fbpixel

Search icon
Search
Τι πρέπει να ξέρετε για την καταπληκτική έκθεση Van Gogh Alive στη Θεσσαλονίκη
ARTS & CULTURE

Τι πρέπει να ξέρετε για την καταπληκτική έκθεση Van Gogh Alive στη Θεσσαλονίκη

Οι λόγοι που θεωρείται must visit και 10 πράγματα για τη ζωή του εμβληματικού ζωγράφου


Μοναδικός, ιδιοφυΐα, θρύλος των εικαστικών. Μερικές λέξεις που ίσως μπορούν να περιγράψουν εν μέρει τη σπουδαιότητα ενός μύθου στην ιστορίατων εικαστικών, τον Vincent Van Gogh. Διάσημος για πολλά έργα του και τις μεγαλειώδεις δημιουργίες που κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία παγκοσμίως, δίνει την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία Van Gogh Alive, την έκθεση στην οποία μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μέρος της δουλειάς του και να εξοικειωθούν όσο γίνεται περισσότερο με την ιδιόρρυθμη, ξεχωριστή, σίγουρα δημιουργική και αξέχαστη φύση του, η οποία σημάδεψε ανεξίτηλα τον παγκόσμιο χάρτη, δείχνοντας από εκεί και πέρα τον δρόμο στους μετέπειτα καλλιτέχνες, που ποθούσαν όσο τίποτα να έχουν έστω και λίγο από το απίθανο ταλέντο του. 

van-gogh-4.jpg

Πριν περάσουμε όμως στην έκθεση και στο τι θα απολαύσουν οι επισκέπτες, αξίζει να σταθούμε λίγο περισσότερα στα 8+1 εκείνα σημεία που ίσως να μην ξέρατε για τον περίφημο και εμβληματικό ζωγράφο, που ίσως σας βοηθήσουν να αποκτήσετε μια πιο σφαιρική εικόνα για τη ζωή του.   

  1. Λέγεται ότι, δημιουργούσε ένα καινούργιο έργο κάθε 36 ώρες!
  2. Ένα από τα διάσημα έργα του η «Έναρστρη Νύχτα», παρά το γεγονός ότι θεωρείται σήμερα ένα από τα πιο iconic αριστουργήματα όλων των εποχών, ο ίδιος τη θεωρούσε καλλιτεχνική αποτυχία.
  3. Ζούσε και δούλευε με τον εξίσου διάσημο ζωγράφο Paul Gaugin στη Γαλλία.  
  4. Το 1888 έκοψε μόνος του το αυτί μετά από μία διαφωνία που είχε μαζί του.
  5. Χρόνια έπασχε από ψυχιατρικά νοσήματα. Έδωσε εκείνος τέλος στη ζωή του σε ηλικία μόλις 37 ετών, αφήνοντας τον παγκόσμιο χάρτη των εικαστικών φτωχότερο, να θρηνεί την απώλεια μια τόσο σπουδαίας μορφής που τόσα πολλά θα μπορούσε ακόμα να είχε προσφέρει στον χώρο.
  6. Πούλησε μόνο ένα έργο όταν ήταν εν ζωή.   
  7. Ήταν ερωτευμένος με την ξαδέρφη του και είχε προκαλέσει σχόλια στην κοινή γνώμη, ενώ οι σχέσεις με την οικογένειά του από τότε κλονίστηκαν ακόμη περισσότερο. Η ίδια βέβαια ουδεμία σχέση ήθελε μαζί του.
  8. Πόζαρε για τον εαυτό του, δηλαδή έφτιαχνε αυτοπορτραίτα του, γιατί δεν είχε λεφτά να πληρώσει μοντέλο.  

+1. Τέλος, αποτελεί πηγή έμπνευσης μέχρι και σήμερα όχι μόνο για τους ζωγράφους, αλλά και για άλλους καλλιτέχνες, σε όλες τις μορφές τους, όπως οι κινηματογραφιστές και οι μουσικοί.

van-gogh-3.jpg

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πολυαναμενόμενη έκθεση

Από τις 23 Νοεμβρίου το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί τη μεγαλειώδη έκθεση Van Gogh Alive – The experience, που θα στεγάζεται στο περίπτερο 12, της ΔΕΘ . Πρόκειται για την απόλυτη οπτικοακουστική εμπειρία που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να βυθιστούν έστω και για λίγο στον θαυμαστό κόσμο του Ολλανδού ζωγράφου. Ένας επαναστατικός τρόπος προσέγγισης, ένας αρμονικός διάλογος ανάμεσα στα νέα πολυμέσα και ένα από τους κορυφαίους δημιουργούς, που έζησε σε μια εποχή πολύ μακριά από την τεχνολογική επανάσταση του σήμερα.

Πρόκειται για μία μοναδική παρουσίαση των αριστουργημάτων του, όχι όμως με τον καθιερωμένο τρόπο, αλλά με μία μέθοδο που προβάλλει νέες οπτικές και προοπτικές τους και αφηγείται το ιστορικό, το κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο εκείνος μεγαλούργησε. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν συνολικά 3000 πίνακες, σκίτσα αλλά και κινούμενες εικόνες, οι οποίες παρουσιάζονται από το φημισμένο σύστημα υψηλής τεχνολογίας Sensory4™ στους τοίχους, τις κολόνες, την οροφή, ακόμα και το πάτωμα. Παντού στον χώρο, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα σχεδόν ουτοπικό. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή και τα βιώματα του δημιουργού, αφού εικόνες στις πολύχρωμες στοές της έκθεσης θα τους μεταφέρουν σ’ ένα ταξίδι στα μέρη όπου έζησε και μεγαλούργησε, στο Άμστερνταμ, την Προβηγκία και το Παρίσι.

Αυτό το ιδιότυπο και εντυπωσιακό “πλανητάριο”, προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να πάρουν μόνο μια μικρή γεύση από το ανυπέρβλητο σύμπαν του ζωγράφου. Αντικατοπτρίζοντας τη δημιουργία, τις συναισθηματικές εναλλαγές, την ψυχική του κατάσταση, τη θυελλώδη ζωή του. Παράλληλα, σ’αυτή τη διαδικασία, αφού ο επισκέπτης έχει ενσωματωθεί απόλυτα στην έκθεση, έχει τη δυνατότητα να επέμβει και ο ίδιος μέσω των social media σε πραγματικό χρόνο και χώρο. Οι παρεμβάσεις αυτές θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένο Social Media Wall.

van-gogh-2.jpg

Μία εμπειρία που δεν πρέπει να χάσει κανείς!   

Info: Εγκαίνια: στις 23/11, διάρκεια: έως τις 20/1/2019. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινές 13:00-22:00, Σαββατοκύριακα 10:00-22:00, Περίπτερο 12, Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης

adv

GLOW LOVES

Αποκτήστε σαρκώδη χείλη πανεύκολα και γρήγορα
MAKE UP

Αποκτήστε σαρκώδη χείλη πανεύκολα και γρήγορα

|Icon6 photos