fbpixel

Search icon
Search
Τι πρέπει να τρώτε το πρωί εάν θέλετε να χάσετε βάρος
WELLNESS

Τι πρέπει να τρώτε το πρωί εάν θέλετε να χάσετε βάρος

Δοκιμάστε τις συγκεκριμένες επιλογές και δείτε αποτελέσματα


Καθώς σιγά σιγά μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, πολλοί από εμάς επιθυμούμε να μπούμε και πάλι σε φόρμα, ξεκινώντας την ημέρα μας δυναμικά και φυσικά δίνοντας το κατάλληλο boost στον οργανισμό μας. Το πρωινό γεύμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα της διατροφής μας κι είναι αυτό που μας κρατάει fit και δεν αποτρέπει το αίσθημα πείνας για πολλές ώρες.

Εάν κι εσείς θέλετε να φροντίσετε και πάλι τη σιλουέτα σας ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, κι επιθυμείτε να χάσετε βάρος ή να διατηρήσετε τη φόρμα σας, προσθέστε στο breakfast meal σας τις συγκεκριμένες τροφές για άμεσα αποτελέσματα.

Raspberries

shutterstock-1418965106.jpg

Ένα φλιτζάνι σμέουρα συμπεριλαμβάνει 8 γραμμάρια φυτικών ινών (αυτά υπερδιπλασιάζονται όταν προσθέτετε κι ένα φλιτζάνι φράουλες). Τι είναι το τόσο υπέροχο σε αυτές τις ίνες; Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Journal of Nutrition προτείνει να τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες ως έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποτρέψετε την αύξηση βάρους ή ακόμη και να επιτύχετε σημαντική απώλεια κιλών. Κατά τη διάρκεια αυτής της διετούς μελέτης, οι ερευνητές μάλιστα διαπίστωσαν ότι η αύξηση των ινών κατά 8 γραμμάρια για κάθε 1.000 θερμίδες είχε ως αποτέλεσμα απώλεια βάρους περίπου 4 ½.

Βρώμη

shutterstock-448097557.jpg

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με δύο τρόπους. Πρώτον, είναι γεμάτο με φυτικές ίνες και σας βοηθά να αισθάνεστε περισσότερο χορτάτοι, άρα δεν καταναλώνετε περιττές θερμίδες. Δεύτερον, μελέτες έχουν αναφέρει ότι η κατανάλωση πρωινού με υδατάνθρακες «αργής απελευθέρωσης» -όπως πλιγούρι βρώμης ή δημητριακά πίτουρου- τρεις ώρες πριν από την άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερο λίπος. Πως; Η κατανάλωση των συγκεκριμένων υδατανθράκων δεν αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα όσο η κατανάλωση εξευγενισμένων υδατανθράκων (σκεφτείτε: τοστ με λευκό ψωμί). Με τη σειρά τους, τα επίπεδα ινσουλίνης επίσης δεν αυξάνονται. Επειδή η ινσουλίνη παίζει ρόλο στο να σηματοδοτεί το σώμα σας να αποθηκεύει λίπος, τα χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να σας βοηθήσουν να το κάψετε ευκολότερα.

Γιαούρτι

shutterstock-1370687513.jpg

Η πρωτεΐνη που περιέχει το γιαούρτι μπορεί να σας δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα εάν θέλετε να αδυνατίσετε. Αυτή σας κάνει να αισθάνεστε πλήρεις και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκλήρωση την πέψη από τους απλούς υδατάνθρακες. Σε έρευνα που οι άνθρωποι έπιναν ένα ρόφημα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος, έχασαν περίπου 4 κιλά περισσότερο και περίπου μια ίντσα περισσότερο από τη μέση τους. Εξοικονομήστε θερμίδες -και περιττή ζάχαρη- επιλέγοντας το απλό γιαούρτι, ενώ μπορείτε να προσθέσετε φρέσκα φρούτα για γλυκύτητα, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητα γευστικό πρωινό γεύμα.

Φυστικοβούτυρο

shutterstock-228659128.jpg

Τα καρύδια βρίσκονται ανάμεσα στη λίστα των πέντε τροφίμων που προάγουν την απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο ότι το φυστικοβούτυρο και συνολικά οι ξηροί καρποί παρέχουν μια καλή δόση υγιεινών λιπών, φυτικών ινών και πρωτεϊνών -όλα τα θρεπτικά συστατικά δηλαδή. Οι ξηροί καρποί είχαν μια «κακή» φήμη ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπος. Ωστόσο, δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο έχουν μόλις κάτω από 200 θερμίδες, 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια ινών, ενώ θα σας παρέχουν ένα γεμάτο και ικανοποιητικό πρωινό.

Δοκιμάστε να απλώσετε μια κουταλιά της σούπας -ή και δύο- φυστικοβούτυρο σε τοστ ολικής αλέσεως (ακόμη ένας υδατάνθρακας «αργής απελευθέρωσης») ή προσθέστε ξηρούς καρπούς ή βούτυρο καρυδιού στο πλιγούρι βρώμης σας (άλλος ένας υδατάνθρακας «αργής απελευθέρωσης») για ένα ισορροπημένο γεύμα.