. Λίγο λίγο και πάντα χτυπώντας με το μίξερ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα. Τώρα το μείγμα μας έχει γίνει μια παχιά κρέμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το εβαπορέ, χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, γιατί το μείγμα αραιώνει και πιτσιλάει. Τέλος, προσθέτουμε τη βανίλια. Παγώνουμε το παγωτό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Το ξαναχτυπάμε με το μίξερ χειρός, να αφρατέψει καλά, για 5′, σε δυνατή ταχύτητα. Παγώνουμε στην κατάψυξη.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου